Młode ziemniaki na kilka sposobów

Małe, krągłe, jędrne kartofelki i kubek zimnego kefiru, czy jest coś lepszego? Warto jednak spróbować także innych sposobów przyrządzenia tej jarzynki.
Młode ziemniaki faszerowane boczkiem i anchois Młode ziemniaki faszerowane boczkiem i anchois Fot. Agata Jakubowska / AG

Młode ziemniaki faszerowane boczkiem i anchois

10 listków szałwii
10 sporych młodych ziemniaków
4-5 łyżek oliwy
sól
10 plastrów wędzonego boczku
10 filecików anchois
1-2 ząbki czosnku
skórka otarta z połowy cytryny (wyszorowanej i sparzonej)


Szałwię i ziemniaki myjemy, osuszamy. W czubek każdego ziemniaka wbijamy obieraczkę do warzyw lub wąski nóż i wydrążamy otwór średnicy 1-1,5 cm. Skrapiamy ziemniaki oliwą i oprószamy solą. W każdy otwór wkładamy pakuneczek składający się z: listka szałwii, anchois, plasterka czosnku i odrobiny skórki cytrynowej. Owijamy ziemniaki boczkiem i układamy w natłuszczonej oliwą formie do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy ok. 60 minut. W trakcie pieczenia 3-4 razy je przewracamy. Podajemy gorące z surówką z sałaty lodowej i pomidorów.

Zdjęcie 4Home Blacha na frytki 39x34 104568 Zdjęcie Bartscher Blacha 100310 Zdjęcie Bartscher Blacha 100312
4Home Blacha na frytki 39x3... Bartscher Blacha 100310 Bartscher Blacha 100312
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Młode ziemniaki z orzechami Młode ziemniaki z orzechami Fot. Agata Jakubowska / AG

Młode ziemniaki z orzechami

500 g drobnych młodych ziemniaków
4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
cebula
garść liści natki pietruszki
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
szczypta ostrej mielonej papryki
szczypta cukru
łyżka soku z cytryny
3-4 łyżki oliwy
łyżka natki pietruszki do dekoracji


Dokładnie umyte ziemniaki gotujemy w mundurkach, a po przestygnięciu obieramy i kroimy na połówki lub ćwiartki, mieszamy z siekanymi orzechami włoskimi, pokrojoną w pierścionki cebulą i natką pietruszki. Dodajemy zmiażdżony z solą lub przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy, po czym przyprawiamy sałatkę do smaku solą, pieprzem, cukrem i papryką. Na końcu dokładnie mieszamy z sosem powstałym ze zmiksowania oliwy z sokiem z cytryny. Wstawiamy do lodówki. Przed podaniem dekorujemy sałatkę posiekaną natką.

Zdjęcie Silit Zestaw Garnków Passion Green Silargan 15175711 Zdjęcie Altom Valdinox Modern. Komplet Garnków Aluminiowych Pink 8el Zdjęcie Ambition Komplet Garnków Larsson
Silit Zestaw Garnków Passio... Altom Valdinox Modern. Komp... Ambition Komplet Garnków La...
Porównaj ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Młode ziemniaki zapiekane z grzybami Młode ziemniaki zapiekane z grzybami Fot. Agata Jakubowska / AG

Młode ziemniaki zapiekane z grzybami

1 kg niedużych młodych ziemniaków
300 g grzybów leśnych (borowików, podgrzybków, kurek) lub pieczarek
cebula
2 łyżki sklarowanego masła
200 ml śmietany 22% lub kremówki
pieprz
sól


Ziemniaki myjemy, oskrobujemy, zalewamy wrzątkiem, solimy i gotujemy 15-18 minut. Odcedzamy, odparowujemy, studzimy i kroimy na plasterki. Grzyby czyścimy wilgotną ściereczką, trzonki skrobiemy i odcinamy, kapelusze i trzonki kroimy na plasterki. Cebulę siekamy, przesmażamy na łyżce masła, dodajemy grzyby i dusimy 10 minut. Wlewamy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem, zagotowujemy. W wysmarowanym resztą masła żaroodpornym naczyniu układamy ziemniaki, zalewamy je grzybami ze śmietaną, wstawiamy do piekarnika (180°C) i pieczemy ok. 20 minut.

Zdjęcie Karolina Serwis obiadowy LOREL FBC Zdjęcie ĆMIELÓW ROCOCO ZŁOTA LINIA Serwis obiadowy 69/12 3604 Zdjęcie Karolina Serwis Obiadowy dla 12os Hiruni 200010613
Karolina Serwis obiadowy LO... ĆMIELÓW ROCOCO ZŁOTA LINIA ... Karolina Serwis Obiadowy dl...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Młode ziemniaki z rzodkiewką i oregano Młode ziemniaki z rzodkiewką i oregano Fot. Marcin Klaban

Młode ziemniaki z rzodkiewką i oregano

6-8 młodych ziemniaków
2-3 rzodkiewki
200 ml naturalnego jogurtu
sok z cytryny
2 roztarte ząbki czosnku
sól
pieprz
1/2 główki lodowej sałaty
pęczek oregano


Szorujemy ziemniaki, kroimy na 1-centymetrowe plastry i gotujemy 15 minut. Po ugotowaniu powinny być twardawe. Odcedzamy, studzimy, w tym czasie kroimy rzodkiewki na plasterki. Przygotowujemy dressing, mieszając jogurt z sokiem cytrynowym i czosnkiem oraz doprawiając solą i pieprzem. Umyte i osuszone liście sałaty rozdzieramy, delikatnie mieszamy z ziemniakami, rzodkiewką i posiekanym oregano. Polewamy dressingiem.

Zdjęcie Obieraczka do warzyw i owoców 052903 Zdjęcie Ibili Obieraczka do Warzyw Plastikowa Zielona Zdjęcie HENDI OBIERACZKA DO ZIEMNIAKÓW 5 KG 226834
Obieraczka do warzyw i owoc... Ibili Obieraczka do Warzyw ... HENDI OBIERACZKA DO ZIEMNIA...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Porównaj ceny >
źródło: Okazje.info
Młode ziemniaki z bobem Młode ziemniaki z bobem Fot. Paweł Kiszkiel / AG

Młode ziemniaki z bobem

700 g młodych ziemniaków
200 g bobu
kilka listków świeżej mięty
3 łyżki śmietany
sok i skórka z cytryny
50 g masła
sól
pieprz


Ziemniaki szorujemy i gotujemy w mundurkach przez 15 minut. 3 minuty przed końcem czasu dodajemy do nich bób. Odlewamy wodę i zostawiamy warzywa pod przykryciem. Miętę siekamy drobno i mieszamy ze śmietaną. Dodajemy sok i skórkę otartą z cytryny. Do gorących ziemniaków z bobem wrzucamy masło, potrząsamy garnkiem. Przed podaniem polewamy sosem śmietanowym. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Młode ziemniaki zawierają zdecydowanie mniej skrobi. Nie da się z nich zrobić placków ani kopytek.

Zdjęcie Duo Salaterka SILVER LINE 51199 Zdjęcie Krosno Salaterka ELEGANCE 56307 Zdjęcie Lubiana Salaterka HEL 00043
Duo Salaterka SILVER LINE 5... Krosno Salaterka ELEGANCE 5... Lubiana Salaterka HEL 00043
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Więcej o:
Komentarze (2)
Młode ziemniaki na kilka sposobów
Zaloguj się
  • Weronika Wera

    0

    Takie ziemniaczki z boczkiem można podać z grilla. Do tego karkówka i mamy świetny obiad z grilla. A i jeszcze do tego chrzan Krakus, który swoim wyrazistym smakiem idealnie pasuje do całości dania.

  • leveller

    Oceniono 2 razy 0

    Ziemniak to warzywo - by był zdatny do spożycia należy go "uwarzyć" , jarzyny możemy jeść surowe. jare - sadzone na wiosnę i spożywane dość szybko ze względu na psucie Niekompetencja osób z "palce lizać " jest porażająca.
    Kefir to możecie sobie.... młode ziemniaki tylko z kwaśnym ?( zsiadłym ) mlekiem i to nie z kubka, a od chłopskiej krowy.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX