Dania z grzybami

Prawdziwki, podgrzybki, kozaki, maślaki, kurki i gąski... Wszystkie pyszne. Jedne nadają się do marynowania, inne są idealne do suszenia. My proponujemy je dziś w daniach na ciepło.
Polędwiczka z grzybami Polędwiczka z grzybami MARCIN KLABAN

Polędwiczka z grzybami

żytnia bagietka
7 łyżek oleju
200 g kapusty kiszonej
150 g grzybów
cebula
sól
pieprz
suszony majeranek
2 polędwiczki wieprzowe (ok. 1,2 kg)
60 g kiełków słonecznika
łyżka obranych pestek słonecznika
8 pomidorków koktajlowych


Bułkę kroimy wzdłuż i rumienimy po przekrojonej stronie na 3 łyżkach oleju na patelni. Kapustę płuczemy w zimnej wodzie, odciskamy, szatkujemy. Grzyby czyścimy, myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku, kroimy w grubą kostkę i smażymy na łyżce oleju. Doprawiamy solą i pieprzem. Cebulę obieramy, drobno kroimy, szklimy na oleju, dodajemy
poszatkowaną kapustę. Dusimy na małym ogniu, a pod koniec duszenia dodajemy podsmażone grzyby i majeranek. Doprawiamy solą i pieprzem. Polędwiczki wieprzowe kroimy w plasterki, posypujemy solą i pieprzem, smażymy na oleju z każdej strony. Na płaskim talerzu układamy pieczywo, na nim kładziemy kapustę z grzybami, a następnie
plastry usmażonej polędwiczki. Posypujemy kiełkami i pestkami słonecznika, dekorujemy cząstkami pomidorów.

Zdjęcie DUO komplet serwis obiadowy kawowy 30el KWADRATY DU-5907666508831 Zdjęcie Gerlach SERWIS OBIADOWY VENUS DLA 12 OSÓB 48 ELEMENTÓW Zdjęcie Pickman Serwis Obiadowy Imperio 43 el IMP43W
DUO komplet serwis obiadowy... Gerlach SERWIS OBIADOWY VEN... Pickman Serwis Obiadowy Imp...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Tarta z grzybami Tarta z grzybami MARCIN URBAN

Tarta z grzybami

Ciasto:
200 g mąki
sól
100 g zimnego masła
2 jajka
2 łyżki wody

Farsz:
200 g pokrojonych prawdziwków
200 g kurek
70 g masła
2 szalotki
2 żółtka
100 ml gęstej kwaśnej śmietany
łyżka posiekanego szczypiorku
łyżka posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz


Przesiewamy mąkę ze szczyptą soli do miski, dodajemy masło. Siekamy, aż składniki będą miały konsystencję mokrego piasku. Dodajemy roztrzepane jajko wymieszane z wodą i wyrabiamy ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę. Na wierzchu kładziemy folię aluminiową, a na nią wysypujemy suchą fasolą. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i pieczemy około 20 minut. Usuwamy fasolę i folię, smarujemy ciasto roztrzepanym jajkiem (zachowujemy resztę ? użyjemy jej za chwilę do farszu) i ponownie wstawiamy je do piekarnika na około 5 minut. Grzyby czyścimy, myjemy, osuszamy, większe kroimy w kostkę. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy grzyby i dusimy około 5 minut. Dodajemy posiekaną szalotkę i jeszcze chwilę dusimy. Kiedy płyn wyparuje, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia. Resztę jajka mieszamy z żółtkami, śmietaną, szczypiorkiem i pietruszką. Doprawiamy solą i pieprzem. Wystudzone grzyby rozkładamy na cieście i zalewamy masą jajeczną. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy 20-25 minut, aż masa się zetnie.

Tagliatelle z grzybami i pomidorami Tagliatelle z grzybami i pomidorami MARCIN KLABAN

Tagliatelle z grzybami i pomidorami

600 g świeżych grzybów leśnych
cebula
2-3 łyżki oliwy
2-3 łyżki wytrawnego białego wina
300 g makaronu wstążki (tagliatelle)
1/2 pęczka natki pietruszki
200 g pomidorów cherry
2 łyżki startego parmezanu


Grzyby czyścimy, myjemy, kroimy na grube kawałki. Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na oliwie. Dodajemy grzyby i dusimy 3-4 minuty. W trakcie duszenia wlewamy wino, dusimy nie dłużej niż 4 minuty. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz pokrojone na połówki pomidory. Całość mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Ugotowany dodajemy do grzybów z pomidorami i mieszamy. Przed podaniem posypujemy startym parmezanem.

Gołąbki z grzybami Gołąbki z grzybami MARCIN KLABAN

Gołąbki z grzybami

800 g grzybów leśnych
2 łyżki oleju
2 cebule
200 g ryżu ugotowanego na półtwardo
listki świeżego tymianku
sól
pieprz
12 liści kapusty włoskiej
litr rosołu drobiowego
4 łyżki śmietany 22%
1/2 pęczka świeżej bazylii
łyżka zasmażki (1:1 masło i mąka)


Grzyby myjemy, czyścimy, 3/4 kroimy w drobną kostkę, smażymy na rozgrzanej łyżce oleju razem z drobno pokrojoną cebulą, a następnie mieszamy z ugotowanym ryżem i świeżym tymiankiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Farsz nakładamy na sparzone liście kapusty, zawijamy i układamy ciasno w rondlu. Zalewamy rosołem i dusimy na małym ogniu 20-30 minut. Pozostałe grzyby kroimy w kostkę i smażymy na oleju, wrzucamy do rondla z gołąbkami pod koniec duszenia. Gołąbki wyjmujemy, do wywaru wlewamy śmietanę i gotujemy około 7 minut. Wlewamy zasmażkę i dokładnie mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem, na koniec dodajemy posiekane liście bazylii.

Grzyby duszone w śmietanie Grzyby duszone w śmietanie MARCIN KLABAN

Grzyby duszone w śmietanie

1,2 kg grzybów
cebula
2 ząbki czosnku
oliwa
70 ml wiśniówki
200 ml śmietany 18%
łyżeczka świeżego tymianku lub majeranku
sól
pieprz


Grzyby czyścimy, myjemy, kroimy na grube kawałki. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i szklimy na oliwie. Dodajemy grzyby i dusimy 3-4 minuty. Dolewamy wiśniówkę. Smażymy 1-2 minuty, wlewamy śmietanę i dusimy na małym ogniu kolejne 2-3 minuty. Pod koniec duszenia wrzucamy listki świeżego tymianku lub majeranku oraz doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z plackami ziemniaczanymi lub chrupiącą bagietką.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.