Twój popisowy deser - zwycięskie przepisy konkursu

Śliwkowiec na kefirze Śliwkowiec na kefirze Fot. Magdalena Girsztowt

Śliwkowiec na kefirze - autor: Magdalena Girsztowt

Składniki:
30 dg węgierek
2 jajka
250 g kefiru
300 g mąki
4 łyżki oleju
łyżeczka proszku do pieczenia
aromat śmietankowy
cukier z prawdziwą wanilią
imbir
cynamon
kardamon
rozmaryn


Zaczynam od śliwek. Umyte kroję na połówki, usuwam pestki, posypuję solidną porcją cynamonu, imbiru, kardamonu, rozmarynu i cukru z wanilią. Trochę masła i kaszy manny.
Ucieram jajka z cukrem do białości, dodaję aromat, kefir i olej. Do masy przesiewam mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Masa będzie dość gęsta, wylewam ją na blachę wcześniej wysmarowaną masłem i wysypaną kaszą manną. Wierzch ciasta posypuję kaszą manną i układam śliwki. Piekę placek przez 30 minut w 185 stopniach. Można posypać cukrem pudrem.

Włoski deser Bunet Włoski deser Bunet Fot. Joanna Bartoszewicz

Włoski deser BUNET - autor: Joanna Bartoszewicz

Składniki (na 8 kokilek):
800 ml mleka
100 g biszkoptów (kocich języczków)
120 g ciasteczek amaretti
50 g gorzkiego kakao
100 g  cukru + 200 g na karmel
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej w proszku
5 jajek
4 łyżki rumu

Zagotuj mleko i odstaw do przestygnięcia.
Wsyp do mleka pokruszone biszkopty, ciasteczka amaretti oraz kawę rozpuszczalną i rum.
Utrzyj jajka mikserem ze 100 g cukru i kakao.
Połącz jajka z mlekiem.
Skarmelizuj na patelni pozostały cukier. Karmel rozlej do kokilek, rozprowadzając na dnie i ściankach. Pozostaw do ostygnięcia.
Rozlej przygotowaną masę budyniową do foremek i piecz w kąpieli wodnej w temp. 200?C przez 45-50 minut.
Podawaj na ciepło.

Deser z kaszy manny z musem owocowym Deser z kaszy manny z musem owocowym Fot. Agnieszka Jagielska

Deser z kaszy manny z musem owocowym - autor: Agnieszka Jagielska

Składniki:
czubata szklanka kaszki manny (może być błyskawiczna)
160 g cukru
1 litr mleka
10 g żelatyny
1 litr śmietany 36% do ubijania  


Mleko, cukier i kaszkę mannę pogotować razem ok. 10 min mieszając, żeby kaszka do dna. Namoczyć żelatynę i dodać do gorącej kaszki. Zdjąć z gazu, schłodzić ciągle mieszając. Ubić bitą śmietanę. Połączyć razem schłodzone produkty.
Formy keksowe lub okrągłe foremki wyłożyć folią spożywczą. Wlać masę i schłodzić w lodówce aż do stężenia masy. Stężony deser wyjąć z formy, masę z keksówki kroić ok. 1,5 cm plastry i układać po dwa na talerzykach. Podobnie babeczki z okrągłych foremek.
Porcje polać musem owocowym. Ja najbardziej lubię mus truskawkowy, ale mogą być maliny, jagody lub inne miękkie owoce. Latem miksuję owoce świeże, do smaku dodając cukier, a w okresie zimowym korzystam z mrożonek.

Tort Pavlovej Tort Pavlovej Fot. Agata Żyto

Tort Pavlovej - autor: Agata Żyto

Moim popisowym deserem jest tort Pavlovej, który pierwszy raz udało mi się upiec dwa lata temu. Od tamtej pory gości na naszym stole w czasie różnych uroczystości, a nierzadko też po prostu po weekendowym obiedzie. Uwielbiamy go najbardziej w wersji letniej i wczesnojesiennej, czyli z truskawkami, malinami, borówkami, jeżynami, ale w innych wydaniach (z figami, winogronami i ananasem) też jest pyszny!

Składniki
na bezy:
1 szklanka białek
2 szklanki cukru (nie pudru)
2 łyżeczki octu
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

na krem:
2 opakowania serka mascarpone (małe)
2 opakowania śmietanki 30% (po 200 ml)
5 łyżek cukru pudru
owoce- truskawki, maliny, jeżyny, borówki...


Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę najlepiej nad parą, ale bez pary też się uda, tylko potrwa to trochę dłużej, nawet 15-20 minut. Pod koniec ubijania dodajemy ocet i mąkę ziemniaczaną, które dokładnie należy wmieszać w pianę. Powstała piana powinna mieć gładką, lśniącą konsystencję, bardzo sztywną, nie powinna wypadać z miski odwróconej do góry dnem.
Na papierze do pieczenia położonym na blasze, którą wkładamy do piekarnika, rysujemy okrąg wielkości dużego talerza (należy odrysować okrąg) i nakładamy masę. Powinna mieć wysokość ok 1,5-2 cm. Z podanej ilości powstaną dwa bezowe placki.
Pieczenie: bardzo ważne, żeby trzymać się ściśle wg wskazówek.
Do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika wkładamy na 5 minut bezy (mogą być dwie od razu) a po upływie tego czasu pieczemy/suszymy jeszcze 1,5 h przy lekko uchylonym piekarniku w temperaturze 120 stopni. Później wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim bezy do  ostygnięcia. Nie wyjmujemy dopóki nie ostygną, w ten sposób unikniemy bądź zminimalizujemy popękanie.
Zabieramy się za krem. Najpierw za pomocą miksera napowietrzamy serek mascarpone, a następnie stopniowo wlewamy śmietankę. Pod koniec dodajemy cukier puder.
Masą kremową smarujemy pierwszą warstwę bezową, układamy trochę owoców, przykrywamy drugą bezą i smarujemy ją pozostałym kremem. U mnie to proporcje 2/3 kremu na pierwszą bezę i reszta na drugą. Wierzch tortu dekorujemy owocami. Wkładamy do lodówki na 3-4 godziny, a później patrzymy jak znika :-)

Śmietankowy sernik z wiśniami Śmietankowy sernik z wiśniami Fot. Magdalena Konsewicz

Śmietankowy sernik z wiśniami - autor: Magdalena Konsewicz

Mój przepis na popisowy deser zniewala... a co za tym idzie wszystkich zadowala!
Przenosi nas szybko do słodkiej krainy przyjemności, a do tego daje wiele radości. Kusi nasze podniebienie i daje nam pełne zadowolenie.
Lubią go mali i duzi, spokojnie kawałek można zjeść w podróży.
Pieczenie tego ciasta to nie tylko moja pasja, to czysta alchemia. Uwielbiam patrzeć jak prostota w cuda się zmienia.
Mąka, jaja, śmietana i twaróg to składniki podstawowe, a potem trochę magicznych zaklęć i ... ciasto gotowe!
Pieczenie tego sernika to zmysłów uaktywnienie: działanie na wzrok, smak i powonienie!!!

Składniki:
Masa serowa:

1kg twarogu trzykrotnie zmielonego
100g śmietanki 30 %
4 jaja
350 g cukru pudru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżeczki cukru waniliowego
100 g rodzynek

Kruche ciasto:
240 g mąki pszennej
160 g masła
80 g cukru
2 żółtka
Opakowanie mrożonych wiśni bez pestek


1. Zagnieść kruche ciasto i włożyć do lodówki na 30 min.
2. Twaróg połączyć ze śmietanką i mąką, dodać utarte z cukrem pudrem i cukrem waniliowym żółtka
3. Białka ubić na sztywną pianę i razem z rodzynkami delikatnie dodać do masy serowej
4. Ciasto rozwałkować cienko i wyłożyć na spodzie blachy, nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut.
5. Następnie wlać masę serową i na wierzch wyłożyć odsączone wiśnie.
6. Piec w temp. 180 stopni przez 60 minut.

Penne kardamonowo pomarańczowe z mascarpone Penne kardamonowo pomarańczowe z mascarpone Fot. Anna Kaczmarek

Penne kardamonowo pomarańczowe z mascarpone - autor: Anna Kaczmarek

Składniki na 2 porcje:
150 g makaronu penne
250 g serka mascarpone
200 ml miodu eukaliptusowego (może być inny, raczej nie gryczany)
2 żółtka
2 pomarańcze
5-6 ziarenek kardamonu
3 łyżeczki brązowego cukru
1 łyżka masła


Makaron ugotować al dente  (wody nie solimy).
Nasiona kardamonu wyjąć z łupinek i rozetrzeć na drobno.
Miód rozgrzać na patelni, dodać sok z 1 pomarańczy, kardamon i gotować na małym ogniu ok. 10 minut. Następnie dodać makaron, dokładnie wymieszać i podgrzewać dalej przez ok 5-8 minut, tak aby makaron przeszedł słodkością miodu.
Pomarańcze obrać, wyfiletować i pokroić na małe cząstki,
Masło rozgrzać i roztopić na nim brązowy cukier, dodać pomarańcze, smażyć ok 5 minut. Dodać serek, żółtka, wymieszać i zagotować.
Całość podawać na ciepło razem z ciepłym makaronem lub sos schłodzić i podawać z gorącym makaronem.

Praliny z kaszy gryczanej Praliny z kaszy gryczanej Fot. Joanna Kowal-Jagodzińska

Praliny z kaszy gryczanej - autor: Joanna Kowal-Jagodzińska

Kakao zastępuję karobem, cukrowi mówię: precz! Słodkość uzyskuję dzięki miksowanym daktylom i gdy pytam gości - zgadnijcie, co jecie? - niewiele osób zgaduje, że zjada  kaszę gryczaną  

Składniki:
300 g ugotowanej kaszy gryczanej
100 g płatków owsianych górskich
4 łyżki miodu
2 łyżki oliwy
1 łyżka lnu mielonego
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki płatków migdałowych
1 łyżka karobu
1 łyżka skórki pomarańczowej (miałam marynowaną)
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
szczypta kardamonu
3 łyżki suszonej białej morwy


Kaszę ugotuj i wystudź. Włóż do miski kaszę, płatki owsiane, miód, oliwę, skórkę pomarańczową, gałkę muszkatołową, cynamon, morwę i kardamon. Całość wymieszaj, a następnie zblenduj na dość gładką masę. Dodaj karob, len mielony, posiekane orzechy, migdały i wymieszaj. Lep niewielkie kulki, możesz obtoczyć je wiórkami  kokosowymi. Ja wiórków nie lubię, swoje gryczane kulki oblepiłam nasionami chia i poppingiem z amarantusa.

Ciasto bananowe bez pieczenia Ciasto bananowe bez pieczenia Fot. Katarzyna Kozioł

Ciasto bananowe bez pieczenia - autor: Katarzyna Kozioł

Idealne dla osób, które nie mają cierpliwości do pieczenia skomplikowanych ciast. Jest to deser, który posmakuje każdemu.

Składniki:
3 szklanki mleka
20 dkg miękkiego masła
2 budynie bananowe z cukrem
1 łyżka soku z cytryny

4 banany;
1 galaretka pomarańczowa;
ok. 35-40 sztuk herbatników;
ok. 16 sztuk okrągłych biszkoptów.


Zagotuj 2 szklanki mleka, a w pozostałym rozpuść budynie. Wlej na gotujące się mleko i zagotuj. Gotowy budyń odstaw do wystudzenia.
Przygotuj galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Miękkie masło utrzyj na puch. Gdy masło będzie puszyste, nie przerywając ucierania, dodawaj po 1 łyżce zimnego budyniu. Ucieraj do momentu, aż masa będzie jednolita i puszysta. Na końcu dodaj sok z cytryny i jeszcze chwileczkę ucieraj.
Blaszkę o wymiarach 23 x 23 cm wyłóż np. folią spożywczą. Na dnie ułóż warstwę herbatników, na nie wyłóż 1/3 masy. W masę możesz wcisnąć kilka plasterków banana. Następnie ułóż biszkopty, kolejną warstwę masy, plasterki bananów (delikatnie posmaruj je masą). Jeszcze raz ułóż herbatniki (możesz zostawić przerwy między nimi), masę i plasterki banana.
Na wierzch ciasta wylej tężejącą galaretkę i wstaw do lodówki.
Najlepsze jest następnego dnia.

Rustykalna tarta ze sliwkami Rustykalna tarta ze sliwkami Fot. Agnieszka Alicka

Rustykalna tarta ze śliwkami - autor: Agnieszka Alicka

Składniki:
Na kruche ciasto:

1,5 szklanki mąki
pół łyżeczki soli
2 łyżki cukru
150 g zimnego masła
2-3 łyżki zimnego jogurtu

Na nadzienie:
pół kg śliwek
2 łyżki cukru

Dodatkowo:
1 łyżka cukru
cukier puder do oprószenia tarty


Ciasto kruche:
Posiekać masło z mąką, solą i cukrem. Palcami rozetrzeć grudki, dodać jogurt. Zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez min. 60 min.
Do misy miksera/malaksera wsypać mąkę, sól i cukier. Wymieszać. Następnie dodać masło pokrojone w kostkę. Włączyć urządzenie i miksować do momentu uzyskania konsystencji kruszonki. Następnie dodać jogurt i miksować tylko do czasu, kiedy składniki zaczną się sklejać. Wyjąć ciasto, dłońmi uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez min. 60 min.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200° C. Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować je na kształt koła bezpośrednio na papierze do pieczenia na grubość ok. 5 mm (najlepiej ciasto przykryć folią spożywczą i przez folię rozwałkować).
Śliwki umyć i pokroić na ćwiartki. Przełożyć do miski, posypać cukrem i delikatnie wymieszać. Następnie ułożyć je na rozwałkowanym cieście, zaczynając od środka w kształt przypominający muszlę ślimaka, zostawiając 5 cm margines. Zawinąć brzegi ciasta na śliwki, tworząc zgrabny krążek. Wierzch ciasta posmarować wodą i posypać cukrem. Ciasto wraz z papierem przenieść na blachę z piekarnika. Piec przez ok. 40-45 min. Po wyjęciu ciasta z piekarnika delikatnie przenieść je na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem tartę oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!

Kawowe muffiny z bitą śmietaną Kawowe muffiny z bitą śmietaną Fot. Katarzyna Startek

Kawowe muffiny z bitą śmietaną - autor: Katarzyna Startek

Zestawienie aromatycznych muffin o kawowym smaku w ciemnym kolorze doskonale komponuje się z białą, delikatną, puszystą bitą śmietaną, a dodatek w postaci borówek amerykańskich wspaniale tu pasuje.


Składniki (na 24 sztuki):
Ciasto:
5 łyżek kawy mielonej
0,5 szklanki wrzącej wody
150 g masła w temp. pokojowej
1 szklanka cukru pudru
2 jajka
1,5 szklanki mąki pszennej
1.5 łyżeczki sody oczyszczonej
0,5 łyżeczki soli
2 czubate łyżki jogurtu greckiego

Bita śmietana:
500 ml śmietanki 30 %
4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka żelatyny + 3 łyżki wody

Do dekoracji:
ok. 72 borówki amerykańskie
2 łyżki drobno mielonej kawy


1. Zaparzyć kawę przez filtr: 3 łyżki kawy zalać wrzącą wodą (0,5 szklanki) i zostawić do całkowitego ostygnięcia.
2. Wszystkie sypkie składniki tj. mąka, soda, sól i 2 łyżki kawy wymieszać w osobnym naczyniu.
3. Masło utrzeć z cukrem do białości.
4. Dodać jajka i dalej ucierać.
5. Stopniowo dodawać sypkie składniki na przemian z jogurtem i naparem kawy, utrzeć do uzyskania jednolitej masy.
6. W formie na muffiny (2 formy po 12 zagłębień) umieścić papierowe papilotki i wlać ciasto do połowy ich wysokości.
7. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec 30 minut. Wyciągnąć z piekarnia i zostawić do ostygnięcia.
8. W małym garnuszku umieścić 1 łyżeczkę żelatyny i 3 łyżki wody, zagrzać, cały czas mieszając do rozpuszczenia żelatyny. Zostawić do ostygnięcia (ale musi zachować płynną konsystencję).
9. Zrobić bitą śmietanę: dobrze schłodzoną śmietankę ubijać, a gdy staje się sztywniejsza dodawać cukier puder po jednej łyżce i dalej chwilę ubijać. Stopniowo wlać żelatynę, nie przerywając ubijania.
10. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i nałożyć na muffiny. Posypać drobno zmieloną kawą przy pomocy sitka. Włożyć po 3 borówki na 1 muffinę (w bitą śmietanę). Schłodzić w lodówce przez min. 3 godziny.
Smacznego!

Copyright © Agora SA