Desery dla dzieci

Tej okazji nie można przegapić! Dzień Dziecka to idealna wymówka nawet dla tych, którzy na co dzień stronią od słodyczy.
Brownie Brownie Fot. Andrzej Krasowski / Agencja Wyborcza.pl

Brownie

300 g gorzkiej czekolady (70% kakao)
220 g masła
3 jajka
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
280 g miałkiego cukru (do wypieków)
140 g mąki
1/4 łyżeczki soli


Piekarnik nagrzewamy do 160°C. Jedną tabliczkę czekolady (100 g) ścieramy na tarce o dużych otworach. Wiórki czekoladowe wstawiamy do lodówki. Resztę czekolady łamiemy na kawałki, dodajemy masło i rozpuszczamy na małym ogniu w rondelku. Podgrzewamy tylko do momentu, aż wszystko się rozpuści. Jajka ubijamy z wanilią i cukrem. Następnie dodajemy masę czekoladową i krótko miksujemy (na wolnych obrotach). Mieszając masę, powoli dodajemy przesianą mąkę i sól. Miksujemy ponownie na wolnych obrotach. Przekładamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy startą czekoladą. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy ciasto na małe kawałki. Możemy je podawać same lub wrzucić do pucharków i dodać np. owoce.

Zdjęcie Bosch MUM 4657 Zdjęcie MPM MRK05 Zdjęcie Clatronic KM 3632
Bosch MUM 4657 MPM MRK05 Clatronic KM 3632
Sprawdź ceny > Porównaj ceny > Porównaj ceny >
źródło: Okazje.info
Chrupiące muffinki Chrupiące muffinki Fot. Andrzej Krasowski / Agencja Wyborcza.pl

Chrupiące muffinki

4 łyżki masła
1/2 szklanki kaszy jaglanej
2 słodkie gruszki
szklanka mąki pszennej białej
szklanka mąki razowej
łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
2 jajka
szklanka maślanki
1/4 szklanki płynnego miodu
2 łyżeczki tartego świeżego imbiru


Masło topimy w rondlu. Kaszę jaglaną wysypujemy na suchą patelnię i prażymy 5 minut, mieszając, aż zrobi się jasnobrązowa. Gruszki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych otworach. W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki (w tym uprażoną kaszę). W drugiej misce mieszamy mokre składniki: mus z gruszek, jajka, maślankę, miód, stopione masło i imbir. Szybko łączymy ze sobą zawartość obu misek. Nakładamy ciasto do sylikonowych form na muffinki (do 2/3 wysokości foremek). Pieczemy 30 minut w 180°C. Przed podaniem studzimy. Gruszki możemy zastąpić szklanką musu jabłkowego.

Zdjęcie Silikomart Foremki silikonowe Muffinki Serca Muffiny CUP03 Zdjęcie Guardini Forma na 6 muffinek z papilotkami GARDENIA Zdjęcie Eh Excellent Houseware Forma na Muffiny 8711295760631-czarny
Silikomart Foremki silikono... Guardini Forma na 6 muffine... Eh Excellent Houseware Form...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Malinowe ptasie mleczko Malinowe ptasie mleczko Fot. Andrzej Krasowski / Agencja Wyborcza.pl

Malinowe ptasie mleczko

750 g mrożonych malin
350 g twarogu śmietankowego
5 łyżek cukru
1/4 szklanki syropu malinowego
250 ml śmietany kremówki
sok i skórka otarta ze sparzonej cytryny
6 łyżeczek żelatyny


Połowę malin miksujemy. Łączymy je z twarogiem, cukrem, syropem, sokiem i skórką z cytryny i dalej miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości przegotowanej wody, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Schłodzoną śmietanę ubijamy mikserem na najwyższych obrotach (nie dłużej niż 2 minuty, by nie zrobiło się masło). Do żelatyny dodajemy kilka łyżek bitej śmietany i mieszamy. Następnie łączymy z resztą bitej śmietany, masą twarogową i całymi owocami. Przekładamy do małych foremek lub dużej formy wyłożonej folią i wstawiamy na 3 godziny do lodówki.

Maliny po zmiksowaniu najlepiej przetrzeć przez gęste sito, aby pozbyć się drobnych pestek.

Zdjęcie Orion NIEBIESKIE SERCA 10318 Zdjęcie Cookut Kokilka 2szt RAM9BC2 Zdjęcie Da&Ga Naczynie do Zapiekania Juicy Mix 150ml
Orion NIEBIESKIE SERCA 10318 Cookut Kokilka 2szt RAM9BC2 Da&Ga Naczynie do Zapiekani...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Trufle czekoladowe Trufle czekoladowe Fot. Agata Jakubowska / Agencja Wyborcza.pl

Trufle czekoladowe

Masa:
150 ml słodkiej śmietanki 36%
6 łyżek brązowego cukru
200 g czekolady min. 70% kakao
4 łyżki masła

Dekoracja (opcjonalnie):
cukier puder
wiórki kokosowe
posiekane pistacje
posiekane orzechy włoskie
kakao
kolorowe posypki


W rondelku zagotowujemy śmietankę z cukrem. Następnie zdejmujemy z ognia, dodajemy pokruszoną czekoladę i delikatnie mieszamy, aż masa będzie gładka. Dodajemy masło i mieszamy. Masę przelewamy do miski i wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny (najlepiej na całą noc). Po tym czasie wyjmujemy i formujemy kulki wielkości włoskiego orzecha. Kulki obtaczamy w dowolnej posypce i przekładamy do kolorowych papilotek. Gotowe trufle przechowujemy w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku. Jeśli zależy nam, aby trufle miały różne smaki, masę dzielimy na kilka części i urozmaicamy według gustu. Możemy dodać do niej posiekane orzechy, esencjonalne espresso, chilli lub alkohol (np. koniak lub likier pomarańczowy).

Zdjęcie Alessi Rondelek do fondue Mami Zdjęcie Vinzer Rondelek Magestic 2.2L 89075 Zdjęcie Tescoma PRESIDENT RONDELEK 780262
Alessi Rondelek do fondue Mami Vinzer Rondelek Magestic 2.... Tescoma PRESIDENT RONDELEK ...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Sorbet malinowy Sorbet malinowy Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Sorbet malinowy

1 kg malin
2 szklanki soku malinowego
6 łyżek cukru


Maliny miksujemy z cukrem, dodajemy sok i dobrze mieszamy. Zamrażamy.

Domowe sorbety można zrobić z różnych owoców. Pięknie wyglądają sorbety przygotowane z kilku rodzajów owoców (np. kiwi, nektarynek, i truskawek), zamrożonych warstwami.

Zdjęcie Zoku Foremki do lodów SPACE POPS 6szt 00361 Zdjęcie Zoku Foremki KJ-002 Zdjęcie Orion Foremki do Lodów z Tworzywa Sztucznego Do 6 Lodów na Patyku Kolorowe
Zoku Foremki do lodów SPACE... Zoku Foremki KJ-002 Orion Foremki do Lodów z Tw...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Gofry z czekoladą Gofry z czekoladą Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Gofry z czekoladą

80 g masła
500 g mąki pszennej
200 g posiekanej gorzkiej czekolady
30 g cukru
8 g proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
łyżeczka cynamonu
400 ml mleka
4 jajka


Roztapiamy masło w rondelku. W dużej misce mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i cynamon. Do mąki porcjami dolewamy mleko, cały czas ubijając ciasto mikserem, następnie dodajemy roztopione masło. Kiedy ciasto będzie już jednolite, zwiększamy obroty do maksimum i miksujemy przez chwilę, aby dobrze je napowietrzyć. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę (lub groszki czekoladowe) i mieszamy szpatułką. Rozgrzewamy gofrownicę zgodnie z instrukcją i nakładamy porcje ciasta. Pieczemy około 4 minut, aż gofry będą złociste. Następnie studzimy na kuchennej kratce. Podajemy z bitą śmietaną lub cukrem pudrem.

Zdjęcie MPM MGO-13 Zdjęcie Steba WE 15 Zdjęcie BOMANN WA 5018
MPM MGO-13 Steba WE 15 BOMANN WA 5018
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Więcej o:
Copyright © Agora SA