Ciasteczka dla mamy

Własnoręcznie upieczone i pięknie podane ciasteczka ucieszą każdą mamę. Zabierajmy się zatem do pieczenia.
Ciasteczka z gorzką czekoladą Ciasteczka z gorzką czekoladą Fot. Sigrid Verbert

Ciasteczka z gorzką czekoladą

370 g gorzkiej czekolady + 50 g do dekoracji
60 g masła
2 jajka
160 g cukru trzcinowego
110 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli


220 g czekolady roztapiamy razem z masłem w kąpieli wodnej. Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy stopioną ostudzoną czekoladę, a następnie mąkę, proszek do pieczenia i sól, cały czas mieszając. Delikatnie łączymy ze 150 g pokruszonej czekolady. Masę nakładamy łyżką na blachę. Posypujemy grubo pokruszoną czekoladą przeznaczoną do dekoracji. Pieczemy 20 minut w 160°C.

Ciasteczka można również udekorować kawałkami mlecznej i białej czekolady.

Foremki do ciasteczek
w okazje.info
Czekoladowe makaroniki z marakują Czekoladowe makaroniki z marakują Fot. Sigrid Verbert

Czekoladowe makaroniki z marakują

200 g cukru pudru
120 g zmielonych migdałów
20 g kakao
3 białka
sól
2 krople soku z cytryny
30 g drobnego cukru
6 owoców marakui
275 g mlecznej czekolady
50 g masła


Łączymy cukier puder, zmielone migdały i kakao, przesiewamy przez sitko. Do białek dodajemy szczyptę soli i 2 krople soku z cytryny, ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo wsypujemy drobny cukier (cały czas ubijając), a następnie połowę suchych składników. Dobrze mieszamy, dodajemy resztę suchych składników i jeszcze raz mieszamy. Przekładamy masę do rękawa cukierniczego i wyciskamy okrągłe makaroniki na ciepłą blachę. Pieczemy 15 minut w 155°C i studzimy.
Przygotowujemy nadzienie: miąższ marakui przecieramy przez sitko, odmierzamy 125 g uzyskanego soku i podgrzewamy. Roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej, wlewamy gorący sok z marakui i mieszamy. Wrzucamy pokrojone w kostkę zimne masło, mieszamy i zostawiamy w temperaturze pokojowej na pół godziny, a następnie przekładamy masą ciastka, tworząc makaroniki.

Forma Fackelmann
w okazje.info
Nugaty Nugaty Fot. Sigrid Verbert

Nugaty

100 g wyłuskanych pistacji
50 g obranych migdałów
150 ml wody
120 ml miodu
łyżeczka olejku z kwiatów pomarańczy
500 g cukru + 1 łyżka cukru
2 białka
szczypta soli


Bakalie prażymy w piekarniku. W rondlu łączymy wodę z miodem, olejkiem i cukrem, zagotowujemy. W tym czasie ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodając łyżeczkę cukru. Gdy syrop zgęstnieje, wlewamy go powoli do piany z białek i ubijamy przez minutę. Przekładamy do rondla i podgrzewamy, odparowując wodę do czasu, aż masa zacznie odklejać się od ścianek naczynia. Dodajemy bakalie, mieszamy, przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Rozsmarowujemy na grubość 2 cm, odstawiamy. Gdy nugat zastygnie, kroimy go w kwadraty nożem posmarowanym oliwą.

KOMPLET: Porcelanowe talerze deserowe
w okazje.info
Strucla Strucla Fot. Sigrid Verbert

Strucla

200 g winogron
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
skórka starta z cytryny
łyżeczka mielonego kardamonu
szczypta białego pieprzu
2 łyżki rumu
12 g świeżych drożdży
150 ml mleka
500 g mąki
łyżeczka drobnego cukru
1/2 łyżeczki soli
3 łyżki cukru trzcinowego
50 g masła
2 łyżeczki olejku waniliowego
2 jajka
300 g marcepanu
masło i cukier puder do dekoracji


W misce mieszamy winogrona, kandyzowaną skórkę pomarańczową, skórkę cytrynową, kardamon, pieprz oraz rum i zostawiamy na godzinę. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku i szybko mieszamy ze 125 g mąki oraz drobnym cukrem, zostawiamy także na godzinę. Dodajemy resztę mąki, sól, cukier trzcinowy, miękkie masło, olejek waniliowy i jajka. Wyrabiamy gładkie ciasto, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie dodajemy mieszankę owocową i ponownie wyrabiamy. Formujemy dwie roladki ? jedną z ciasta, drugą z marcepanu.
Roladkę z ciasta dzielimy na 6 części i rozwałkowujemy na podłużne placki o grubości 1 cm. Roladkę marcepanową również dzielimy na 6 części i formujemy z nich wałeczki takiej samej długości jak rozwałkowane kawałki ciasta. Marcepanowe wałeczki kładziemy na środku każdego placka i zawijamy wokół nich ciasto, sklejając brzegi. Przekładamy na blachę i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Pieczemy 30 minut w 180°C. Upieczone ciasto smarujemy stopionym masłem i posypujemy cukrem pudrem.

La Chaise Longue sztućce Metropolitan
w okazje.info
Szkockie ciasteczka Szkockie ciasteczka Fot. Sigrid Verbert

Szkockie ciasteczka

350 g mąki
140 g cukru
1/2 łyżeczki soli
210 g masła
2 łyżki mleka


Mieszamy mąkę z cukrem i solą, wysypujemy na stolnicę. Dodajemy miękkie masło, wlewamy mleko, wyrabiamy ciasto palcami, a potem wkładamy na 2 godziny do lodówki. Rozwałkowujemy na grubość 1 cm, wycinamy foremkami ciastka, układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i nakłuwamy widelcem. Pieczemy 35 minut w temperaturze 160°C.

Nordic Ware do kruchych ciasteczek
w okazje.info
Herbatniki cytrynowe Herbatniki cytrynowe Fot. Sigrid Verbert

Herbatniki cytrynowe

200 g masła
150 g cukru
skórka otarta z 2 cytryn
4 żółtka
300 g mąki pszennej
150 g mąki kukurydzianej
szczypta soli


Miękkie masło ucieramy z cukrem i skórką cytrynową. Dodajemy po jednym żółtku, cały czas ucierając. Wsypujemy oba rodzaje mąki i sól, mieszamy. Wyrabiamy ciasto, formujemy kulę, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 4 mm, wykrawamy foremkami herbatniki, układamy na blasze i pieczemy w 200°C przez 10 minut.



Sigrid Verbert pochodzi z Belgii, a od kilku lat mieszka w Rzymie. Jest twórczynią popularnego włoskiego bloga kulinarnego www.cavolettodibruxelles.it. W Polsce jej książka ukazała się nakładem wydawnictwa Jedność.

Black Red White Foremki
w okazje.info
Więcej o: