4 garści szpinaku
100 g gotowanej szynki
1/2 kostki masła
2 łyżki mąki
140 ml tłustej śmietany
150 ml mleka
sól
pieprz
szczypta otartej gałki muszkatołowej
4 jajka
4 łyżki startego sera gruycre
2 łyżki świeżego tymianku
Szpinak płuczemy, blanszujemy, odcedzamy i siekamy. Szynkę kroimy w kostkę. Rozpuszczamy 25 g masła, wsypujemy mąkę i mieszając, podgrzewamy około minuty. Powoli wlewamy połowę śmietany i mleko. Gotujemy, cały czas mieszając, aż uzyskamy gładki sos. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Następnie wrzucamy pokrojoną szynkę i szpinak. Cztery foremki do zapiekania smarujemy masłem. Do każdej wlewamy warstwę masy szpinakowo-szynkowej, wbijamy jajko, a na wierzch kładziemy po łyżce śmietany i startego sera. Foremki wkładamy do większego naczynia wypełnionego do połowy wodą i wstawiamy do gorącego piekarnika (180°C). Pieczemy ok. 12 minut. Przed podaniem posypujemy tymiankiem.
Cookut Kokilka 2szt RAM9BC2 | Florentyna Kokilki Solid Ró... | Florentyna Kokilki Solid Zi... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
225 g mąki kukurydzianej
225 g mąki pszennej
torebka proszku do pieczenia
łyżeczka cynamonu
70 g miodu
1/2 szklanki mleka
3 jajka
120 g stopionego masła
banan
papier do pieczenia
Mieszamy oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia i cynamon. Wlewamy miód. Jajka roztrzepujemy widelcem z mlekiem, mieszamy z roztopionym masłem, a następnie dolewamy do mąki z miodem. Wyrabiamy ciasto, aż stanie się gładkie. Obieramy banana, kroimy w bardzo drobną kostkę i mieszamy z ciastem. Stolnicę posypujemy mąką. Rozwałkowujemy ciasto na grubość 2 mm i wycinamy z niego 15 trójkątów. Każdy trójkąt rolujemy, zaczynając od szerszej strony, i wyginamy w formę rożka. Rożki układamy na wyłożonej papierem blaszce i pieczemy 25 minut w temperaturze 180°C.
4 jajka
25 g masła
łyżka oleju
2 łyżki koziego twarożku
garść posiekanych świeżych ziół (pietruszki, szczypiorku, estragonu)
sól
pieprz
Oddzielamy żółtka od białek. Rozbijamy żółtka widelcem i energicznie mieszając, łączymy z białkami. Podgrzewamy na patelni masło z olejem. Wlewamy roztrzepane jajka, rozlewamy je równomiernie po patelni i zmniejszamy ogień. Gdy omlet przysmaży się od spodu, wyłączamy ogień. Na wierzchu powinno być jeszcze trochę płynnego jajka. Doprawiamy omlet solą i pieprzem. Niedosmażoną stronę smarujemy twarożkiem i posypujemy ziołami. Zwijamy w rulon i przekrawamy na pół.
Rada: Omlet, który będziemy faszerować i zwijać, powinien być cienki i płaski.
Nordic Ware Patelnia Płatki... | Fissler Patelnia Patelnia G... | Valdinox Patelnia 79024 24cm |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Porównaj ceny > |
40 g mielonego orkiszu
5 łyżek mleka
banan
łyżka mielonych migdałów
6 winogron
liść mięty lub melisy do dekoracji
Mielony orkisz mieszamy z 6 łyżkami zimnej wody i pozostawiamy przez noc w lodówce pod przykryciem, aby napęczniał. Rano do ziarna dolewamy podgrzane mleko. Banana obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół i kroimy na plasterki, następnie mieszamy z mielonymi migdałami. Dodajemy do orkiszu. Winogrona myjemy, usuwamy z nich pestki, następnie kroimy na ćwiartki i układamy wokół muesli. Podajemy z listkami mięty.
Domowe muesli przyrządzamy ze składników, które najbardziej lubimy. Może to właśnie dlatego zawsze smakuje lepiej niż gotowa, kupiona w sklepie?
Alessi Mała miseczka Colomb... | Bloomingville Miseczka Sand... | Leonardo Miseczka Optic 049441 |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
100 g bekonu pokrojonego w paski
4 duże jajka
25 g masła
2 łyżki śmietany
łyżka oliwy
sól
pieprz
Bekon smażymy na oliwie, aż będzie chrupiący. Jajka wbijamy do miseczki i roztrzepujemy widelcem. Masło rozpuszczamy na patelni, uważając, by się nie przypaliło. Wlewamy jajka i smażymy, mieszając przez krótką chwilę. Gdy się odrobinę zetną, dodajemy śmietanę i doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia, gdy jajka są jeszcze płynne (dojdą same, nim przełożymy je na talerz). Na koniec posypujemy potrawę chrupiącym bekonem. Serwujemy z tostami posmarowanymi masłem i z keczupem podanym w miseczce.
1 kg jabłek Grany Smith
1 kg + 2 pomarańcze
250 g czarnej gorzkiej czekolady
1 kg cukru
Jabłka myjemy i nie obierając, przecinamy na ćwiartki. Wkładamy do rondla, dodajemy 90 ml wody i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i dusimy przez 40 minut, często mieszając. Wylewamy na gęste sito, przyciskamy owoce drewnianą łyżką, aby wycisnąć z nich jak najwięcej soku. Zostawiamy je na sicie, aby odciekły jeszcze przez jakiś czas. Odlewamy 50 ml soku (resztę można wypić). Wyciskamy sok z 1 kg pomarańczy i wyskrobujemy z nich miąższ. Myjemy pozostałe 2 pomarańcze i kroimy na bardzo cienkie plasterki. Do rondla wlewamy 20 ml wody i dodajemy 200 g cukru. Gotujemy ok. 20 minut (musi powstać gładki syrop). Dodajemy 50 ml soku jabłkowego, sok i miąższ z pomarańczy oraz resztę cukru. Gotujemy ok. 10 minut. Zdejmujemy z ognia, dodajemy czekoladę posiekaną na grube kawałki i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Jeszcze raz doprowadzamy do wrzenia i zostawiamy na ogniu 20 minut. Pięć minut przed końcem gotowania wrzucamy plasterki pomarańczy. Nakładamy do wyparzonych słoików i szybko zakręcamy.