Lekki obiad na upał

Lekko i apetycznie - to idealne menu na ciepłe dni. Szaszłyki, zupa jarzynowa, kalafior pod beszamelem i orzeźwiający deser to strzał w dziesiątkę.
Kolorowe szaszłyki Kolorowe szaszłyki

Kolorowe szaszłyki

2 piersi z kurczaka lub polędwiczka wieprzowa
papryka
mała cukinia
kilka plastrów boczku
15 pomidorków koktajlowych
2-3 łyżki oliwy
tymianek lub oregano
sól
pieprz


Mięso kroimy w kostkę i marynujemy w oliwie z dodatkami ziół, soli oraz pieprzu minimum godzinę. Pozostałe składniki kroimy na kawałki (takiej wielkości, aby ugrillowały się w tym samym czasie co mięso), nabijamy składniki na przemian na patyczki (wcześniej można je zanurzyć na chwilę w zimnej wodzie, żeby się nie przypaliły). Grillujemy około 10 minut, co jakiś czas obracając.

Zazwyczaj przygotowujemy szaszłyki, nabijając na patyczki naprzemian mięso i warzywa. Co szkodzi podać je od czasu do czasu inaczej? Szaszłyk pomidorowy, pieczarkowy, drobiowy?

Zdjęcie ĆMIELÓW Serwis obiadowy YVONNE KORNELIA 44/12 E606 Zdjęcie Karolina Serwis Obiadowy dla 12os Hiruni 200010613 Zdjęcie Luminarc Serwis Obiadowy Sweet Line 19 cz
ĆMIELÓW Serwis obiadowy YVO... Karolina Serwis Obiadowy dl... Luminarc Serwis Obiadowy Sw...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Krem ze szpinaku z boczkiem Krem ze szpinaku z boczkiem Fot. Bogdan Biały

Krem ze szpinaku z boczkiem

3-4 garście szpinaku
50 g wędzonego boczku
sól
świeżo zmielony pieprz
ew. 2 ziemniaki lub 2 nieduże cukinie
2 kromki zgrillowanego chleba, natartego ząbkiem czosnku
100 g startego sera gruycre


Listki szpinaku myjemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie razem z pokrojonym w zapałkę boczkiem. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji, doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli chcemy, aby zupa była bardziej kremowa, miksujemy ją z ugotowanymi ziemniakami lub cukiniami. Zgrillowane kromki chleba przekrawamy na pół. Każdą połówkę wkładamy do głębokiego talerza, zalewamy zupą i posypujemy serem.

Zdjęcie Altom Valdinox Modern. Komplet Garnków Aluminiowych Pink 8el Zdjęcie Ambition Komplet Garnków Larsson Zdjęcie Spring Komplet Garnków Cristal 4el FSPCRS
Altom Valdinox Modern. Komp... Ambition Komplet Garnków La... Spring Komplet Garnków Cris...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Czarny makaron z sosem pomidorowym i sardynkami Czarny makaron z sosem pomidorowym i sardynkami

Czarny makaron z sosem pomidorowym i sardynkami

2 czerwone cebule
oliwa
sól
pieprz
mała pierś z kurczaka
350 g czarnego makaronu
3 blanszowane i obrane ze skóry pomidory lub puszka concasse
2 ząbki czosnku
puszka osączonych sardynek
garść świeżej kolendry


Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Następnie szklimy je na rozgrzanej oliwie i dodajemy pokrojonego kurczaka. Smażymy do lekkiego zrumienienia. Na ostatnie 30 sekund dodajemy pokrojony w płatki czosnek. Pomidory pozbawiamy szypułek i nacinamy u podstawy na krzyż. Następnie umieszczamy je w gotującej się wodzie na 30 sekund, przekładamy do zimnej, a najlepiej lodowatej wody. Obieramy, kroimy w kostkę i łączymy z resztą sosu. Po paru minutach dodajemy osączone sardynki. Makaron gotujemy al dente i przekładamy do sosu. Podgrzewamy, mieszając do momentu, kiedy będzie miękki. Serwujemy z kolendrą, posiekana lub nie.

Czarny makaron jest barwiony atramentem z kałamarnicy. Idealnie smakuje w połączeniu z owocami morza, tuńczykiem i anchois. Sardynka i pomidory to też dobrze towarzystwo.

Zdjęcie Alessi Garnek Mami do Makaronu Zdjęcie Silit Garnek Vitaliano Nero do Makaronu 5,0l 24cm Zdjęcie Silit Garnek Passion 320175811 20cm
Alessi Garnek Mami do Makaronu Silit Garnek Vitaliano Nero... Silit Garnek Passion 320175...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Porównaj ceny >
źródło: Okazje.info
Kalafior pod beszamelem Kalafior pod beszamelem FOT. BBS

Kalafior pod beszamelem

kalafior
sól
cukier
2 łyżki startego żółtego sera
20 g masła
łyżka tartej bułki

Sos:
40 g masła
2 łyżki mąki
1,5 szklanki mleka
jajko
sól
sok z cytryny


Kalafiora gotujemy al dente w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Dno naczynia do zapiekania smarujemy połową masła, posypujemy tartą bułką. Na patelni podgrzewamy masło, mieszamy z mąką, rozprowadzamy zimnym mlekiem i, mieszając, zagotowujemy. Studzimy. Wbijamy jajko, szybko mieszamy. Przyprawiamy sos solą, cukrem, sokiem z cytryny. Kalafiora układamy w żaroodpornym naczyniu, pokrywamy sosem, posypujemy serem, tartą bułką, skrapiamy stopionym masłem i zapiekamy w 190°C.

Syrop klonowy użyty do przygotowania oryginalnej wersji deseru można z powodzeniem zastąpić miodem.

Zdjęcie Florina Naczynie do zapiekania NATURA 2l 56463 Zdjęcie THK Porcelanowe naczynie do zapiekania biała (4522) Zdjęcie Vogue Okrągłe Naczynie do Zapiekania 750ml Śr.225mm
Florina Naczynie do zapieka... THK Porcelanowe naczynie do... Vogue Okrągłe Naczynie do Z...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Koktajl kawowo-bananowy Koktajl kawowo-bananowy Fot. Łukasz Zandecki

Koktajl kawowo-bananowy

500 ml mocnej, gorącej kawy
2 łyżki brązowego cukru
1/2 laski wanilii
2 banany
2 łyżki mielonych migdałów
2 łyżeczki syropu klonowego
6 kostek lodu
mięta do dekoracji


Do gorącej kawy wsypujemy cukier, mieszamy, aby się rozpuścił, i odstawiamy do ostygnięcia. Do zimnej kawy dodajemy miąższ wydrążony z laski wanilii, banany, mielone migdały, syrop klonowy. Miksujemy. Następnie dodajemy kostki lodu, ponownie miksujemy, przelewamy do dwóch szklanek i dekorujemy każdą listkiem mięty.

Zdjęcie Delimano 100892541 Zdjęcie Guzzini 29890011 Zdjęcie Zelmer 491.5
Delimano 100892541 Guzzini 29890011 Zelmer 491.5
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Porównaj ceny >
źródło: Okazje.info
Kacper Woźniak Kacper Woźniak fot. Klub 6 win

Wino do obiadu - poleca Kacper Woźniak

Świetnie w towarzystwie kolorowych szaszłyków sprawdzi się pełniejsze wino białe, np. dojrzewające w beczce chardonnay.

Szczególnie ciekawe odmiany tego wina znajdziemy wśród win ze Stanów Zjednoczonych, Australii oraz bardzo znanych, ale niestety drogich apelacjach Burgundii. Wino białe o podwyższonej kwasowości, typu sauvignon blanc z Doliny Loary, czy Nowej Zelandii lub chenin blanc z RPA, doskonale uzupełni charakter potrawy, przynosząc orzeźwienie po posiłku. Równie udanym wyborem będzie łagodniejsze wino czerwone. Nowoświatowe merlot z Chile czy młody niedojrzewający w beczce malbec z Argentyny, które charakteryzują nuty ziół i owoców, idelanie wzmocnią smak potrawy. Trafnym wyborem będzie również owocowa, młoda mencia z Bierzo w Hiszpanii, sycylisjkie nero d?avola czy cabernet franc z Doliny Loary we Francji.

Kacper Woźniak - sommelier, na co dzień pracuje przy projekcie klubu 6win. Wiedzę z zakresu wina zdobywał w szkole Wine & Spirit Education Trust, kończąc kurs Level 4 Diploma

Zdjęcie Koziol Stojak na butelki Set-up 3596583 Zdjęcie Zeller Ścienny Regał na Wino B00CFIEGQ4 Zdjęcie vidaXL stojak na 11 butelek wina 242332
Koziol Stojak na butelki Se... Zeller Ścienny Regał na Win... vidaXL stojak na 11 butelek...
Porównaj ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Więcej o:
Komentarze (2)
Lekki obiad na upał
Zaloguj się
  • Weronika Wera

    0

    Szaszłyki z grilla smakują obłędnie z dodatkiem chrzanu Krakus. Nadaje on im wyrazistości, a w kremowej konsystencji wyczuwalne są "wiórki" z korzenia chrzanu.

  • stonka_z_pyrlandii24

    Oceniono 8 razy -8

    "Listki szpinaku myjemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie" - a tej wody to wiadro, wanna czy metr sześcienny ma być?

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX