Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX
Pomysłowe dania z kozim serem

Pierożki z serem kozim i szpinakiem
1,5 kg świeżego szpinaku
2 łyżki masła + trochę do smarowania ciasta
3-4 ząbki czosnku
mielona gałka muszkatołowa
sól
czarny pieprz z młynka
opakowanie ciasta filo
300 g koziego camemberta
Płuczemy szpinak, odcinamy twarde łodyżki, liście rwiemy na mniejsze kawałki. Na patelni rozpuszczamy masło, lekko podsmażamy na nim przeciśnięty przez praskę czosnek i dodajemy szpinak. Doprawiamy gałką, solą oraz pieprzem i dusimy, aż odparuje cały sok. Rozmrożone ciasto filo składamy po dwa, trzy arkusze jeden na drugim, każdy smarując stopionym masłem. Z tak przygotowanego ciasta wycinamy kwadraty o boku 10 cm. Układamy na nich plastry koziego camemberta, a na nich szpinak. Składamy w trójkąty, sklejając brzegi, smarujemy stopionym masłem i pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180°C przez 25 minut. Podajemy na ciepło.
Rada: Ciasto filo możemy zastąpić ciastem francuskim ? wtedy używamy pojedynczej warstwy. Możemy też użyć, jeśli uda się dostać, pojedynczych arkuszy pszennego (nie ryżowego!) papieru na sajgonki.
![]() |
![]() |
![]() |
Lamart Patelnia K2640 Mb 26cm | Skeepshult Patelnia Grillow... | Gerlach Patelnia Grilowa Vi... |
Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Krem szpinakowy z serkiem kozim
300 g cukinii
2 średnie ząbki czosnku
łyżka oliwy
200 g młodych liści szpinaku
15 łodyżek posiekanego szczypiorku
sól
czarny pieprz z młyn
2 roladki serka koziego
Cukinie myjemy i kroimy w plastry. Rozgnieciony czosnek lekko podsmażamy na oliwie, dodajemy szpinak i szczypiorek. Następnie wrzucamy cukinię, zalewamy odrobiną wody i dusimy 15 minut na małym ogniu. Miksujemy, solimy i pieprzymy. Zupę podajemy gorącą, z kawałkami serka.
![]() |
![]() |
![]() |
BLENDER HENDI | Blender TEFAL HB 850 | Blender MPM MBL-13 |
Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? |

Grzanki z marynowanym serkiem kozim
4 plastry rolady koziej
2 łyżki świeżego tymianku
kilka ziaren czerwonego pieprzu
2 liście laurowe
oliwa z pierwszego tłoczenia
4 kromki chleba
Plastry serka obtaczamy w tymianku i rozgniecionych ziarnach czerwonego pieprzu. Układamy w słoiku razem z liśćmi laurowymi i zalewamy oliwą. Marynujemy co najmniej przez 24 godziny w temperaturze pokojowej. Następnie każdy plaster serka układamy na grzance z chleba i podgrzewamy w gorącym piekarniku (przez około 5 minut) ? tak aby lekko się stopił. Podajemy natychmiast po przygotowaniu.
Rada: Tego typu grzanki najlepiej wychodzą ze świeżego wiejskiego chleba z chrupiącą skórką.
![]() |
![]() |
![]() |
ELECTROLUX Blacha do piecze... | SNB Blacha do pieczenia CIA... | Snb forma blacha do pieczen... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Pomidory nadziewane kozim serem, kaparami i orzechami piniowymi
6-8 dojrzałych średnich pomidorów
200 g twarożku koziego
2 łyżki małych kaparów
2 łyżki uprażonych orzechów piniowych
2 łyżki świeżej kolendry
sól
pieprz
Z umytych pomidorów odetnij wierzchy i ze środka usuń gniazda nasienne. Serek wymieszaj z kaparami, orzechami (odłóż część do dekoracji) i posiekaną kolendrą. Dopraw solą i pieprzem. Farszem napełnij pomidorki, udekoruj orzechami i listkami kolendry.
![]() |
![]() |
![]() |
Eva Solo Nóż do wydrążania ... | Robert Welch SIGNATURE Nóż ... | Mastrad MA-F32900 |
Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? |
ika_84
0
Kozi ser uwielbiam, więc dorzucę jeszcze jeden przepis od siebie - na tartę orkiszową: healthandthecity.pl/tarta-z-kozim-serem/
Jest łatwa w przygotowaniu, sycąca i bardzo efektowna:)