Co jeszcze można grillować?

Na grillu można upiec nie tylko mięso. Świetnie nadają się do tego również warzywa! Spróbujcie potraw tradycyjnych, ale nie bójcie się eksperymentować.
Żeberka na ostro Żeberka na ostro FOT. BBS

Żeberka na ostro

1,5 kg żeberek
szklanka keczupu
ćwierć szklanki soku z cytryny
3 łyżki cukru
1/2 łyżki musztardy
2 łyżki masła
2 łyżki sosu sojowego
szczypta soli
2 krople ostrego sosu chilli lub tabasco
2 cebule
ząbek czosnku


Żeberka myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do wrzącej wody i gotujemy 40 minut. W rondelku mieszamy keczup, sok z cytryny, cukier, musztardę, masło, sos sojowy, sól i sos chilli. Cebule i czosnek obieramy, drobno siekamy i dodajemy do sosu. Gotujemy 20 minut na małym ogniu. Żeberka wyjmujemy z wody, osączamy i grillujemy 20 minut, smarując z obu stron przygotowanym sosem. Podajemy z pieczywem i piklami.

Zdjęcie Klarstein Wok & Roll 4 zestaw do woka elektryczny 450 watów 29,5cm ? 4 osoby Zdjęcie Grill Gazowy Iroda O-Grill 3000 Black Zdjęcie LotusGrill - grill XL G-GE-435
Klarstein Wok & Roll 4 zest... Grill Gazowy Iroda O-Grill ... LotusGrill - grill XL G-GE-435
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Cebula i fenkuł w marynacie Cebula i fenkuł w marynacie FOT. BBS

Cebula i fenkuł w marynacie

po 2-3 duże czerwone i białe cebule
fenkuł
4-6 łyżek czerwonego wina lub octu winnego
3 łyżki oliwy
sól
pieprz
2-3 łyżeczki drobno posiekanych igieł rozmarynu
olej


Cebule obieramy, przekrawamy na połówki. Fenkuł czyścimy, myjemy pod bieżącą wodą, kroimy na ćwiartki.
Skrapiamy warzywa najpierw octem lub winem, a potem oliwą, posypujemy pieprzem, solą i rozmarynem. Układamy na natłuszczonej blasze, dokładnie otulamy arkuszem folii aluminiowej. Stawiamy formę na niezbyt mocno rozgrzanym ruszcie i pieczemy 25-30 min. Następnie przekładamy warzywa na rozgrzany i posmarowany olejem ruszt i opiekamy 5 minut z każdej strony.

Fajita Fajita Fot. Łukasz Zandecki / AG

Fajita

Marynata:
olej
sok z cytryny
sos sojowy
2 ząbki czosnku
garść liści kolendry
100 g pasków marynowanej piersi kurczaka
100 g marynowanej polędwicy wołowej na marynatę
50 g cebuli
60 g słodkiej papryki (czerwonej i zielonej)


Przygotowujemy marynatę: łączymy olej, sok z cytryny, sos sojowy z czosnkiem oraz posiekanymi listkami kolendry. Oba rodzaje mięsa zanurzamy w marynacie i zostawiamy na co najmniej 6 godzin, a najlepiej na noc. Cebulę kroimy w piórka, paprykę w paski. Na rozgrzanym grillu smażymy mięso. Po kilku minutach dodajemy warzywa. Grillujemy jeszcze przez parę minut. Fajitę serwujemy z podpieczonymi tortillami. Jako dodatek można podać mus z fasoli i czerwoną marynowaną cebulę.

Więcej o:
POPULARNE
NAJNOWSZE