Co do piwa? Podpowiada Jakub Kuroń

Piwo, podobnie jak wino, potrafi znakomicie wydobyć smak potraw.
Kurczak w cieście piwnym Kurczak w cieście piwnym STUDIO LIPOV

Kurczak w cieście piwnym

Wiele osób łączy piwo z jedzeniem jedynie wtedy, gdy marynuje w nim karkówkę lub, co gorsza, gasi nim grill. Tymczasem ten trunek może mieć w kuchni znacznie więcej zastosowań. Odrobina chmielowego napoju dodana do gulaszu czy sosu wzbogaci ich smak, a ciasto naleśnikowe lub piernik z dodatkiem piwa będą bardziej puszyste.
Piwo pite do posiłku, podobnie jak wino, pomaga uzupełniać, a nawet wydobywać smak potraw, a niekiedy działa jak dodatkowa przyprawa. Dlatego warto czasem zamienić tradycyjne dodatki do piwa, jak chipsy i paluszki, na coś, co pasuje do tego trunku znacznie lepiej. Ja proponuję słone precle lub słodko-pikantne migdały z orientalną nutą kuminu. Na nieco większy apetyt polecam dobrą alternatywę dla zamawianych na wynos nuggetsów, czyli złociste kawałki kurczaka smażonego w cieście piwnym.

Kurczak w cieście piwnym

400 g piersi z kurczaka
500 ml dobrego zimnego piwa
400 g mąki
2 jajka
70 ml sosu sojowego
łyżeczka pieprzu cayenne
łyżeczka kurkumy
sól
500 ml oleju (do smażenia)


W rondelku rozgrzewamy olej do 160°C. Kurczaka kroimy w pięciocentymetrowe paski. W misce mieszamy trzepaczką pozostałe składniki. Kawałki kurczaka maczamy w cieście i smażymy na rozgrzanym tłuszczu.

Po usmażeniu kawałki kurczaka w cieście warto odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Danie będzie lżejsze.

Precle Precle Studio Lipov

Precle

opakowanie suchych drożdży
300 ml ciepłej wody
1/3 szklanki brązowego cukru
5 szklanek mąki
2 opakowania sody oczyszczonej
sól gruboziarnista do posypania


Rozgrzewamy piekarnik do 250°C. Drożdże rozpuszczamy w 50 ml ciepłej wody. Mieszamy pozostałe składniki, oprócz sody. Zagniatamy ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie. Przekładamy do miski i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. W rondelku zagotowujemy litr wody z sodą oczyszczoną. Ciasto dzielimy na 10-12 części. Z każdego kawałka formujemy wałek, jak na pierogi leniwe, a potem zlepiamy końce, formując okrągłe precle. Tak przygotowane precle zanurzamy na 15 sekund w wodzie.
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Oprószamy grubą solą, smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy przez 8-10 minut.

Prażone migdały w miodzie i przyprawach Prażone migdały w miodzie i przyprawach STUDIO LIPOV

Prażone migdały w miodzie i przyprawach

150 g migdałów
łyżka cukru
1,5 łyżki miodu
łyżeczka pieprzu cayenne
łyżeczka kuminu
łyżeczka soli

Migdały wrzucamy na patelnię. Prażymy je około 5 minut, co chwilę mieszając. Pozostałe składniki blendujemy. Kiedy orzechy się zrumienią, dodajemy miodową glazurę. Gdy migdały pokryją się miodem i przyprawami, wysypujemy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy, aby wystygły, potem kruszymy i wsypujemy do miseczki.

Więcej o:
Komentarze (1)
Co do piwa? Podpowiada Jakub Kuroń
Zaloguj się
  • agapitkurak1972

    Oceniono 2 razy 2

    Sam bardzo lubię dodawać piwo do ciężkich potraw z mięsem. Jeśli piwo jest aromatyczne, to dużo daje takim potrawom. Do samego obiadu jednak piwa nie lubię, może nie potrafię dobrać do niego odpowiednich potraw, ale wydaje mi się, że psuję ono smak tego co jem. Za to po obiedzie jak najbardziej.
    ..........
    www.trinitycs.com/

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX