Truskawki, rabarbar, szparagi - przepisy na pełnię sezonu

Rabarbar, truskawki, a także szparagi można przyrządzić w zupełnie nietypowy sposób. Oto kilka zaskakujących propozycji.
Łosoś curry z salsą owocową Łosoś curry z salsą owocową Fot. Małgorzata Dzięgielewska

Łosoś curry z salsą owocową

4 filety z łososia (po 200-250 g; bez skóry i ości)
łyżka proszku curry
sól, pieprz
oliwa

Salsa:
mango (lub ćwiartka ananasa) pokrojone na niewielkie kawałki
10 truskawek (pokrojonych na ćwiartki)
4 szalotki (obrane i pokrojone na ćwiartki)
kawałek (4 cm) imbiru (obrany i starty na drobnej tarce)
sok z 1-2 cytryn lub limonek
łyżka miodu
garść liści kolendry
łyżeczka oleju sezamowego
szczypta soli i pieprzu


Filety oprószamy curry i pieprzem, solimy i skrapiamy oliwą, którą lekko wcieramy w mięso. Przykrywamy folią, odstawiamy do lodówki, a w tym czasie wkładamy do dużego słoja wszystkie składniki salsy, zakręcamy i mieszamy, lekko potrząsając. Odstawiamy na 10 minut, aby salsa się przegryzła. Mocno rozgrzewamy patelnię grillową, układamy na niej filety z łososia. Smażymy 3 minuty z jednej, a następnie 1-2 minuty z drugiej. Zdejmujemy z ognia, odstawiamy na 3-5 minut. Przekładamy na ogrzane talerze. Podajemy z porcją owocowej salsy.

Zdjęcie Grill ogrodowy mini bbq różowy 50903 Zdjęcie Grill Steba VG 400 Zdjęcie LotusGrill Grill 674793
Grill ogrodowy mini bbq róż... Grill Steba VG 400 LotusGrill Grill 674793
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Gulasz jagnięcy z rabarbarem Gulasz jagnięcy z rabarbarem Fot. Małgorzata Dzięgielewska

Gulasz jagnięcy z rabarbarem

800 g jagnięciny
2 czerwone cebule
6 ząbków czosnku
łyżka kurkumy
sól, pieprz
ok. 500 ml bulionu
szczypta nitek szafranu
6 łyżek rozgniecionych pomidorów z puszki przyprawionych chilli
2 łyżki miodu
2 garści natki pietruszki
2 garści listków mięty
4 kawałki kory cynamonu (podprażone na patelni)
150 ml soku z limonki
700 g rabarbaru pokrojonego na 2-3-cm kawałki
oliwa
8 daktyli


W rondlu rozgrzewamy odrobinę oliwy. Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, czyścimy, kroimy w kostkę. Podsmażamy na oliwie, dodajemy pokrojoną czerwoną cebulę, a na końcu czosnek. Gdy wszystko się przyrumieni, wsypujemy kurkumę, sól i pieprz. Smażymy jeszcze około minuty, mieszając. Bulion zagotowujemy i wrzucamy do niego szafran. Do mięsa dodajemy przyprawione pomidory, miód, natkę pietruszki, listki mięty oraz cynamon. Wlewamy sok z limonki i bulion z szafranem, tak by tylko przykrył składniki. Dusimy mięso przez 2 godziny. Dodajemy rabarbar, dusimy jeszcze 5 minut. Jeśli musimy zamieszać gulasz, robimy to bardzo delikatnie, aby rabarbar się nie rozpadł. Na koniec dodajemy daktyle. Uwaga: jeśli uznamy, że gulasz jest zbyt kwaśny, możemy dodać więcej miodu.

Zdjęcie Altom Valdinox Modern. Komplet Garnków Aluminiowych Green 8el Zdjęcie Ambition Komplet Garnków Larsson Zdjęcie Berghoff komplet zestaw garnków Manhattan 8el
Altom Valdinox Modern. Komp... Ambition Komplet Garnków La... Berghoff komplet zestaw gar...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Lody z rabarbaru Lody z rabarbaru Fot. Małgorzata Dzięgielewska

Lody z rabarbaru

240 g rabarbaru pokrojonego w plasterki
200 g cukru
cytryna
550 ml śmietanki kremówki
laska wanilii
6 żółtek

Pieczony rabarbar:
500 g rabarbaru obranego i pokrojonego na grube ukośne kawałki
1/2 szklanki cukru
50 ml słodkiego białego wina
pomarańcza
kawałek imbiru (ok. 1 cm) obrany i pokrojony w cieniutkie plasterki


Rabarbar przekładamy do rondla, zasypujemy połową cukru, skrapiamy sokiem z cytryny. Podgrzewamy 8 minut, mieszając. Do drugiego rondla wlewamy śmietankę, dodajemy ziarenka i wydrążoną laskę wanilii. Zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, wyjmujemy laskę. Ucieramy żółtka z resztą cukru i powoli ? stale miksując ? wlewamy gorącą śmietankę. Masę wlewamy do rondla po śmietance, podgrzewamy, mieszając na małym ogniu, aż zgęstnieje (ok. 5 minut). Przecieramy przez sitko do miski, dodajemy rabarbar, mieszamy, studzimy, a następnie zamrażamy (w maszynce lub w zamrażalniku; jeśli wybieramy drugą opcję, mieszamy masę co 20-30 minut). Przygotowujemy pieczony rabarbar: mieszamy go z cukrem, winem, sokiem oraz cieniutko obraną skórką z pomarańczy i imbirem. Rozkładamy cienką warstwą w dużym żaroodpornym naczyniu, pieczemy 10-12 minut w 200°C. Podajemy gorący, kładąc obok każdej porcji kulkę lodów.
Deser możemy posypać pokruszonymi migdałami w karmelu.

Zdjęcie ARIETE 634 Zdjęcie Tescoma Della Casa Maszynka do Robienia Lodów 643180.00 Zdjęcie Orion Foremki do Lodów z Tworzywa Sztucznego Do 6 Lodów na Patyku Kolorowe
ARIETE 634 Tescoma Della Casa Maszynka... Orion Foremki do Lodów z Tw...
Porównaj ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Tartaletki orzechowe z truskawkami Tartaletki orzechowe z truskawkami Fot. Małgorzata Dzięgielewska

Tartaletki orzechowe z truskawkami

Ciasto:
175 g masła
150 g cukru pudru
skórka otarta z cytryny lub pomarańczy
3 żółtka
250 g mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
150 g zmielonych orzechów laskowych
2 łyżeczki mielonego cynamonu
łyżeczka startej gałki muszkatołowej

Wierzch:
500 g truskawek oczyszczonych i pokrojonych na kawałeczki + kilka całych do dekoracji
70 g cukru trzcinowego
30 g mąki kukurydzianej
otarta skórka i sok z 1/2 pomarańczy
łyżeczka konfitury z płatków róży
ziarenka z laski wanilii

Oraz:
jajko
cukier puder
gęsta śmietana


Ucieramy masło z cukrem i skórką z cytryny (lub pomarańczy). Kolejno dodajemy żółtka, ucieramy. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, orzechy i przyprawy. Miksujemy na niskich obrotach, aby wszystko się połączyło. Formujemy z ciasta kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Ciasto dzielimy na pięć części. Wyklejamy nim cztery foremki na tartaletki. Wkładamy na 30 minut do lodówki. Resztę ciasta rozwałkowujemy, kroimy w centymetrowe paski, układamy je na blasze wyściełanej pergaminem i również wkładamy do lodówki. Truskawki mieszamy z cukrem, mąką, skórką i sokiem z pomarańczy, konfiturą oraz wanilią. Rozkładamy na schłodzonym cieście. Na wierzchu układamy kratkę z pasków ciasta, smarujemy roztrzepanym jajkiem, pieczemy 30-35 minut w 180°C. Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy ciastka w formie na pół godziny, dopiero potem ostrożnie wyjmujemy. Posypujemy cukrem pudrem, dekorujemy całymi truskawkami, podajemy z kwaśną śmietaną.

Zdjęcie Lekue Komplet foremek na tartaletki 1211700N01M033 Zdjęcie Mastrad MA-F43014 Zdjęcie SilikoMart 93061
Lekue Komplet foremek na ta... Mastrad MA-F43014 SilikoMart 93061
Sprawdź ceny > Porównaj ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Szparagi karmelizowane Szparagi karmelizowane Fot. Małgorzata Dzięgielewska

Szparagi karmelizowane

pęczek zielonych szparagów
4 łyżki brązowego cukru
2 łyżki białego cukru


Odcinamy i wyrzucamy twarde końce szparagów. Kroimy szparagi w poprzek na połówki, gotujemy al dente. Odcedzamy i osączamy. Przygotowujemy karmel, mieszając brązowy cukier z 1/2 szklanki wody i gotując, aż zgęstnieje. Połówki szparagów z główkami zamaczamy ? od strony główki ? w karmelu i zanurzamy w białym cukrze. Odkładamy na papier, aby przeschły. Pozostałe kawałki szparagów układamy w naczyniu żaroodpornym i polewamy karmelem. Pieczemy 4-5 minut w 160°C. Posypujemy resztą białego cukru i wstawiamy na króciutko pod rozgrzaną górną grzałkę piekarnika, aby cukier się skarmelizował. Na wierzchu układamy główki szparagów obtoczone w cukrze i od razu podajemy. Chodzi o to, aby dwie części deseru miały różną temperaturę: szparagi pieczone są gorące, te pokryte cukrem ? w temperaturze pokojowej.

Zdjęcie Simax Naczynie Żaroodporne Exclusive 4,4l Zdjęcie Stelton Naczynie żaroodporne 651-1 Zdjęcie Sunnex Naczynie owal do zapiekania 154x112mm
Simax Naczynie Żaroodporne ... Stelton Naczynie żaroodporn... Sunnex Naczynie owal do zap...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Więcej o:
Copyright © Agora SA