Knedle na 5 sposobów

14.09.2017 08:15
Ciasto na tradycyjne knedle robi się z dodatkiem ziemniaków. Okazuje się jednak, że można użyć również innych składników, a knedle będą równie pyszne.
1 Knedle z rybą Knedle z rybą MAŁGORZATA DZIĘGIELEWSKA

Knedle z rybą

300 g filetów rybnych
cebula
ząbek czosnku
oliwa
2 łyżki bułki tartej
pieprz
sól
400 g ziemniaków
żółtko
30 g masła
100 g mąki
1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej


Filety kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek siekamy, szklimy na oliwie. Dodajemy rybę, dusimy minutę. Zdejmujemy z ognia, mieszamy z bułką tartą, doprawiamy. Gdy masa ostygnie, lepimy z niej 8 kulek wielkości orzecha włoskiego, wkładamy do lodówki. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy i - jeszcze ciepłe - przeciskamy przez praskę. Studzimy, dodajemy żółtko, masło, mąkę, sól i gałkę. Mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto. Odstawiamy na 15 minut. Rolujemy wałek, kroimy na 8 kawałków (tyle, ile mamy rybnych kulek), każdy kawałek spłaszczamy na placuszek. Na środku układamy farsz, sklejamy ciasto, formując knedle. Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy około 12 minut, aż wypłyną na powierzchnię. Podajemy z duszoną kapustą i sosem koperkowym.

2 Knedle jabłkowe Knedle jabłkowe AGNIESZKA KRACH

Knedle jabłkowe

50 g masła
20 g cukru
2 jajka
250 g zmielonego chudego twarogu
sól
10 g (torebka) cukru z prawdziwą wanilią
starta skórka cytrynowa
150 g jabłek pokrojonych w małą kostkę
łyżka masła
2 łyżki calvadosu
60 g mąki
80 g pokruszonych biszkoptów


Ucieramy masło z cukrem i jajkami. Dodajemy twaróg, przyprawiamy solą, cukrem waniliowym i skórką z cytryny. Ucieramy jeszcze chwilę, aż masa będzie gładka. Jabłka krótko rumienimy na maśle. Wlewamy calvados, gotujemy, aż odparuje. Studzimy, dodajemy do masy serowej, mieszamy z mąką. Ciasto wstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie lepimy kulki i porcjami wrzucamy do osolonego wrzątku, gotujemy 8-10 minut, na małym ogniu. Po wyjęciu obtaczamy knedle w biszkoptach i podajemy.

3 Knedle z burakami Knedle z burakami AGNIESZKA KRACH

Knedle z burakami

120 g czerstwego białego pieczywa
50 g posiekanej cebuli
20 g masła
100 g ugotowanych, obranych i pokrojonych
kostkę buraków
2 jajka
50 g ricotty
20 g mąki
łyżka posiekanej natki pietruszki
sól
masło i szczypiorek do podania


Pieczywo kroimy w kostkę i wkładamy do miski. Dodajemy cebulę zeszkloną na maśle, mieszamy. Miksujemy w blenderze buraki z jajkami. Wlewamy do pieczywa, dodajemy ricottę, mąkę i natkę. Przyprawiamy masę solą, wyrabiamy i odstawiamy na 15 minut. Wilgotnymi dłońmi lepimy knedle. Gotujemy około 10 minut w osolonej wodzie. Podajemy polane masłem i posypane szczypiorkiem.

4 Knedle z makiem i powidłami Knedle z makiem i powidłami ŁUKASZ KOZYRA

Knedle z makiem i powidłami

Ciasto:
150 ml letniego mleka
15 g świeżych drożdży
3 łyżki cukru
300 g mąki
50 g masła
2 żółtka

Nadzienie:
150 g powideł śliwkowych
1/2 łyżeczki cynamonu

Oraz:
50 g sparzonego maku
2 łyżki cukru pudru


Do miski wlewamy mleko, rozprowadzamy w nim drożdże i cukier. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Do drugiej miski wsypujemy mąkę, dodajemy mleko z drożdżami, masło, żółtka, wyrabiamy ciasto przez 15 minut. Dzielimy je na 8 równych części, każdą zagniatamy oddzielnie po kilka minut, formujemy kulki z wgłębieniem. Mieszamy powidła z cynamonem i nakładamy po łyżce do każdego knedla, zawijając ciasto, tak aby nadzienie pozostało w środku. Odstawiamy knedle na 15 minut. Umieszczamy je na sitku nad garnkiem z niemal wrzącą wodą i gotujemy na parze przez 15-20 minut. Mieszamy mak z cukrem pudrem i smarujemy nim knedle podczas gotowania. Przekładamy gotowe knedle na talerze i podajemy.

5 Knedle ze śliwkami Knedle ze śliwkami ARKADIUSZ ŚCICHOCKI

Knedle ze śliwkami

400 g zmielonego chudego białego sera
2 łyżki masła
łyżka miodu
sól
skórka otarta z cytryny
3 żółtka
150 g pełnoziarnistego grysiku pszennego
12 śliwek
3 łyżki mąki pełnoziarnistej pszennej
2 łyżki sezamu
2 łyżki cukru trzcinowego
łyżeczka cynamonu


Ucieramy ser z masłem, miodem, szczyptą soli, skórkę cytrynową i żółtkami. Mieszamy z grysikiem i odstawiamy na 30 minut. Śliwki myjemy, nacinamy, wyjmujemy pestki. Z ciasta lepimy placuszki, na każdym układamy śliwkę i sklejamy, formując knedle. Obtaczamy w mące, wkładamy do osolonej wrzącej wody i gotujemy, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz. Na suchej patelni prażymy ziarna sezamu. Obtaczamy w nich knedle. Przed podaniem posypujemy cukrem trzcinowym wymieszanym z cynamonem.

Skomentuj:
Knedle na 5 sposobów
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX