Aromatyczne dania z piwem

11.08.2017 12:29
Miłośnicy piwa twierdzą, że ma ono równie bogaty bukiet aromatów jak wino. Docenimy go, podając napój z odpowiednio dobranym daniem.
1 Frankfurckie grzanki z parówkami Frankfurckie grzanki z parówkami BBS

Frankfurckie grzanki z parówkami

Foodpairing to ostatnio modny trend kulinarny. Zajmuje się łączeniem smaków potraw i napojów, tak aby wzajemnie się uzupełniały lub wprost przeciwnie - kontrastowały ze sobą, tak aby zintensyfikować odczucia smakowe. Cytując znawcę tematu Pawła Oszczyka, znanego szefa kuchni: kwaśny lubi kwaśny, gorzki lubi gorzki (cytryna limonkę, tak jak radicchio cykorię), a tłuszcz lubi tłuszcz (tak jak masło śmietanę). Czasem jednak ostry lubi słodki, a słodki lubi kwaśny. I cała sztuka polega na tym, aby tak przyrządzić danie i podać je z takim napojem, aby kompozycja smaków była dobrze zbalansowana. Temat foodpairingu stał się również popularny w kręgach piwoszy. Podczas Festiwalu Birofilia 2014 uczestnicy warsztatów foodpairingowych próbowali dań podkreślających aromaty poszczególnych piw. Okazało się, że Guinness podkreśla ostry smak sera pleśniowego, jasne piwo idealnie komponuje się z makaronami, rybami i owocami morza, a trunki o wyjątkowo rześkim smaku świetnie pasują do ostrych i słodkich potraw.

Frankfurckie grzanki z parówkami

6 kromek chleba tostowego
masło do posmarowania tostów
6 parówek
200 ml jasnego piwa
3 łyżki startego sera tylżyckiego
żółtko
1/2 łyżeczki cynamonu
sól


Chleb z obu stron cienko smarujemy masłem, układamy na blasze i opiekamy na złoty kolor. Parówki obieramy z osłonek, przekrawamy każdą wzdłuż na pół. Następnie układamy po dwie połówki (wypukłą stroną do góry) na grzance. Z piwa, sera, żółtka i cynamonu ucieramy gładki sos, przyprawiamy solą. Polewamy tosty z parówkami sosem, zapiekamy 20-25 minut w 200°C. Podajemy z kuflem zimnego piwa.

Zdjęcie Arcoroc Benidorm Kufel do piwa Zdjęcie BGtech Kufel do piwa QFEL EXTRA MĘŻA 43389 Zdjęcie Holmegaard Cabernet - Kieliszki do Piwa 55 cl 4303389
Arcoroc Benidorm Kufel do piwa BGtech Kufel do piwa QFEL E... Holmegaard Cabernet - Kieli...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
2 Łopatka wołowa w piwie Łopatka wołowa w piwie BOGDAN BIAŁY

Łopatka wołowa w piwie

2 łyżki oliwy
1,5 kg łopatki wołowej
posiekana cebula
5 rozgniecionych ząbków czosnku
500 g marchewek pokrojonych na kawałki
250 g grzybów (mogą być pieczarki lub leśne) pokrojonych w plasterki
700 g ziemniaków (obranych i pokrojonych na kawałki)
2 łyżki mąki
2 szklanki dobrego bulionu wołowego
butelka (350 ml) ciemnego piwa
listek laurowy
3 łyżki posiekanego świeżego tymianku
łyżeczka brązowego cukru
2 łyżki musztardy z całymi ziarenkami gorczycy
łyżka koncentratu pomidorowego
sól
grubo mielony pieprz


Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. W brytfannie podsmażamy mięso ze wszystkich stron na oliwie. Wyjmujemy z brytfanny. Na tym samym tłuszczu smażymy cebulę i czosnek, po 5 minutach wkładamy marchewki, grzyby i ziemniaki. Smażymy 2-3 minuty, mieszając. Oprószamy mąką, smażymy jeszcze minutę, nie przerywając mieszania. Wlewamy bulion i piwo, zagotowujemy, mieszając. Dodajemy listek laurowy, tymianek, cukier, musztardę i koncentrat, przyprawiamy solą i pieprzem. Na warzywach układamy mięso, przykrywamy i pieczemy, aż mięso będzie zupełnie miękkie - co najmniej 2,5 godziny.

Zdjęcie Emalia Olkusz Komplet garnków BARYŁKA GAŁĄZKI 00140 Zdjęcie Florina Komplet garnków NEBULA 33263 Zdjęcie Meyerhoff Komplet garnków 00112
Emalia Olkusz Komplet garnk... Florina Komplet garnków NEB... Meyerhoff Komplet garnków 0...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
3 Kanapka z peklowaną wołowiną Kanapka z peklowaną wołowiną MKIELBIEWSKI

Kanapka z peklowaną wołowiną

200 g gruboziarnistej soli morskiej
2 łyżki saletry
100 g cukru trzcinowego
laska cynamonu
łyżeczka gorczycy
łyżeczka ziaren pieprzu
10 goździków
10 jagód jałowca
5 ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe
1/2 łyżeczki suszonego imbiru
1 kg lodu
2 kg mostka wołowego
cebula
marchewka
łodyga selera naciowego
10 grubych kromek wiejskiego chleba
ostra musztarda
250 g sera (comté, fontina, gouda)
mała cebula
60 g masła


Peklujemy mięso: do dużego garnka wlewamy 2 l wody, dodajemy sól, saletrę, cukier i pozostałe przyprawy. Gotujemy, mieszając, aż sól się rozpuści. Zdejmujemy z ognia, dodajemy lód i mieszamy, aż stopnieje. Mięso oczyszczamy z błon i zanurzamy w zimnej solance. Wstawiamy do lodówki na 10 dni, codziennie mieszamy zalewę. Po tym czasie wyjmujemy mięso, płuczemy je pod zimną bieżącą wodą. Układamy w naczyniu żaroodpornym, obkładamy pokrojonymi w kawałki warzywami, wlewamy tyle wody, aby sięgała do 2-3 cm wysokości naczynia. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy 2,5-3 godzin. Wyjmujemy z naczynia, studzimy i kroimy w cienkie plastry. Składamy kanapki: połowę kromek smarujemy grubo musztardą, układamy na nich plasterki wołowiny, sera i cebuli. Przykrywamy pozostałymi kromkami i dociskamy. Partiami przypiekamy na maśle z obu stron. Studzimy, przekrawamy na pół, pakujemy w papierowe torebki śniadaniowe.

Zdjęcie KCF Noże TAKI Zdjęcie Noże Zdjęcie Stojak na Noże - Voodoo
KCF Noże TAKI Noże "7" (nowe) Stojak na Noże - Voodoo
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
4 Pieczeń wieprzowa w piwie z gruszkami i borówkami Pieczeń wieprzowa w piwie z gruszkami i borówkami ŁUKASZ KOZYRA

Pieczeń wieprzowa w piwie z gruszkami i borówkami

1 kg szynki lub łopatki wieprzowej
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
tymianek
2 łyżki miodu
cebula
2 łyżki oleju
szklanka jasnego piwa
4-5 gruszek
cytryna
3-4 łyżki żurawin lub borówek


Mięso myjemy, osuszamy, nacieramy solą, pieprzem i tymiankiem. Formujemy pieczeń, związujemy nicią kuchenną, smarujemy miodem. Cebulę siekamy. W brytfannie rozgrzewamy olej, obsmażamy mięso na rumiano. Dodajemy cebulę i tymianek, wlewamy piwo i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Pieczemy godzinę, często polewając najpierw piwem, a potem sosem z pieczenia. Gruszki obieramy, kroimy na cząstki, skrapiamy sokiem z cytryny. W połowie czasu pieczenia dookoła mięsa układamy gruszki, posypujemy żurawinami. Pieczemy razem, aż mięso będzie miękkie.

Zdjęcie Kuchenprofi - Naczynie - Forma do Zapiekania Prostokątna - Zielona Zdjęcie Roemertopf Naczynie do pieczenia chleba Pane 25005 Zdjęcie Vialli Design Naczynie do zapiekania małe fioletowe LIVIO
Kuchenprofi - Naczynie - Fo... Roemertopf Naczynie do piec... Vialli Design Naczynie do z...
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
5 Jagnięcina zapiekana w cieście Jagnięcina zapiekana w cieście LUKASZ FALKOWSKI

Jagnięcina zapiekana w cieście

350 g łopatki jagnięcej bez kości
oliwa
2 duże marchewki
200 g pieczarek
250 ml piwa Guinness
2 łyżki musztardy francuskiej
łyżka masła
opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
sól
pieprz


Jagnięcinę kroimy w dużą kostkę i podsmażamy na oliwie. Marchew oraz pieczarki kroimy w kostkę, dorzucamy do mięsa, solimy i pieprzymy. Kiedy mięso będzie zrumienione, a warzywa lekko miękkie, wlewamy piwo (ostrożnie, bo będzie się pienić). Gdy alkohol wyparuje, a sos zgęstnieje, dodajemy musztardę i masło. Zdejmujemy gulasz z ognia i starannie mieszamy. Okrągłe naczynie żaroodporne wykładamy połową rozmrożonego ciasta francuskiego i wlewamy gulasz, przykrywamy go pozostałym ciastem.
Smarujemy wierzch odrobiną oliwy i pieczemy w temp. 180°C ok. 20 minut na złocisty kolor.

Zdjęcie Cookut Kokilka 2szt RAM9BC2 Zdjęcie Küchenprofi Kokilki PLUM Zdjęcie Nuova R2S Komplet: 4 Ramekiny Kokilki do Zapiekania R2s - Mediterraneo (786 Mixc)
Cookut Kokilka 2szt RAM9BC2 Küchenprofi Kokilki PLUM Nuova R2S Komplet: 4 Rameki...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
6 Żeberka marynowane w piwie Żeberka marynowane w piwie

Żeberka marynowane w piwie

1,2 kg żeberek
sól
pieprz
łyżka majeranku
łyżeczka kminku
1/2 łyżeczki rozmarynu
kilka ziaren jałowca
3-4 liście laurowe
1 i 1/2 szklanki jasnego piwa

Bejca do smarowania:
3 ząbki czosnku
sól
1/2 szklanki jasnego piwa
3 łyżki oleju


Myjemy żeberka, osuszamy, kroimy na porcje, oprószamy solą, pieprzem i układamy warstwami w salaterce, przesypując roztartymi ziołami, jałowcem i pokruszonymi liśćmi laurowymi. Zalewamy piwem, przykrywamy i wstawiamy na dobę do lodówki. Czosnek drobno siekamy, mieszamy z solą, piwem i olejem. Żeberka wyjmujemy z marynaty, osuszamy, smarujemy czosnkową bejcą, układamy na ruszcie i pieczemy z obu stron na złoto, kilka razy je przewracając i smarując bejcą. Podajemy z chlebem lub pieczonymi ziemniakami oraz z surówką z pora i ogórków kiszonych. Można też podać musztardę i keczup.

Zdjęcie Home&You Zastawa Stołowa Nike Kolor Zdjęcie Luminarc Serwis CARINE 19cz. biało-czarny D2381 Zdjęcie Maxwell & Williams WBA Zastawa stołowa 12szt
Home&You Zastawa Stołowa Ni... Luminarc Serwis CARINE 19cz... Maxwell & Williams WBA Zast...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Komentarze (1)
Aromatyczne dania z piwem
Zaloguj się
  • gregoson

    0

    Polecam: dorsz w cieście piwnym.
    robimy ciasto jak na naleśniki ale zamist wody czy mleka dajemy piwo. Oczywiście zero cukru ale sól i pieprz. Żadnych kupowanych w torebkach przypraw ,,do ryb" tylko ewentualnie cybrzyca czerwona. Ale mało. Dorsza filetujemy i wykrawamy z filetów kawałki uważając żeby pozbyć się z nich wszystkich ości. takie kawałki wielkości pudełak od zapałek zanurzamy w cieście piwnym i smażymy na oleju. I jemy. To wszystko. Smacznego
    p.s.
    Żadnych dorszy z Norwegii! Tylko z polskiego Bałtyku. Różnica w smaku jest porażająca ze względu na to, że norweskie dorsze żerują na innym pokarmie niż nasze bałtyckie. Dodatkowo w norweskim dorszu można natrafić na nicienia ( przy sztukach mających powyżej 4 kg to prawie pewnik), a skutkuje poważnymi problemami ze zdrowiem.
    Zamiast dorsza może być sum lub sandacz.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX