Obiad pod znakiem pomidora

Pomidory lepiej jeść po upieczeniu lub ugotowaniu. Likopen, cenny składnik, który zawierają, jest wówczas lepiej wchłaniany. Jedzmy zatem pomidory na ciepło bez wyrzutów sumienia: w sosie, zupie, upieczone w piekarniku.
Eskalopki z kurczaka duszone w pomidorach z oliwkami Eskalopki z kurczaka duszone w pomidorach z oliwkami RUA CASTILHO

Eskalopki z kurczaka duszone w pomidorach z oliwkami

500 g piersi kurczaka
ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
mały kieliszek białego wina
sól
cebula
puszka pomidorów w zalewie lub 3 dojrzałe pomidory bez skórki i pestek
pieprz
szczypta cukru
łyżeczka oregano
10 oliwek


Mięso kroimy na cienkie plastry. Ząbek czosnku smażymy na oliwie, wyjmujemy. Wkładamy plastry kurczaka i smażymy z obu stron, podlewamy winem, czekamy, aż odparuje, solimy, zdejmujemy z patelni i odkładamy w ciepłe miejsce. Na patelni podsmażamy pokrojoną cebulę, wrzucamy pomidory i smażymy na dużym ogniu, dodajemy przyprawy i oliwki. Dusimy na małym ogniu. Wkładamy eskalopki i dusimy kolejne 5-7 minut.

Oliwki faszerowane papryką warto przed dodaniem do potrawy przekroić na pół. Będą harmonizowały z kolorem dania.

Zdjęcie Brabantia Patelnia Vision 30000180 Zdjęcie PETERHOF PATELNIA GRANITOWA 15435 Zdjęcie Tefal Patelnia C2100752
Brabantia Patelnia Vision 3... PETERHOF PATELNIA GRANITOWA... Tefal Patelnia C2100752
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Zupa solferino Zupa solferino BBS

Zupa solferino

litr wywaru warzywnego
4 ziemniaki
biała część pora
mała puszka groszku zielonego
3 łyżki przecieru pomidorowego
sól
pieprz
łyżeczka cukru
2 żółtka
szklanka śmietany
koperek do dekoracji


Wywar zagotowujemy, ziemniaki obieramy, a następnie kroimy w kostkę i dodajemy do wywaru. Myjemy pora, kroimy w plasterki i dorzucamy do wywaru. Gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie wsypujemy odcedzony groszek i dodajemy przecier pomidorowy. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Żółtka mieszamy ze śmietaną, wlewamy troszkę gorącej zupy, mieszamy, wlewamy do garnka z zupą. Przed podaniem posypujemy koperkiem.

Zdjęcie HENDI Waza na zupę DI DIM 3L Zdjęcie HENDI WAZA NA ZUPĘ Z POKRYWKĄ 434208 Zdjęcie VERONI AMELIA Waza 4 L
HENDI Waza na zupę DI DIM 3L HENDI WAZA NA ZUPĘ Z POKRYW... VERONI AMELIA Waza 4 L
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Pieczone pomidory Pieczone pomidory BOGDAN BIAŁY

Pieczone pomidory

1,5 kg pomidorów śliwkowych
4 gałązki tymianku
3-4 ząbki czosnku
120 ml oliwy + oliwa do skropienia sałatki
łyżeczka soli gruboziarnistej

Do dekoracji:
liście różnych rodzajów sałat
garść listków bazylii
parmezan starty na grube wióry


Ćwiartki oczyszczonych z pestek pomidorów układamy na natłuszczonej blasze skórką do dołu. Na pomidorach kładziemy gałązki tymianku, a pomiędzy nimi nieobrane ząbki czosnku. Polewamy oliwą, posypujemy solą i pieczemy 45 minut w 150°C. Odwracamy pomidory, pieczemy jeszcze pół godziny. Po przestudzeniu zdejmujemy skórki. Obrane pomidory układamy na półmisku, dekorując porwanymi listkami sałat i bazylii. Sałatkę skrapiamy oliwą i posypujemy wiórkami parmezanu.

Pomidory najlepiej smakują z ziołami: bazylią, tymiankiem, oregano i kroplą dobrej oliwy. Dodatek tłuszczu sprzyja przyswajaniu witamin, które pomidory zawierają.

Zdjęcie Gerpol Komplet noży SAKO Zdjęcie Stojak na Noże - Voodoo Zdjęcie Swiss Hufeisen Komplet noży 10 el 7866
Gerpol Komplet noży SAKO Stojak na Noże - Voodoo Swiss Hufeisen Komplet noży...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Placuszki z cukinii Placuszki z cukinii PAWEL KISZKIEL

Placuszki z cukinii

2 żółtka
ząbek czosnku
cukinia
mąka
sól
olej rzepakowy


Roztrzepujemy żółtka widelcem. Czosnek przeciskamy przez praskę. Cukinię myjemy, nie obieramy ze skórki, odkrawamy tylko końce, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Następnie błyskawicznie (by cukinia nie podeszła wodą) mieszamy ją z żółtkami, czosnkiem, szczyptą soli i odrobiną mąki. Powstała masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Teflonową patelnię smarujemy cienko olejem, smażymy małe placuszki. Podajemy na ciepło.

Zdjęcie Lurch VARIO tarka 00010012 Zdjęcie Odelo OD1250 Zdjęcie Meliconi Tarka do sera MELICONI Ner Gradosa
Lurch VARIO tarka 00010012 Odelo OD1250 Meliconi Tarka do sera MELI...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Babeczki z malinami i czekoladą Babeczki z malinami i czekoladą BOGDAN BIAŁY

Babeczki z malinami i czekoladą

Ciasto:
120-130 g mąki
3 łyżki cukru
90 g zimnego masła
3 łyżki śmietany kremówki (30%)

Krem czekoladowy:
100 g pokruszonej gorzkiej czekolady (70%)
szklanka tortowej śmietany (36%)

Do dekoracji:
400 g malin
cukier puder do posypania


Składniki ciasta miksujemy. Gdy masa będzie zwarta, lepimy 6 kulek, zawijamy w folię i wkładamy na pół godziny do lodówki. Przygotowujemy krem. Czekoladę wkładamy do miski. Podgrzewamy śmietanę prawie do wrzenia, gorącą wlewamy do czekolady, odstawiamy do ostygnięcia. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Kulki ciasta rozwałkowujemy na placuszki o średnicy trochę większej niż foremki. Wykładamy nimi dno i boki foremek. Podpiekamy 10 minut - najlepiej przykryć ciasto pergaminem i obciążyć suszonym grochem, wtedy się nie wybrzuszy. Usuwamy papier z grochem i pieczemy jeszcze 7-8 minut. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy, ostrożnie wyjmujemy z foremek. Ubijamy czekoladową śmietanę i rozsmarowujemy w środku upieczonych babeczek. Na wierzchu układamy maliny, posypujemy cukrem pudrem.

Zdjęcie garneczki Forma silikonowa BABECZKI Zdjęcie Noridc Ware MAŁE BABECZKI 883737 Zdjęcie Sillinie Forma silikonowa BABECZKI MIX 4012
garneczki Forma silikonowa ... Noridc Ware MAŁE BABECZKI 8... Sillinie Forma silikonowa B...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Kacper Woźniak Kacper Woźniak fot. Klub 6 win

Wino do obiadu - poleca Kacper Woźniak

Mięso drobiowe tylko pozornie łatwo połączyć z winem.

Drób można podawać na wiele sposobów: przyrządzić dania lekkie, wręcz dietetyczne, pikantne, a także ciężkie z zawiesistymi sosami. Z tego względu paleta win do wyboru jest równie szeroka, jak lista dań, które można przygotować z mięsem drobiowym. Do piersi kurczaka w pomidorach z oliwkami, dania które charakteryzuje kwaskowa nuta i intensywny aromat przypraw, poleciłbym wina białe średniej budowy z cytrusowym akcentem i dozą mineralności. Harmonijne i eleganckie wina białe znajdziemy w ofercie win libańskich. Liban to kraj, który zaliczamy do najstarszych miejsc uprawy winnej latorośli. Wykazuje silne wpływy Starego Świata dzięki mocnym związkom z Francją. Co ciekawe, w Libanie występuje tylko jeden region odpowiedni do produkcji win jakościowych. Jest to Dolina Bekaa, która znajduje się 30 km na wschód od Bejrutu i przecina góry Liban i Antyliban, gdzie pierwsze wino wyprodukowano ponad 3000 lat temu. Górzysty teren, odpowiednie gleby oraz dużo słońca sprawia, że wina zachowują świeżość bez utraty koncentracji. Najczęściej uprawianymi odmianami są znane na całym świecie chardonnay oraz sauvignon blanc. Spotkać można również wina ze szczepu clairette oraz mniej znane merwah czy obaideh. Wina te wykazują dobrą koncentracją z orzeźwiającą kwasowością oraz nierzadko wyrazistą mineralnością.

Kacper Woźniak - sommelier, na co dzień pracuje przy projekcie klubu 6win. Wiedzę o winie  zdobywał w szkole Wine & Spirit Education Trust, kończąc kurs Level 4 Diploma

Zdjęcie Holmegaard Kieliszki do wina czerwonego Royal 6szt Zdjęcie Kieliszki do wina wody 4178 Zdjęcie Libbey WINE Karafka + 4 Kieliszki do Wina Zdobione
Holmegaard Kieliszki do win... Kieliszki do wina wody 4178 Libbey WINE Karafka + 4 Kie...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej o:
Komentarze (1)
Obiad pod znakiem pomidora
Zaloguj się
  • dorotabezkota

    0

    Pomidory z puszki kupuję tylko od Primo Gusto. Smakują jak zerwane prosto z krzaczka, mają głęboki kolor i nie mają posmaku metalu, który zdarza się u konkurencji. MNIAM!

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

POPULARNE
NAJNOWSZE