Co zrobić na obiad? Liczy się pomysł

Udka w roladkach, ruskie w waflach, a ogórek pokrojony we wstążki. Czasem zmiana sposobu podania sprawia, że znana potrawa smakuje inaczej, często lepiej.
Roladki z udek kurczaka w sosie cebulowym Roladki z udek kurczaka w sosie cebulowym ARTUR ROGALSKI

Roladki z udek kurczaka w sosie cebulowym

4 udka kurczaka
sól
pieprz
2 ząbki czosnku
olej
1-2 łyżeczki mąki
cebula


Udka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, ostrożnie zdejmujemy skórkę, usuwamy kości. Mięso z obu stron nacieramy przyprawami i czosnkiem przeciśniętym przez praskę, rolujemy, wkładamy z powrotem w skórki, obwiązujemy nicią bawełnianą, przyprawiamy i wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Na patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy roladki, dusimy do miękkości, podlewając gorącą wodą. Roladki zdejmujemy z patelni, usuwamy nici.
Na tłuszczu ze smażenia szklimy cebulę, podlewamy gorącą wodą, zagęszczamy mąką rozprowadzoną w niewielkiej ilości zimnej wody, przelewamy przez sitko, przecierając cebulkę do garnka, wkładamy roladki i zagotowujemy.

Tę potrawę można również podać z innymi sosami, np, serowym, grzybowym, a także pomidorowym

Patelnia Skeppshult Patelnia do smażenia roladek

w okazje.info
Kapuśniak z pieczarkami Kapuśniak z pieczarkami ARTUR ROGALSKI

Kapuśniak z pieczarkami

500 g pieczarek
łyżka oleju
cebula
3 ząbki czosnku
4 łyżki słodkiej śmietanki 18%
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
200 g kiszonej kapusty
5 ziemniaków
kawałek selera
biała część pora
marchewka
2 kostki wywaru warzywnego
pieprz
sól
szczypta tymianku


Pieczarki obieramy, kroimy, smażymy na oleju. Dodajemy pokrojoną drobno cebulę i posiekany czosnek, smażymy, aż sos odparuje. Dodajemy 2 łyżki śmietanki, łyżkę natki i, mieszając, jeszcze chwilę smażymy. Kapustę podlewamy odrobiną wody, chwilę dusimy. Obrane ziemniaki kroimy w kostkę, selera w słupki, a marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach; wszystko wrzucamy do garnka. Dodajemy drobno pokrojonego pora, wlewamy 8 szklanek wody i zagotowujemy. Wkładamy kostki rosołowe i pieczarki w śmietanie. Gotujemy na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Dodajemy kapustę z rondla, pozostałą śmietanę, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Zagotowujemy i posypujemy resztą natki pietruszki.

Garnek Silit do gotowania
w okazje.info
Pierogi ruskie inaczej Pierogi ruskie inaczej ARTUR ROGALSKI

Pierogi ruskie inaczej

1 kg ziemniaków
250 g twarogu
duża cebula
olej do smażenia
opakowanie kwadratowych suchych wafli
jajko
1/2 szklanki bułki tartej
sól
pieprz


Ziemniaki gotujemy z dodatkiem szczypty soli, odcedzamy i ubijamy tłuczkiem. Twaróg mielemy lub przeciskamy przez praskę. Cebulę drobno kroimy i szklimy na oleju, mieszamy z ziemniakami i twarogiem. Doprawiamy masę solą i pieprzem. Rozsmarowujemy na waflach, chwilę odczekujemy, po czym każdy wafel wraz z nadzieniem rolujemy. Powstałe roladki kroimy na grube plastry. Panierujemy kotleciki w rozkłóconym jajku i w bułce tartej, smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju.

Dobrze znany farsz do pierogów ruskich z białego sera, ziemniaków i smażonej cebuli można również użyć do naleśników, a także, jak w proponowanym przepisie, do przełożenia wafli.

Zdjęcie MOULINEX ME2041
MOULINEX ME2041, maszynka do mielenia twarogu
w okazje.info
Ogórek z melonem Ogórek z melonem Fot. 123RF

Ogórek z melonem

dojrzały melon
ogórek wężowy
opakowanie borówek amerykańskich
cytryna
6 gałązek świeżej mięty
250 ml jogurtu naturalnego
sól
szczypta cukru
pieprz
kilka gałązek świeżej kolendry do dekoracji


Kroimy melon w kawałki, ścinamy skórkę, z miąższu wydrążamy kulki łyżeczką (lub kroimy w kostkę). Ogórek myjemy, ścinamy cienkie paski obieraczką do warzyw. Borówki płuczemy i osączamy na sicie. Cytrynę sparzamy, ścieramy skórkę, wyciskamy sok. Mieszamy razem melon, ogórek i borówki, skrapiamy sokiem z cytryny. Miętę płuczemy i osuszamy. Obrywamy listki i kroimy je w cienkie paski. Mieszamy jogurt z miętą i skórką z cytryny. Dodajemy sporą szczyptę soli, trochę cukru i pieprzu do smaku, Mieszamy i polewamy sosem ogórek z melonem. Ozdabiamy listkami kolendry.

Garneczki.pl Wykrawacz do melonów MARIO
w okazje.info
Sorbet melonowy Sorbet melonowy BBS

Sorbet melonowy

2 dojrzałe melony miodowe
sok z cytryny
łyżka miodu
10 łyżek cukru
150 ml wody mineralnej
150 ml campari lub wytrawnego porto
kilka listków melisy lub mięty


Melony myjemy, obieramy, kroimy na nieduże kawałki, usuwając pestki i miksujemy. Pod koniec miksowania dodajemy świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Do garnuszka wkładamy miód, dodajemy cukier i wodę mineralną, gotujemy 3 minuty na małym ogniu, po czym studzimy, starannie mieszamy z musem melonowym i wstawiamy na godzinę do lodówki. Schłodzoną masę przecieramy przez sitko, ponownie miksujemy, powoli dolewając alkohol. Następnie wstawiamy na 4 godziny do zamrażalnika. Co jakiś czas energicznie mieszamy rózgą lub widelcem. Gdy masa się zamarznie, siekamy ją drobno, przekładamy do oziębionych pucharków albo połówek wydrążonego melona. Dekorujemy melisą lub miętą.

Zdjęcie Klarstein Lucia Orangina
Klarstein Lucia Orangina, robot do miksowania
w okazje.info
Więcej o:
POPULARNE
NAJNOWSZE