Tofu na 4 sposoby

Serek z nasion soi jest coraz łatwiej dostępny. Nadal jednak nie bardzo wiemy, co z niego przyrządzić. Podpowiadamy, jak go podać na ciepło i na zimno.
Tofu z okrą Tofu z okrą Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Tofu z okrą

200 g okry
oliwa (do smażenia)
2 czerwone cebule
200 g sera tofu
płaska łyżeczka kurkumy
ząbek czosnku
łyżka oleju sezamowego
sól
pieprz


Okrę płuczemy, a następnie odcinamy końcówki i kroimy w poprzek na kawałki (2-3 cm). Smażymy na rozgrzanej oliwie ok. 5 minut, dodajemy pokrojone w piórka czerwone cebule i smażymy kolejne 2 minuty.
Dodajemy ser tofu pokrojony w grubą kostkę, kurkumę, zmiażdżony ząbek czosnku, olej sezamowy, sól i pieprz. Mieszamy i smażymy jeszcze 4-5 min. Podajemy na gorąco jako przystawkę lub samodzielne danie.

Tofu z sardynkami Tofu z sardynkami fot. BBS

Tofu z sardynkami

puszka sardynek bez ości
2 plastry tofu o grubości ok. 2,5 cm
1/4 łyżeczki chrzanu
odrobina octu jabłkowego
oliwa


Ugniatamy sardynki i łączymy z tofu, dodajemy chrzan i ocet, dokładnie mieszamy. Formujemy nieduże kotleciki, smażymy je na oliwie w głębokim rondlu, aż zbrązowieją. Podajemy na liściach sałaty.

Rada: Kofty z tofu i sardynek są zdrową przekąską. Tofu to bogate źródło białka, a sardynki wapnia.

Tofu ze szpinakiem Tofu ze szpinakiem FOT. BBS

Tofu ze szpinakiem

500 g liści szpinaku
łyżka oleju arachidowego
2 łyżki sklarowanego masła
300 g tofu
2 cebule
2 ząbki czosnku
łyżka kminu rzymskiego
łyżeczka kurkumy
świeżo zmielony pieprz
sól


Szpinak przebieramy, opłukujemy i osączamy. W woku rozgrzewamy olej i masło. Wkładamy pokrojone w słupki tofu, obsmażamy ze wszystkich stron, osączamy i osuszamy na papierowym ręczniku. Na pozostałym w woku tłuszczu krótko przesmażamy posiekaną cebulę. Dokładamy posiekany czosnek, kmin rzymski, kurkumę i, mieszając, smażymy minutę. Następnie wrzucamy szpinak, wlewamy 4 łyżki wody i dusimy, mieszając, ok. 2 minuty. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy z usmażonym tofu, mocno podgrzewamy i podajemy jako gorącą przekąskę lub samodzielne danie obiadowe bądź kolacyjne.

Tofu orientalne
Tofu orientalne FOT. BBS

Tofu orientalne

łyżka oleju sezamowego
2 ząbki czosnku
cebula
kawałeczek startego kłącza imbiru
2 opakowania mrożonej chińskiej mieszanki warzywnej
kilka kolb miniaturowej kukurydzy z puszki
200 g twardego sera tofu
łyżeczka sosu chilli
2 łyżki sosu sojowego
garść orzechów nerkowca
duża garść kiełków soi
sól

W woku lub dużym płaskim rondlu rozgrzewamy olej. Dodajemy przeciśnięty przez praskę lub drobniutko posiekany czosnek oraz cebulę i starty na tarce o drobnych oczkach imbir. Smażymy na średnim ogniu około 3 minuty. Gdy cebula ładnie się zeszkli, wsypujemy mrożonkę i razem smażymy, mieszając, 10 minut. Potem dokładamy kukurydzę, pokrojony (najpierw w plastry, a potem w kostkę) serek tofu i, mieszając, smażymy jeszcze 5 minut. Następnie doprawiamy wszystko do smaku sosami chilli i sojowym, bardzo starannie mieszamy.
Zdejmujemy wok lub rondel z ognia, wsypujemy przelane wrzątkiem kiełki soi i orzechy, dokładnie mieszamy z pozostałymi składnikami dania. I jeśli trzeba, jeszcze dosalamy.

Więcej o:
POPULARNE
NAJNOWSZE