Smaki Szwajcarii

Bogactwo wpływów kulturowych w tym kraju wpływa na różnorodność w kuchni. Podróżując po Szwajcarii, można jeść codziennie coś innego.
Bircher muesli Bircher muesli Fot. Betty Bossi

Bircher muesli

(Zurych)

6 łyżek płatków owsianych
3 łyżki słodzonego, skondensowanego mleka
3 łyżki mleka
sok z cytryny
jabłko
100 g porzeczek (do ozdobienia)


Wieczorem zalewamy płatki mlekiem, zostawiamy na noc. Rano dodajemy mleko skondensowane, starte jabłko i sok z cytryny. Ozdabiamy owocami czerwonej porzeczki.

Suflet Suflet Fot. Betty Bossi

Suflet

(Glarus)

3 łyżki mielonych migdałów
250 g chudego twarogu
2 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżki białego wina
4 jajka
szczypta gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki soli
szczypta pieprzu
100 g sera Schabziger, drobno startego
szczypta soli


Migdały prażymy na patelni. Łyżkę uprażonych migdałów wsypujemy na dno naczynia na suflet, resztę odkładamy. Twaróg łączymy w misce z mąką, winem, żółtkami i przyprawami. Dodajemy resztę migdałów i tarty ser. Ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli i delikatnie łączymy ją z masą serową. Wlewamy masę do przygotowanego naczynia na suflet, zapiekamy 50 minut na dolnym poziomie piekarnika nagrzanego do 180°C. W czasie pieczenia nie wolno otwierać piekarnika, gdyż nasz suflet mógłby opaść.

Pizza serowa Pizza serowa Fot. Betty Bossi

Pizza serowa

(Vaud)

2 spody na pizzę o średnicy 28 cm
180 g śmietany 18%
1/4 łyżeczki soli, szczypta pieprzu
300 g ziemniaków cienko pokrojonych na mandolinie
300 g kiełbasy
2 młode dymki (cebulki i szczypior do dekoracji)
1/4 łyżeczki soli i szczypta pieprzu


Mieszamy śmietanę z przyprawami, rozsmarowujemy ją cienką warstwą na spodach do pizzy, zostawiając ok. 1 cm marginesu. Rozkładamy ziemniaki pokrojone w cienkie plastry, na nich układamy kiełbasę pokrojoną w plasterki i drobno pokrojoną dymkę (szczypior zostawiamy do dekoracji). Posypujemy pieprzem i solą.
Zapiekamy 15 minut w nagrzanym piekarniku (220°C). Przed podaniem posypujemy pokrojonym szczypiorkiem.

Raclette Raclette Fot. Betty Bossi

Raclette

(Valais)

800 g sera Raclette
1 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach
cukinia, papryka, pieczarki
boczek
gałka muszkatołowa
suszona papryka
pieprz

Dodatki:
pikle, cebule z octu


Rozgrzewamy urządzenie do raclette. Na górnej części grilla podsmażamy warzywa i boczek. Na małych patelenkach układamy kawałki sera (możemy posypać go papryką lub gałką muszkatołową) i wsuwamy je pod grill. Gdy ser się rozpuści, zsuwamy go z patelenki na ułożone na talerzach ugotowane ziemniaki, zgrillowane warzywa i boczek.

Gorący kociołek Gorący kociołek Fot. Betty Bossi

Gorący kociołek

(Argowia)

3 łyżki cukru
łyżka wody
150 g gruszek suszonych
150 g jabłek suszonych
500 ml bulionu
400 g wędzonego boczku
800 g ziemniaków
1/4 łyżeczki soli
szczypta pieprzu


Wsypujemy cukier do szerokiego niskiego rondla, zalewamy wodą i robimy karmel. Trzeba uważać, aby się nie przypalił. Gdy cukier się roztopi i nabierze złotego koloru, zdejmujemy garnek z ognia, wrzucamy suszone owoce, dokładnie mieszamy, aby pokryły się karmelem. Wlewamy bulion. Dodajemy pokrojony boczek. Potrawę dusimy 45 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie wrzucamy ziemniaki pokrojone w ósemki, gotujemy bez przykrycia kolejne 25 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy.

Większość zdjęć i przepisów pochodzi z książki Betty Bossi "The Swisse Cookbook".

Więcej o:
Copyright © Agora SA