Lekkie dania po świętach

17.04.2017 08:20
Zielone potrawy, a zwłaszcza warzywa zielonolistne dostarczają mnóstwa cennych składników odżywczych. Jedzmy je jak najczęściej.
1 Zielone ravioli Zielone ravioli Fot. Bogdan Biały

Zielone ravioli

Farsz:
oliwa
masło
cebula
3 ząbki czosnku
10 listków bazylii
pieprz
250-300 g ricotty
250 g mozzarelli
3 garstki startego parmezanu

Ciasto:
mały pęczek natki pietruszki
mały pęczek bazylii
2 żółtka
3 jajka
500 g mąki
białko

Sos żółty:
fiolka szafranu
100 ml białego wina
łyżka masła
150 ml śmietanki 30%
sól do smaku


Robimy farsz. Na oliwie z masłem szklimy posiekaną cebulę i czosnek. Studzimy, dodajemy posiekaną bazylię i pieprz. Mieszamy z ricottą, startą mozzarellą i parmezanem. Następnie przygotowujemy ciasto: listki zieleniny miksujemy z żółtkami i jajkami. Zagniatamy z mąką, wyrabiamy i rozwałkowujemy. Kroimy na pasy. Układamy porcje nadzienia, ciasto smarujemy białkiem. Przykrywamy wolną częścią ciasta, dociskamy. Kroimy na kwadraty, gotujemy w osolonej wodzie.
Następnie robimy sos. Szafran rozpuszczamy w gorącym winie z masłem. Śmietankę redukujemy nieco na patelni, dodajemy szafran. Gotujemy do zgęstnienia, solimy i polewamy ravioli.

Zdjęcie kilo Nakładka do robienia ravioli K4 Zdjęcie Russell Hobbs 19811-56 Zdjęcie Westmark 61302260
kilo Nakładka do robienia r... Russell Hobbs 19811-56 Westmark 61302260
Sprawdź ceny > Porównaj ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
2 Sałatka z groszku z imbirem Sałatka z groszku z imbirem Fot. Bogdan Biały

Sałatka z groszku z imbirem

1 kg młodego groszku w strączkach
ogórek
100-120 g osączonego marynowanego imbiru (jak do sushi)
4 łyżki imbirowej zalewy
6 łyżek posiekanego koperku
sól
świeżo mielony pieprz


Łuskamy groszek. Ogórka nie obieramy, a tylko kroimy na cienkie, podłużne plasterki. Skrapiamy marynatą imbirową, wstawiamy na 2 godziny do lodówki, a potem mieszamy z imbirem, groszkiem i koperkiem. Przykrywamy i pozostawiamy na pół godziny w temperaturze pokojowej. Przed podaniem przyprawiamy solą i pieprzem.

Zdjęcie Alessi Salaterka Programma 8 Zdjęcie Lubiana Salaterka Victoria Zdjęcie Salaterka 115885
Alessi Salaterka Programma 8 Lubiana Salaterka Victoria Salaterka 115885
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
3 Sałatka z kurczaka w pesto z estragonu Sałatka z kurczaka w pesto z estragonu Fot. Bogdan Biały

Sałatka z kurczaka w pesto z estragonu

1/3 szklanki listków estragonu
1/4 szklanki listków natki
4 łyżki orzeszków piniowych
5 łyżeczek soku z cytryny
2 łyżeczki posiekanych szalotek
7-8 łyżek oliwy
4 piersi kurczaka
4 kromki bagietki
150 g sałat drobnolistnych
pęczek rzodkiewek
duży lub 2 małe ogórki wężowe
sól
pieprz


Siekamy i odkładamy 1-2 łyżki estragonu, resztę miksujemy (niezbyt drobno) z natką, 2 łyżkami orzeszków piniowych, 1 łyżeczką soku z cytryny i szalotkami. Cały czas miksując, wlewamy 3 łyżki oliwy, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowe pesto przekładamy do miseczki i wstawiamy do lodówki. Następnie robimy sos: resztę estragonu mieszamy z pozostałym sokiem cytrynowym i 3 łyżkami oliwy, przyprawiamy solą i pieprzem. Mięso smarujemy oliwą, nacieramy solą i pieprzem, grillujemy (na grillu, patelni grillowej lub na ruszcie piekarnika) przez 7-8 minut z każdej strony. Kromki bagietki skrapiamy oliwą, solimy, pieprzymy, grillujemy z każdej strony. W misce mieszamy sałatę, pokrojone w plasterki rzodkiewki oraz ogórki, polewamy sosem estragonowym.
Jeszcze raz mieszamy i przyprawiamy do smaku. Kurczaka kroimy w wąskie paski, układamy na sałatce, dekorujemy pesto. Posypujemy resztą orzeszków i podajemy z grzankami.

Zdjęcie Alessi Patelnia grillowa Dressed Zdjęcie Berghoff Neo Patelnia grillowa 24 cm 3501954 Zdjęcie Chasseur Patelnia grillowa 3140-09
Alessi Patelnia grillowa
Berghoff Neo Patelnia grillowa Chasseur Patelnia grillowa
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
4 Zupa z młodego czosnku Zupa z młodego czosnku Fot. Bogdan Biały

Zupa z młodego czosnku

1/2-2/3 szklanki oliwy
2 główki czosnku
150 g ziemniaków
150 g boczku
1,5 l bulionu drobiowego
pęczek tymianku
2 listki laurowe
2 kromki żytniego chleba zrumienione w opiekaczu
sól
pieprz


Do garnka wlewamy nieco oliwy, wkładamy rozgnieciony czosnek, drobno pokrojone ziemniaki i boczek. Dusimy 7-8 minut, nie rumieniąc, dodajemy bulion i zioła, przyprawiamy. Gotujemy 30 minut, aż zupa zawrze. Wyjmujemy zioła i wyrzucamy je, wlewamy resztę oliwy, miksujemy, aż powstanie gęsta emulsja. Zupę wlewamy do miseczek, na każdej porcji kładziemy pół kromki chleba.

Zdjęcie Blender Clatronic SM 3577 Zdjęcie Blender SENCOR SHB 3322 Zdjęcie Blender Bosch MSM 64010
Blender Clatronic SM 3577 Blender SENCOR SHB
Blender Bosch MSM 64010
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
materiały partnera: Okazje.info
5 Faszerowane kalarepki Faszerowane kalarepki Fot. Bogdan Biały

Faszerowane kalarepki

cebula
300 g mielonej cielęciny lub indyka
80 g ryżu
natka
łyżka słodkiej papryki
sól
pieprz
5 kalarepek

Sos koperkowy:
łyżka mąki
łyżka masła
200-250 ml gęstej kwaśnej śmietany (co najmniej 22%)
200 ml mleka
pęczek koperku


Siekamy cebulę, mieszamy z mięsem, ugotowanym ryżem, posiekaną natką i przyprawami. Masą faszerujemy obrane i wydrążone kalarepki. Następnie robimy sos: na patelni zasmażamy mąkę na maśle, wlewamy śmietanę i mleko, zagotowujemy, mieszając. Dodajemy koperek, mieszamy, zdejmujemy z ognia. Kalarepki wkładamy do żaroodpornego naczynia, zalewamy sosem, przykrywamy. Dusimy 1,5 godziny na małym ogniu.

Zdjęcie Bosch Zestaw garnków HEZ390042 Zdjęcie Mauviel Zestaw garnków Z-613004 Zdjęcie Sada Metalac Zestaw garnków 2207
Bosch Zestaw garnków
Mauviel Zestaw garnków Sada Metalac Zestaw garnków
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Komentarze (3)
Lekkie dania po świętach
Zaloguj się
  • ciotka.wanda

    0

    Można tez troszkę przyspieszyć gotowanie i dodać gotowe pesto od Primo Gusto. Ma świetny, zdrowy smak i jest pyszne.

  • lokomobila.blog.pl

    Oceniono 7 razy -1

    Pół kilo mąki i pół kilo sera. Baaardzo dietetyczne połączenie:) Uważajcie ludzie, żebyście za bardzo nie schudli, bo anorektyczne sylwetki już wyszły z mody.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX