Lekkie dania z grilla

Wbrew pozorom na grillu można przyrządzić nie tylko ciężkie dania mięsne, jak żeberka czy karkówka, ale również wiele lekkich potraw. Najlepszym przykładem są grillowane ryby i warzywa.
Kolorowe szaszłyki rybne Kolorowe szaszłyki rybne FOT. BBS

Kolorowe szaszłyki rybne

600 g filetów z białej ryby morskiej
300 g pomidorków koktajlowych
1/2 strąka żółtej papryki
1/2 strąka czerwonej papryki
200 g małych pieczarek

Marynata:
cebula
sok z 1 cytryny
100 ml oleju
liść laurowy
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól
biały pieprz


Filety z ryby myjemy, osączamy, kroimy na małe kawałki (kęsy). Cebulę drobno siekamy, dodajemy sok z cytryny, olej, pokruszony liść laurowy, natkę pietruszki, sól, pieprz i wszystko dokładnie mieszamy. Filety starannie smarujemy tą marynatą, przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 3 godz. Pomidorki i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę myjemy. Paprykę kroimy na średniej wielkości kawałki, a pomidorki ? na połówki. Kurki lub pieczarki oczyszczamy (większe sztuki kroimy na ćwiartki). Na szpadki nadziewam na przemian kawałki ryby, pomidora, grzybki i paprykę. Następnie pieczemy na rozgrzanym ruszcie lub smażymy na patelni. Podajemy z kawałkami cytryny i jasnym pieczywem.

Rada: Szaszłyki rybne najlepiej przygotowywać z ryb o zwartym mięsie, takich jak sola, tuńczyk, pstrąg.

Zdjęcie Klarstein Wok & Roll 4 zestaw do woka elektryczny 450 watów 29,5cm ? 4 osoby Zdjęcie LAUSON ASM 109 Zdjęcie Severin PG 9320
Klarstein Wok & Rol... LAUSON ASM 109 Severin PG 9320
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Sardynki z kolendrą Sardynki z kolendrą Fot. Marcin Klaban

Sardynki z kolendrą

1 kg sardynek (średniej wielkości)
1 chilli
pęczek kolendry (może być również mięta)
szalotka
sok z 2 limonek
2 łyżki oliwy
sól


Sardynki oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przygotowujemy salsę z pokrojonego drobno chilli (pestki usuwamy, jeśli nie lubimy ostrego smaku), posiekanej kolendry, szalotki, soku z limonki, oliwy i soli. Kładziemy sardynki na ruszt i polewamy obficie salsą (część pozostawiamy). Grillujemy po 2-3 minuty z każdej strony. Podajemy od razu, polane resztą salsy. Idealnym dodatkiem będzie ryż basmati lub jaśminowy.

Zdjęcie Landmann Grill walizkowy 11941 Zdjęcie Lotus Grill 684222 Zdjęcie POLIFLAME Grill
Landmann Grill walizkowy 11941 Lotus Grill 684222 POLIFLAME Grill
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Marynowane warzywa z grilla Marynowane warzywa z grilla FOT. BBS

Marynowane warzywa z grilla

3 małe bakłażany
sól
3 cukinie
3 czerwone papryki
9 pieczarek

Marynata:
1/3 szklanki oliwy
3 łyżki soku z cytryny
2 ząbki czosnku
łyżka posiekanych listków bazylii


Bakłażany kroimy w plasterki, rozkładamy na folii aluminiowej i solimy. Po 30 minutach opłukujemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Z papryki wycinamy gniazda nasienne, a strąki kroimy na 6 części. Cukinie kroimy ukośnie na plastry. Pieczarki myjemy, osuszamy, przycinamy nóżki przy kapeluszu. Do słoika wlewamy oliwę, sok z cytryny, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i bazylię, zakręcamy i kilkakrotnie wstrząsamy. Następnie wszystkie warzywa i pieczarki wkładamy do szklanej miski lub emaliowanego garnka, zalewamy marynatą, mieszamy, przykrywamy i wstawiamy na godzinę do lodówki. Grillujemy warzywa i pieczarki na aluminiowej tacce w wysokiej temperaturze po 3 minuty z każdej strony, przekładamy na półmisek. Podajemy z dipami.

Zdjęcie AEG BQ 5514 Zdjęcie PHILIPS HD 4417 Zdjęcie Severin Teppan Yaki 2388
AEG BQ 5514 PHILIPS HD 4417 Severin Teppan Yaki 2388
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej o:
Copyright © Agora SA