500 g mąki pszennej (najlepiej chlebowej, np. typ 850) + trochę mąki do wałkowania ciasta
10 g suchych drożdży instant
3/4 łyżeczki soli
łyżeczka cukru
oliwa
Sos śmietanowy:
4 łyżki śmietany 18%
4 łyżki jogurtu naturalnego
kilka listków bazylii
ew. pół łyżeczki cukru
sól i pieprz biały
Dodatki do wyboru:
szynka, kozi ser, oliwki, krążki cebuli
Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z drożdżami, solą i cukrem. Wlewamy 1 i 1/3 szklanki wody o temperaturze pokojowej. Mieszamy, aby składniki się połączyły. Miskę przykrywamy ściereczką. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na 2 godziny, aż zwiększy objętość ponad dwukrotnie. Posypujemy mąką blat i formujemy wyrośnięte ciasto w kulę. Dzielimy na 2 części, znów wkładamy do miski, przykrywamy i zostawiamy jeszcze na pół godziny. Składniki sosu mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Nagrzewamy piekarnik do 250°C. Blachy smarujemy oliwą. Wyjmujemy pierwszą część ciasta, rozwałkowujemy
i wykrawamy szklanką okrągłe kształty. Jeśli ciasto klei się, oprószamy je mąką. To samo robimy z drugą częścią ciasta. Na placuszkach rozsmarowujemy sos śmietanowy i rozkładamy dodatki. Pizze przykrywamy folią aluminiową (dzięki temu farsz nie wyschnie). Blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 20-25 minut.
Kalorik TKG OT 1006 | Dekoria Zestaw do pizzy S&P... | Hendi radełko do pizzy |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
2 piersi kurczaka
5 łyżek oliwy
3 łyżki octu winnego
po łyżeczce oregano i słodkiej papryki
sól
pieprz
16 pomidorków koktajlowych
zielona papryka
żółta papryka
Mięso kroimy w dużą kostkę. W misce mieszamy oliwę z octem winnym, dodajemy oregano i paprykę, wsypujemy szczyptę soli i pieprzu. Do marynaty wkładamy kawałki kurczaka i wstawiamy do lodówki na 15-20 minut. Umyte i oczyszczone z gniazd nasiennych papryki kroimy w paski o szerokości około 2 cm, owijamy nimi pomidorki koktajlowe. Na natłuszczone szpadki nadziewamy na przemian kawałki kurczaka i pomidorki owinięte w paski papryki. Grillujemy około 15 minut, co jakiś czas obracając i skrapiając marynatą.
BEAR PORCELAIN talerzyk dla... | Sztućce i naczynia dla dzie... | WMF Naczynia dla dzieci por... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
Ciasto:
3 szklanki mąki
czubata łyżeczka kakao
szklanka mleka
jajko
łyżka cukru
olej do smażenia
Kremy czekoladowe:
po 100 g gorzkiej i białej czekolady
400 ml śmietanki 30%
50 ml mleka
Do dekoracji:
po pojemniczku malin i jagód
Owoce myjemy, osączamy. Składniki ciasta miksujemy. Na posmarowanej olejem patelni smażymy cienkie naleśniki. Śmietanę ubijamy. Gorzką czekoladę łamiemy na kawałki, wkładamy do miski i rozpuszczamy nad parą, mieszamy z podgrzanym mlekiem, a gdy przestygnie ? z połową ubitej śmietany. Rozpuszczoną białą czekoladę mieszamy z pozostałą bitą śmietaną. Połowę naleśników smarujemy ciemnym musem czekoladowym, pozostałe białym. Następnie składamy w rożki i wkładamy do lodówki. Owoce myjemy i osączamy. Większe owoce kroimy, a drobne zachowujemy w całości. Dekorujemy nimi naleśniki.
Delimano Patelnia do naleśn... | Tadar Patelnia do Naleśnikó... | Tefal Patelnia do Naleśnikó... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |