Zakręcone owoce

Dżemy jednoskładnikowe wychodzą z mody. Teraz na topie są najróżniejsze kombinacje. Wytrawne w smaku pasują i do serów, i do mięsa.

Dżem z czerwonych borówek i jabłek

1 kg borówek
500 g jabłek
750 g cukru

Borówki przebieramy, odrzucając zbrązowiałe lub uszkodzone. Myjemy, przelewamy na sicie wrzątkiem. Wkładamy do płaskiego garnka, dodajemy pół szklanki wody, lekko zgniatamy drewnianą łyżką i powoli podgrzewamy, aż się zagotują. Szybko wsypujemy cukier i gotujemy 10 minut na małym ogniu. Wkładamy obrane i drobno pokrojone lub starte na tarce jabłka. Gotujemy, aż owoce zrobią się szkliste. Gotowy dżem przekładamy do umytych i wyparzonych słoików. Mocno zakręcamy.

Zdjęcie kilo Słoik do weków 200g Zdjęcie Silit otwieracz do konserw 0022.7013.01 Zdjęcie ZEAL Gumka do weków P27
kilo Słoik do weków 200g Silit otwieracz do konserw ... ZEAL Gumka do weków P27
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info

Dżem z pomidorków cherry z cynamonem

400 g dojrzałych pomidorków cherry pokrojonych na połówki
200 g cukru żelującego typu 2:1
3 laski cynamonu połamane na kawałki

Wszystkie składniki wrzucamy do garnka z grubym dnem. Odstawiamy na godzinę, żeby się zmacerowały. Następnie stawiamy garnek na dużym ogniu i doprowadzamy pomidory do wrzenia, często mieszając. Gotujemy 10 minut. Pomidory ostrożnie wyjmujemy łyżką cedzakową i odkładamy. Syrop stawiamy z powrotem na ogniu i odparowujemy kolejne 10 minut lub do momentu, aż będzie gęsty. Wrzucamy do syropu pomidory i gotujemy jeszcze 5-10 minut. Zdejmujemy dżem z ognia i rozlewamy do słoików ? tak aby w każdym z nich znalazł się kawałek cynamonu.

Zdjęcie Tala Naklejki na słoiki fruits 10A01610 Zdjęcie Tala Naklejki na słoiki vintage 10A01620 Zdjęcie TALA Zestaw do dekorowania słoików GINGHAM 10A10489
Tala Naklejki na słoiki fru... Tala Naklejki na słoiki vin... TALA Zestaw do dekorowania ...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info

Dżem z pigwą do herbaty

1 kg niezbyt dojrzałych owoców pigwy
1,5 kg cukru

Obrane i pozbawione gniazd nasiennych pigwy kroimy, gotujemy w niewielkiej ilości wody, osączamy na sicie, przekładamy do rondla. Zalewamy gorącym syropem ugotowanym z 1 kg cukru i litra wody. Odstawiamy pigwy na dwa dni. Po upływie tego czasu syrop zlewamy, zagotowujemy w osobnym naczyniu, ponownie zalewamy owoce, przykrywamy i pozostawiamy na kolejne 3-4 dni. Po tym czasie znów zlewamy syrop i gotujemy go z pozostałym cukrem, aż zgęstnieje. Zalewamy pigwy, delikatnie mieszamy i zagotowujemy. Następnie rozkładamy konfitury do wyparzonych, gorących słoików. Mocno zakręcamy. Konfitury z pigwy są świetne do herbaty.

Zdjęcie Ewax Filiżanka 32477 Zdjęcie Filiżanka Zdjęcie Filiżanka
Ewax Filiżanka 32477 Filiżanka "Bukiet Kwiatów" Filiżanka "Bukiet Róż"
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info

Dżem - jarzębina - jabłko - gruszka

1 kg dojrzałych owoców jarzębiny
700 g cukru
500 g jabłek (najlepiej antonówek)
500 g niezbyt miękkich gruszek
kilka goździków
łyżka skórki otartej z wyszorowanej pomarańczy


Umyte i oczyszczone z szypułek owoce jarzębiny zalewamy wrzątkiem, po pięciu minutach odcedzamy, przekładamy do garnka, zalewamy 100 ml gorącej wody i gotujemy pod przykryciem, aż skórka jarzębinowych jagódek zacznie pękać. Wtedy wsypujemy cukier i dalej gotujemy bez przykrycia na małym ogniu. Następnie dodajemy umyte, obrane, pokrojone na ćwiartki i oczyszczone z gniazd nasiennych jabłka i gruszki. Wrzucamy goździki i skórkę pomarańczową. Gotujemy na małym ogniu ok. 45 minut, aż masa nabierze odpowiedniej konsystencji. Smażenie dżemu można przyspieszyć, używając cukru żelującego. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików.

Zdjęcie Florina Szklane słoiki na przetwory BALBINA 6szt 34095 Zdjęcie Kitchen Craft Słoiki Home Made II 4szt Zdjęcie Pphu Sezon Słoiki 05030021
Florina Szklane słoiki na p... Kitchen Craft Słoiki Home M... Pphu Sezon Słoiki 05030021
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info

Dżem - pigwa - jabłko - pomarańcza

1 kg owoców pigwy
1 kg antonówek
około 1 kg cukru
4 czubate łyżki posiekanej smażonej skórki pomarańczowej

Pigwy zalewamy szklanką wody, rozgotowujemy na małym ogniu i przecieramy przez sito. Jabłka myjemy, kroimy na ćwiartki, wrzucamy do osobnego garnka, podlewamy kilkoma łyżkami wody i dusimy, aż będą miękkie. Wtedy przecieramy je przez sito, usuwając wcześniej dające się wyłowić fragmenty gniazd nasiennych i skórkę. Łączymy oba przeciery, dodajemy drobniuteńko posiekaną lub zmieloną skórkę pomarańczową, zagotowujemy, wsypujemy cukier i, mieszając, dusimy 20 minut. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików i szczelnie zamykamy. Gdy wystygnie, przenosimy w chłodne miejsce. Znakomity do pieczywa i deserów, a jeśli go mniej posłodzimy - także do wędlin i mięs na zimno.

Zdjęcie Koziol Happy Spoons 4 szt. Bunny I 3293100 Zdjęcie Tadar Słoik do dżemu z łyżeczką FLOWERY 0,4l 36591 Zdjęcie Tadar Słoik do miodu, dżemu z łyżeczką 370ml - mix wzorów
Koziol Happy Spoons 4 szt. ... Tadar Słoik do dżemu z łyże... Tadar Słoik do miodu, dżemu...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.