Piknikowe dania Jakuba Kuronia

Im temperatura wyższa, tym mniej czasu chcemy spędzać w kuchni na gotowaniu. Wiosna sprzyja piknikowej atmosferze, a świeże powietrze zaostrza apetyt. Jeśli lubimy spędzać czas na świeżym powietrzu, szczególnie z dziećmi, warto od czasu do czasu zaplanować sobie wypad na łono natury. Pakując piknikowy kosz, nie musimy ograniczać się tylko do kanapek, ciasteczek i czegoś do picia. Aby przekonać was do tego, że na wypad za miasto czy do parku z powodzeniem można spakować obiad dla całej rodziny, przygotowałem trzy propozycje typowo piknikowych, wiosennych dań - lekką sałatkę na zimno z grillowanymi pomidorkami, pełnoziarnisty makaron z pulpecikami i deser - sałatkę owocową na kruchym spodzie.
Sałatka z kuskusem i grillowanymi pomidorkami Sałatka z kuskusem i grillowanymi pomidorkami Fot. Oskar Lolowski

Sałatka z kuskusem i grillowanymi pomidorkami

300 g kaszy kuskus
2 duże czerwone cebule
150 g pomidorków koktajlowych (najlepiej różnokolorowych)
mała cukinia
2 łyżki kaparów
pęczek natki pietruszki
1/2 pęczka mięty
sok z połowy cytryny
3-4 łyżki oliwy
sól
pieprz


Kuskus przesypujemy do miski i zalewamy osolonym wrzątkiem (może być wywar warzywny) 1 cm ponad poziom kaszy. Przykrywamy i odstawiamy na 5- 8 minut. Cebulę kroimy w piórka i smażymy na oliwie około 8 minut, aż będzie złota i słodka. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie rozgrzewamy mocno patelnie grillową i opiekamy na niej pomidorki z plastrami cukinii. Natkę pietruszki i miętę siekamy drobno. Kuskus odkrywamy i spulchniamy widelcem. Przesypujemy do miski i mieszamy z resztą składników. Całość doprawiamy sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem.

Sałatka owocowa w kruchych miseczkach Sałatka owocowa w kruchych miseczkach Fot. Oskar Lolowski

Sałatka owocowa w kruchych miseczkach

Ciasto:
170 g mąki pszennej
łyżeczka mąki ziemniaczanej
50 g cukru pudru
żółtko
szczypta soli
120 g masła

Sałatka:
100 g truskawek
2 małe pomarańcze
3 śliwki
150 g winogron jasnych (najlepiej bez pestkowych)
2 łyżki migdałów
sok z limonki
kilka listków mięty


Na deskę wysypujemy dwa rodzaje mąki, cukier i sól. Dodajemy masło pokrojone w kostkę. Siekamy. Następnie wlewamy wodę, żółtko i zagniatamy ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji. Z ciasta robimy wałek o średnicy 5 cm, zawijamy go w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. W tym czasie przygotowujemy owoce. Truskawki kroimy w plastry, pomarańcze i śliwki w cząstki, a winogrona na połówki. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Schłodzone ciasto kroimy w plastry 1-cm i wykładamy nimi formy do tartaletek. Kładziemy kawałek papieru do pieczenia i wsypujemy garstkę grochu lub fasoli. Pieczemy przez 10 minut. Następnie zdejmujemy papier i pieczemy do zarumienienia kolejne 10 minut. Kiedy ciasto wystygnie i nieco stwardnieje, delikatnie wyjmujemy je z foremek. Do środka nakładamy owoce, posypujemy migdałami oraz listkami mięty. Tuż przed podaniem skrapiamy odrobiną soku z limonki.

Makaron z pulpecikami z łososia w zielonym sosie Makaron z pulpecikami z łososia w zielonym sosie Fot. Oskar Lolowski

Makaron z pulpecikami z łososia w zielonym sosie

400 g makaronu pełnoziarnistego, np. spaghetti
300 g filetu z łososia
czerwona cebula
łyżka sosu Teryiaki
50 g startego sera bursztyn
1/2 pęczka natki pietruszki
jajko
1-2 łyżki bułki tartej
150 ml białego wytrawnego wina
4 pomidory suszone
sól, pieprz

Sos:
100 ml oliwy extra virgin
1/2 pęczka natki pietruszki
1/2 pęczka mięty
garść rukoli
1/2 pęczka majeranku
pęczek szczypiorku
2 ząbki czosnku
sok z 1/2 cytryny
sól, pieprz


Miksujemy składniki sosu i przelewamy do sosjerki. W tym samym pojemniku malaksera miksujemy łososia pokrojonego w dużą kostkę, cebulę, ser, jajko oraz posiekaną pietruszkę. Masę zagęszczamy bułką tartą, doprawiamy sosem Teryiaki, winem oraz solą i pieprzem. Formujemy pulpeciki. Wrzucamy na wrzątek i gotujemy 10 minut na małym ogniu. Podajemy z makaronem i sosem.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.