Co zrobić na śniadanie?

Wzorem Anglików zjedzmy obfite śniadanie. Przynajmniej od czasu do czasu.
Jajka zapiekane ze szpinakiem Jajka zapiekane ze szpinakiem Fot. Marcin Kiełbiewski

Jajka zapiekane ze szpinakiem

4 garści szpinaku
100 g gotowanej szynki
1/2 kostki masła
2 łyżki mąki
140 ml tłustej śmietany
150 ml mleka
sól
pieprz
szczypta otartej gałki muszkatołowej
4 jajka
4 łyżki startego sera gruycre
2 łyżki świeżego tymianku


Szpinak płuczemy, blanszujemy, odcedzamy i siekamy. Szynkę kroimy w kostkę. Rozpuszczamy 25 g masła, wsypujemy mąkę i mieszając, podgrzewamy około minuty. Powoli wlewamy połowę śmietany i mleko. Gotujemy, cały czas mieszając, aż uzyskamy gładki sos. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Następnie wrzucamy pokrojoną szynkę i szpinak. Cztery foremki do zapiekania smarujemy masłem. Do każdej wlewamy warstwę masy szpinakowo-szynkowej, wbijamy jajko, a na wierzch kładziemy po łyżce śmietany i startego sera. Foremki wkładamy do większego naczynia wypełnionego do połowy wodą i wstawiamy do gorącego piekarnika (180°C). Pieczemy ok. 12 minut. Przed podaniem posypujemy tymiankiem.

Zdjęcie Cookut Kokilka 2szt RAM9BC2 Zdjęcie Florentyna Kokilki Solid Różowe 180ml 2szt Zdjęcie Florentyna Kokilki Solid Zielone 180m 2szt
Cookut Kokilka 2szt RAM9BC2 Florentyna Kokilki Solid Ró... Florentyna Kokilki Solid Zi...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Rożki kukurydziane Rożki kukurydziane Fot. Marcin Kiełbiewski

Rożki kukurydziane

225 g mąki kukurydzianej
225 g mąki pszennej
torebka proszku do pieczenia
łyżeczka cynamonu
70 g miodu
1/2 szklanki mleka
3 jajka
120 g stopionego masła
banan
papier do pieczenia


Mieszamy oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia i cynamon. Wlewamy miód. Jajka roztrzepujemy widelcem z mlekiem, mieszamy z roztopionym masłem, a następnie dolewamy do mąki z miodem. Wyrabiamy ciasto, aż stanie się gładkie. Obieramy banana, kroimy w bardzo drobną kostkę i mieszamy z ciastem. Stolnicę posypujemy mąką. Rozwałkowujemy ciasto na grubość 2 mm i wycinamy z niego 15 trójkątów. Każdy trójkąt rolujemy, zaczynając od szerszej strony, i wyginamy w formę rożka. Rożki układamy na wyłożonej papierem blaszce i pieczemy 25 minut w temperaturze 180°C.

Tadar Stolnica bambusowa Mała
    w okazje.info
    Omlet z twarożkiem Omlet z twarożkiem Fot. Marcin Kiełbiewski

    Omlet z twarożkiem

    4 jajka
    25 g masła
    łyżka oleju
    2 łyżki koziego twarożku
    garść posiekanych świeżych ziół (pietruszki, szczypiorku, estragonu)
    sól
    pieprz


    Oddzielamy żółtka od białek. Rozbijamy żółtka widelcem i energicznie mieszając, łączymy z białkami. Podgrzewamy na patelni masło z olejem. Wlewamy roztrzepane jajka, rozlewamy je równomiernie po patelni i zmniejszamy ogień. Gdy omlet przysmaży się od spodu, wyłączamy ogień. Na wierzchu powinno być jeszcze trochę płynnego jajka. Doprawiamy omlet solą i pieprzem. Niedosmażoną stronę smarujemy twarożkiem i posypujemy ziołami. Zwijamy w rulon i przekrawamy na pół.

    Rada: Omlet, który będziemy faszerować i zwijać, powinien być cienki i płaski.

    Zdjęcie Nordic Ware Patelnia Płatki Śniegu 01945 27cm Zdjęcie Fissler Patelnia Patelnia Głęboka Spezial Asia 28cm Zdjęcie Valdinox Patelnia 79024 24cm
    Nordic Ware Patelnia Płatki... Fissler Patelnia Patelnia G... Valdinox Patelnia 79024 24cm
    Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Porównaj ceny >
    źródło: Okazje.info
    Muesli z orkiszem bananem i winogronami Muesli z orkiszem bananem i winogronami Fot. Marcin Kiełbiewski

    Muesli z orkiszem bananem i winogronami

    40 g mielonego orkiszu
    5 łyżek mleka
    banan
    łyżka mielonych migdałów
    6 winogron
    liść mięty lub melisy do dekoracji


    Mielony orkisz mieszamy z 6 łyżkami zimnej wody i pozostawiamy przez noc w lodówce pod przykryciem, aby napęczniał. Rano do ziarna dolewamy podgrzane mleko. Banana obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół i kroimy na plasterki, następnie mieszamy z mielonymi migdałami. Dodajemy do orkiszu. Winogrona myjemy, usuwamy z nich pestki, następnie kroimy na ćwiartki i układamy wokół muesli. Podajemy z listkami mięty.

    Domowe muesli przyrządzamy ze składników, które najbardziej lubimy. Może to właśnie dlatego zawsze smakuje lepiej niż gotowa, kupiona w sklepie?

    Zdjęcie Alessi Mała miseczka Colombina Zdjęcie Bloomingville Miseczka Sandrine Zdjęcie Leonardo Miseczka Optic 049441
    Alessi Mała miseczka Colomb... Bloomingville Miseczka Sand... Leonardo Miseczka Optic 049441
    Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
    źródło: Okazje.info
    Jajka z bekonem Jajka z bekonem Fot. Marcin Kiełbiewski

    Jajka z bekonem

    100 g bekonu pokrojonego w paski
    4 duże jajka
    25 g masła
    2 łyżki śmietany
    łyżka oliwy
    sól
    pieprz


    Bekon smażymy na oliwie, aż będzie chrupiący. Jajka wbijamy do miseczki i roztrzepujemy widelcem. Masło rozpuszczamy na patelni, uważając, by się nie przypaliło. Wlewamy jajka i smażymy, mieszając przez krótką chwilę. Gdy się odrobinę zetną, dodajemy śmietanę i doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia, gdy jajka są jeszcze płynne (dojdą same, nim przełożymy je na talerz). Na koniec posypujemy potrawę chrupiącym bekonem. Serwujemy z tostami posmarowanymi masłem i z keczupem podanym w miseczce.

    Patelnia CAMRY CR
      w okazje.info
      Marmolada pomarańczowa z czekoladą Marmolada pomarańczowa z czekoladą Fot. Marcin Kiełbiewski

      Marmolada pomarańczowa z czekoladą

      1 kg jabłek Grany Smith
      1 kg + 2 pomarańcze
      250 g czarnej gorzkiej czekolady
      1 kg cukru


      Jabłka myjemy i nie obierając, przecinamy na ćwiartki. Wkładamy do rondla, dodajemy 90 ml wody i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i dusimy przez 40 minut, często mieszając. Wylewamy na gęste sito, przyciskamy owoce drewnianą łyżką, aby wycisnąć z nich jak najwięcej soku. Zostawiamy je na sicie, aby odciekły jeszcze przez jakiś czas. Odlewamy 50 ml soku (resztę można wypić). Wyciskamy sok z 1 kg pomarańczy i wyskrobujemy z nich miąższ. Myjemy pozostałe 2 pomarańcze i kroimy na bardzo cienkie plasterki. Do rondla wlewamy 20 ml wody i dodajemy 200 g cukru. Gotujemy ok. 20 minut (musi powstać gładki syrop). Dodajemy 50 ml soku jabłkowego, sok i miąższ z pomarańczy oraz resztę cukru. Gotujemy ok. 10 minut. Zdejmujemy z ognia, dodajemy czekoladę posiekaną na grube kawałki i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Jeszcze raz doprowadzamy do wrzenia i zostawiamy na ogniu 20 minut. Pięć minut przed końcem gotowania wrzucamy plasterki pomarańczy. Nakładamy do wyparzonych słoików i szybko zakręcamy.

      Maxwell & Williams Słoik szklany 1 litr Olde
        w okazje.info
        Więcej o:
        Copyright © Agora SA