Obiad z tadżinem z kurczaka, zupą z porów i lekkim deserem

Podobno im więcej kolorów na talerzu, tym posiłek zdrowszy. Hołdując tej zasadzie, proponujemy dziś bardzo kolorowy obiad.
Tadżin z ciecierzycy i kurczaka Tadżin z ciecierzycy i kurczaka Fot. Jarosław Madejski

Tadżin z ciecierzycy i kurczaka

duża cebula
6 dużych ząbków czosnku
łyżka startego świeżego imbiru
łyżka oliwy
1,5 łyżki słodkiej papryki
łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki mielonych nasion kolendry
1/2 łyżeczki kuminu
1/2 łyżeczki chilli
szczypta mielonego cynamonu
2 puszki (po 400 g) ciecierzycy
1/2 puszki pokrojonych pomidorów w zalewie
garść świeżej kolendry
cytryna
2 łyżki soku z cytryny
4 udka kurczaka
2 piersi kurczaka
3 marchewki
100-150 g ugotowanej al dente zielonej fasolki szparagowej
1/4 szklanki posiekanej mięty


Cebulę pokrojoną w piórka, roztarty czosnek i imbir szklimy na oliwie 10 minut pod przykryciem na małym ogniu. Dodajemy przyprawy, smażymy kolejną minutę. Następnie wlewamy 2 szklanki wody, dodajemy osączoną ciecierzycę z puszki, pomidory wraz z zalewą, posiekaną świeżą kolendrę, cytrynę pokrojoną w cieniutkie półplasterki i sok cytrynowy. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy 10 minut. Mięso kurczaka (udka kroimy na dwie części) nacieramy solą i pieprzem, wkładamy do garnka z ciecierzycą. Dusimy 30 minut pod przykryciem. Dodajemy obrane i pokrojone na kawałki marchewki, jeśli trzeba dolewamy wody, tak aby składniki były przykryte, gotujemy 10 minut. Dodajemy fasolkę, po 5 minutach zdejmujemy z ognia, przyprawiamy solą i pieprzem, ew. dodajemy jeszcze trochę soku z cytryny. Przed podaniem posypujemy miętą.

Zdjęcie Tadżin Apetyt na Maroko Zdjęcie Emile Henry Tagine Tagine 875532 Zdjęcie Emile Henry Tagine Czerwone
Tadżin Apetyt na Maroko Emile Henry Tagine Tagine 8... Emile Henry Tagine Czerwone
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Kremowa zupa z porów Kremowa zupa z porów Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Kremowa zupa z porów

3 pory (tylko białe części)
olej do smażenia
2 ziemniaki
1 litr wywaru warzywnego
sól
250 ml mleka 3,2%
pieprz
gałka muszkatołowa
120 ml gęstej śmietany 22%
natka pietruszki do dekoracji


Dokładnie umyte pory kroimy w plasterki. Dusimy je na oleju, mieszając od czasu do czasu i uważając, by się nie przyrumieniły. Po paru minutach dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, mieszamy, wlewamy wywar. Doprawiamy odrobiną soli. Gotujemy na małym ogniu, a gdy ziemniaki będą miękkie, miksujemy zupę na gładki krem razem z mlekiem. Przyprawiamy do smaku pieprzem, gałką muszkatołową. Wlewamy śmietanę, zagotowujemy, mieszając. Przed podaniem posypujemy zupę posiekaną natką pietruszki. Podajemy z groszkiem ptysiowym lub grzankami.

Zdjęcie Blender SENCOR SHB 3322 Zdjęcie Blender Siemens MQ 67170 Zdjęcie Blender HYUNDAI HB 962
Blender SENCOR SHB 3322 Blender Siemens MQ 67170 Blender HYUNDAI HB 962
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Kuskus z warzywami i cieciorką Kuskus z warzywami i cieciorką Fot. Lukasz Zandecki / AG

Kuskus z warzywami i cieciorką

50 ml wywaru warzywnego
4 pomidory pellati z puszki
150 g zielonej fasoli szparagowej
150 g czerwonej papryki
150 g zielonej papryki
4 ziemniaki średniej wielkości
150 g cebuli
150 ml soku pomidorowego
2 ząbki czosnku
odrobina soli, pieprzu, cukru, mielonego cynamonu, suszonej kolendry, kminu rzymskiego
200 g ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki)
150 g cukinii
50 ml łyżka soku z cytryny
400 g kuskusu
2 szklanki wywaru warzywnego
5-6 nitek szafranu
4 łyżki namoczonych rodzynek y świeże zioła
kilka świeżych pomidorów w plastrach ( do dekoracji)


Do wywaru warzywnego wrzucamy rozdrobnione pomidory pellati, fasolkę szparagową, pokrojone w kostkę papryki, ziemniaki i cebulę, dodajemy sok pomidorowy oraz zmiażdżony czosnek i mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i ziołami. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i dusimy ok. 15 minut lub do momentu, aż ziemniaki będą prawie miękkie. Dodajemy ciecierzycę, cukinię pokrojoną w duże słupki i sok cytrynowy. Mieszamy, przykrywamy, zmniejszamy płomień i pozostawiamy na ogniu jeszcze 3-4 minuty. Kuskus zalewamy wrzącym bulionem z dodatkiem szafranu i odstawiamy pod przykryciem, żeby wchłonął płyn (nie gotujemy). Dodajemy rodzynki. Kuskus podajemy polany duszonymi warzywami, udekorowany ziołami i plastrami pomidorów.

Zdjęcie Guzzini Komplet talerzy dla 2 osób Love 2681.00.65 Zdjęcie Lubiana Komplet talerzy Boss dek. 5319 19382 Zdjęcie Lubiana Lubiana Komplet talerzy Alice 5979 lawenda 20011
Guzzini Komplet talerzy dla... Lubiana Komplet talerzy Bos... Lubiana Lubiana Komplet tal...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Sałatka z awokado Sałatka z awokado Fot. Marcin Kiełbiewski

Sałatka z awokado

4 awokado
sok z 1/2 cytryny
3 puszki anchois
250 g liści rukoli

Sos:
4 ząbki czosnku
filiżanka oliwy
4 łyżki octu winnego
sól
pieprz


Awokado obieramy ze skórki, kroimy w cienkie plasterki, skrapiamy cytryną, aby nie ciemniało. Anchois kroimy na cieniutkie paseczki. Rukolę płuczemy i odsączamy z wody. Wszystkie składniki mieszamy. Robimy sos. Czosnek zgniatamy. Oliwę i ocet winny mieszamy z czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Gotowym sosem polewamy sałatkę.

Zdjęcie AMBITION KPL SZTUĆCY 24EL DREAM FLOWER Zdjęcie Mastergrill Zestaw akcesoriów MG111 Zdjęcie Tramontina Churrasco Zestaw 12 szt 66950/634
AMBITION KPL SZTUĆCY 24EL D... Mastergrill Zestaw akcesori... Tramontina Churrasco Zestaw...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Pianka truskawkowa z bitą śmietaną Pianka truskawkowa z bitą śmietaną Fot. Łukasz Zandecki

Pianka truskawkowa z bitą śmietaną

500 g truskawek (mogą być mrożone)
3 łyżki jasnego miodu
łyżka soku z cytryny
3 białka
2 łyżki cukru

Do dekoracji:
szklanka kremówki
10 dojrzałych truskawek
garść listków melisy


Umyte i pozbawione szypułek truskawki miksujemy z miodem i sokiem z cytryny, mocno chłodzimy w lodówce. Z białek z dodatkiem cukru ubijamy sztywną pianę i delikatnie mieszamy ją ze zmiksowanymi truskawkami. Puszysty mus rozkładamy do pucharków i chłodzimy w lodówce. Przed podaniem dekorujemy każdą porcję bitą śmietaną, pokrojonymi truskawkami i listkami melisy. Podajemy z ciasteczkami (np. amaretto lub biszkoptami) albo z rurkami waflowymi.

Zdjęcie Alessi Talerz deserowy Colombina Zdjęcie Banquet Miranda OPT8772 Zdjęcie Guzzini Glam Kelly 29760065
Alessi Talerz deserowy Colo... Banquet Miranda OPT8772 Guzzini Glam Kelly 29760065
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Kacper Woźniak Kacper Woźniak fot. Klub 6 win

Wino do obiadu - poleca Kacper Woźniak

Wina białe, różowe, czerwone... Ale czy ktoś z państwa słyszał o winach szarych?!

Danie główne proponowanego obiadu skłania mnie do przybliżenia czytelnikom win marokańskich. Do tadżinu z kurczaka polecałbym lokalne owocowe wino czerwone, z aromatem przypraw korzennych. Jednak w słoneczny dzień można również podać do tego dania dobrze schłodzone wino szare.
Wina szare to bardzo interesująca kategoria win marokańskich. Są często zaliczane do win różowych, choć mają wiele cech wspólnych z białymi. Metoda ich uzyskiwania jest zbliżona do tych, które stosuje się przy produkcji win musujących. Wyciskany z winogron bezbarwny sok ma bardzo krótki kontakt ze skórką, a wino fermentowane jest w stalowych kadziach. Powstałe w ten sposób wina są więc świeże, owocowe i delikatne. Zalecane jest zatem picie jak najmłodszych roczników. Poza Marokiem wina szare spotkać można również we Francji oraz Ameryce Północnej.

Kacper Woźniak - sommelier, na co dzień pracuje przy projekcie klubu 6win. Wiedzę z zakresu wina zdobywał w szkole Wine & Spirit Education Trust, kończąc kurs Level 4 Diploma

Zdjęcie Korkociąg do wina z zatyczką GA881 Zdjęcie Libbey WINE Karafka + 4 Kieliszki do Wina Zdobione Zdjęcie Rosendahl Kieliszki do wina czerwonego Bordeaux 450 ml
Korkociąg do wina z zatyczk... Libbey WINE Karafka + 4 Kie... Rosendahl Kieliszki do wina...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej o:
POPULARNE
NAJNOWSZE