Smaki dzieciństwa

Racuszki z jabłkami, szarlotka, kompot z jabłek... potrawy znane od dziecka. Ich smak towarzyszy nam przez lata, a przepisy często są przekazywane z pokolenia na pokolenie.
Szarlotka z migdałami i orzechami Szarlotka z migdałami i orzechami AGATA JAKUBOWSKA

Szarlotka z migdałami i orzechami

Ciasto:
300 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
jajko
150 g cukru
torebka cukru waniliowego
120 g masła
żółtko

Nadzienie:
800 g jabłek
sok wyciśnięty z cytryny
3 łyżki cukru
50 g płatków migdałowych
30 g posiekanych orzechów laskowych
łyżeczka cynamonu


Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki. Gotujemy na małym ogniu z sokiem z cytryny i łyżką cukru około 10 minut. Dodajemy migdały, orzechy, cynamon i resztę cukru. Mieszamy i odstawiamy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy sól, jajko, cukier, cukier waniliowy oraz masło pokrojone na małe kawałki. Wyrabiamy wszystko, aż powstanie gładkie jednolite ciasto, odstawiamy na 30 minut w chłodne miejsce. Ciasto dzielimy
na dwie części i rozwałkowujemy. Jednym kawałkiem wykładamy dno i brzegi tortownicy. Układamy na nim jabłka i przykrywamy drugą częścią ciasta, dokładnie zlepiając brzegi. Powierzchnię ciasta smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C na 45 minut. Wyjmujemy ciasto z piekarnika,
a gdy wystygnie, wydobywamy je delikatnie z formy i podajemy.

Zdjęcie ARTYKUŁY AGD H FORMA DO PIECZENIA Z POKRYWKĄ 26CM H Zdjęcie Kaiser La Forme Plus Blacha do pieczenia 637228 Zdjęcie SNB Blacha do pieczenia CIASTO Z KREMEM 95
ARTYKUŁY AGD H FORMA DO PIE... Kaiser La Forme Plus Blacha... SNB Blacha do pieczenia CIA...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Jabłka w cieście Jabłka w cieście ARKADIUSZ ŚCICHOCKI

Jabłka w cieście

3 duże jabłka
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki cukru
1/2 szklanki mąki
szczypta soli
jajko
1/4 szklanki wody gazowanej
białko
olej do smażenia
cukier puder
cynamon


Jabłka obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Owoce kroimy na plastry o grubości 1 cm. Skrapiamy je sokiem z cytryny i posypujemy cukrem. Mąkę na ciasto wsypujemy do miski, dodajemy sól, żółtko i wodę. Miksujemy, aż do uzyskania gładkiego ciasta. W osobnej misce ubijamy 2 białka na sztywną pianę i delikatnie łączymy ją z ciastem. Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Plastry jabłek zanurzamy w cieście i smażymy na złocisty kolor. Gotowe przekładamy na papierowy ręcznik. Podajemy ciepłe posypane cukrem pudrem i cynamonem.

Zdjęcie BOTTI HM0101 Zdjęcie Kenwood kMix HM790BK Zdjęcie Russell Hobbs 21200-56
BOTTI HM0101 Kenwood kMix HM790BK Russell Hobbs 21200-56
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info

Kompot jabłkowy Kompot jabłkowy ARKADIUSZ ŚCICHOCKI

Kompot jabłkowy

6 jabłek
laska cynamonu
4 goździki
cukier


Jabłka myjemy, dzielimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, ale nie obieramy. Tak przygotowane owoce wkładamy do dużego garnka, zalewamy około 1,5 litra wody, dodajemy laskę cynamonu i goździki. Wsypujemy 2 łyżki cukru i zagotowujemy. Kompot doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 2-3 minuty na dużym ogniu, a następnie wyłączamy gaz i przykrywamy garnek pokrywką. Lekko przestudzony kompot ewentualnie dosładzamy do smaku.

Kompot nie jest wprawdzie najzdrowszym napojem dla dzieci, lepiej, by piły wodę lub soki przecierowe. Jednak dla kompotu z jabłek można czasem zrobić wyjątek, zwłaszcza jeśli nie jest zbyt słodki.

Zdjęcie Florina Komplet garnków Stokrotka 3el 0K0810 Zdjęcie Silit Zestawy garnków 2109297093 Zdjęcie Tadar Zestaw Garnków Jarzębina 8el
Florina Komplet garnków Sto... Silit Zestawy garnków 21092... Tadar Zestaw Garnków Jarzęb...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej o:
POPULARNE
NAJNOWSZE