Menu pod chmurkę

Nie tylko śniadanie można zjeść na trawie. Jeśli tylko przygotujemy odpowiednie potrawy, możemy biesiadować od rana do wieczora. Oby tylko dopisała pogoda.
Sałatka z rukoli Sałatka z rukoli Fot. Lukasz Zandecki

Sałatka z rukoli

400 g rukoli,
sałata radicchio
250 g koziego sera (rolada typu camembert)
500 g śliwek marynowanych
8 łyżek oliwy
6 łyżek porto
4 łyżki octu z czerwonego wina
4 łyżki syropu klonowego
sól
grubo mielony pieprz
150 g szynki parmeńskiej


Rukolę myjemy, radicchio ? po usunięciu gorzkiego głąba ? kroimy w paski. Wkładamy na 10 minut do letniej wody, dzięki czemu sałata straci gorzki smak. Serek kroimy w dwucentymetrowe plastry. Śliwki wyjmujemy z zalewy, osączmy kroimy na połówki. Oliwę mieszamy z porto, octem, syropem klonowym, solimy, pieprzymy. Na talerzach układamy ser, pokrojoną w cienkie plastry szynkę parmeńską, rukolę i radicchio, śliwki marynowane i polewamy sosem.

Zdjęcie Legler Kosz piknikowy Oval 6536 Zdjęcie Legler Kosz Piknikowy Retro 6537 Zdjęcie Wiklinowy kosz piknikowy Summertime
Legler Kosz piknikowy Oval ... Legler Kosz Piknikowy Retro... Wiklinowy kosz piknikowy Su...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Ciasto oliwkowe Ciasto oliwkowe Fot. Łukasz Zandecki / AG

Ciasto oliwkowe

100 g żółtego sera typu gouda
100 g zielonych oliwek nadziewanych papryczką
10 czarnych oliwek bez pestek
220 g mąki
łyżka proszku do pieczenia
sól
pieprz
4 jajka
100 ml wytrawnego białego wina
100 ml oliwy
łyżeczka zmielonego kminku
łyżka suszonego tymianku


Rozgrzewamy piekarnik do 210°C. Blaszkę 12 x 20 cm smarujemy oliwą i wkładamy do lodówki. Ser kroimy w kostkę, a oliwki w plasterki. Mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, dodając po szczypcie soli i pieprzu. Na środku mąki robimy dołek, wbijamy do niego jaja i mieszamy, dodając wino i oliwę. Wyrabiamy aż do otrzymania gładkiego ciasta. Dodajemy ser, oliwki, kminek i tymianek. Ponownie mieszamy i przekładamy do formy. Pieczemy 45 minut. Podajemy na zimno.

Zdjęcie Dr oetker forma keksówka comfort Zdjęcie Kaiser La Forme Plus Keksówka 637136 Zdjęcie Lekue Classic keksówka 1210524R01
Dr oetker forma keksówka co... Kaiser La Forme Plus Keksów... Lekue Classic keksówka 1210...
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Kanapka piknikowa Kanapka piknikowa Fot. Marcin Klaban

Kanapka piknikowa

200 g rostbefu
gałązka rozmarynu
sól
pieprz
4 łyżki oliwy
łyżka musztardy Dijon
bagietka lub 4 kromki chleba
2 łyżki majonezu
garść rukoli
kilka pomidorków koktajlowych
100 g sera brie
2 łyżki zielonego pesto


Rostbef nacieramy posiekanym rozmarynem, solą, pieprzem i łyżką oliwy. Smażymy na 2 łyżkach oliwy po 4 minuty z każdej strony, nacieramy musztardą i odstawiamy na kilka minut. Rozcinamy wzdłuż bagietkę, smarujemy resztą oliwy i majonezem, układamy rukolę oraz pokrojone pomidorki. Rostbef kroimy w cienkie plasterki, układamy na bagietce i skrapiamy sokami, które wypłynęły z mięsa. Na wierzch kładziemy plasterki brie i trochę pesto.

Zdjęcie Komplet 5 noży w drewnianym bloku gerlach OPT6035 Zdjęcie Richardson Komplet noży w bloku 5 szt GRIPI Zdjęcie Wusthof CULINAR Blok noży 9836
Komplet 5 noży w drewnianym... Richardson Komplet noży w b... Wusthof CULINAR Blok noży 9...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Tacosy z kurczakiem i guacamole Tacosy z kurczakiem i guacamole Fot. Marcin Klaban

Tacosy z kurczakiem i guacamole

2 ząbki czosnku
2 cebule
3 łyżki oliwy
2 piersi kurczaka
sól
pieprz
pęczek kolendry
papryczka chilli
2 limonki
4 tortille pszenne lub kukurydziane
porcja guacamole


Posiekany czosnek oraz cebulę szklimy na oliwie. Piersi kurczaka oczyszczamy, przecinamy wzdłuż na cienkie kotlety, lekko rozbijamy, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy wraz z cebulą i czosnkiem po 8 minut z każdej strony, aż będą złociste. Kurczaka kroimy na małe kawałeczki, mieszamy z cebulą, czosnkiem, posiekaną kolendrą i połową posiekanego chilli (usuwamy pestki, jeśli nie lubimy zbyt ostrych potraw), skrapiamy sokiem z 1 limonki. Podgrzewamy tortille w piekarniku (2-3 minuty w 180°C) lub na suchej patelni. Każdą smarujemy guacamole, na to kładziemy porcję kurczaka, posypujemy resztą chilli i skrapiamy sokiem z drugiej limonki. Potrawę możemy urozmaicić, dodając do kurczaka kawałeczki świeżego ananasa.

Zdjęcie Silit Patelnia Selara 2720413401 Zdjęcie Patelnia Skeppshult 0130t Zdjęcie Skeppshult Patelnia 2320
Silit Patelnia Selara 27204... Patelnia Skeppshult 0130t Skeppshult Patelnia 2320
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Babeczki wytrawne Babeczki wytrawne FOT. BBS

Babeczki wytrawne

opakowanie mrożonego ciasta francuskiego w płatach
biała część grubego pora
250 g boczku pokrojonego w drobną kostkę
sól
250 g świeżo startego żółtego sera (gouda, warmiński, morski)
4/5 szklanki kremówki
3 jaja
ostra papryka


Pory myjemy, osuszamy, kroimy w cieniutkie ćwierćplasterki. Boczek rumienimy na rozgrzanej patelni, odsączamy z tłuszczu i przekładamy na talerzyk. Na pozostałym na patelni tłuszczu szklimy pory, doprawiamy solą, a gdy wystygną, mieszamy z żółtym serem, kremówką, lekko ubitymi jajami i skwarkami boczku, przyprawiamy do smaku papryką i ewentualnie jeszcze solą. Z lekko rozmrożonego ciasta francuskiego wycinamy krążki takiej wielkości, by można było wyścielić nimi dno i boki foremek (najlepiej troszkę większych niż do muffinek). Miseczki ciasta napełniamy po brzegi farszem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190°C, aż się zrumienią.

Zdjęcie Black Red White Forma na babeczki THK-054794 Zdjęcie garneczki Forma silikonowa BABECZKI Zdjęcie Kaiser Flexo Belle Forma do babeczek 685014
Black Red White Forma na ba... garneczki Forma silikonowa ... Kaiser Flexo Belle Forma do...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej o:
Komentarze (1)
Menu pod chmurkę
Zaloguj się
  • ciotka_ltd

    Oceniono 2 razy 0

    Naprawde jestem oburzona ta propozycja w kraju, ktorego polowa obywateli musi zyc na kartoflankach. Takiego menu nie proponuje sie na pikniki nawet w duzo bogatszej Wlk.Brytanii, Niemczech, Szwecji, Szwajcarii czy Holandii.
    Nie jestem biedna (zarobkowo lokujermy sie w brytyjskiej klasie wyzszej sredniej), ale by przygotowac to wszystko na piknik musialaym stracic ze 2 godziny na zakupy on line I zostawic w Ocado ze 100 funtow, by zebrac do kupy te wszelkie produkty I ingrediencje, a co ma o tym powiedziec typowa Polka?
    Aroganckie propozycje dla zasranej polskiej "elyty", ktorym kuchta po sklepach pobiega I te dania jasnie panstwu przygotuje.
    Wszystko zreszta zerzniete na chama z propozycji kulinarnych Timesa. I to bynajmniej nie na piknik - na piknik poleca sie kurze udka, jaja na twardo I skladniki roznych salatek w osobnych pojemnikach, by na pikniku wszystko toto bylo chrupiace I swieze. Porto dla dzieci! Az mnie zeby bola...

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX