Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX
Co zrobić na obiad? Liczy się pomysł

Roladki z udek kurczaka w sosie cebulowym
4 udka kurczaka
sól
pieprz
2 ząbki czosnku
olej
1-2 łyżeczki mąki
cebula
Udka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, ostrożnie zdejmujemy skórkę, usuwamy kości. Mięso z obu stron nacieramy przyprawami i czosnkiem przeciśniętym przez praskę, rolujemy, wkładamy z powrotem w skórki, obwiązujemy nicią bawełnianą, przyprawiamy i wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Na patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy roladki, dusimy do miękkości, podlewając gorącą wodą. Roladki zdejmujemy z patelni, usuwamy nici.
Na tłuszczu ze smażenia szklimy cebulę, podlewamy gorącą wodą, zagęszczamy mąką rozprowadzoną w niewielkiej ilości zimnej wody, przelewamy przez sitko, przecierając cebulkę do garnka, wkładamy roladki i zagotowujemy.
Tę potrawę można również podać z innymi sosami, np, serowym, grzybowym, a także pomidorowym

Kapuśniak z pieczarkami
500 g pieczarek
łyżka oleju
cebula
3 ząbki czosnku
4 łyżki słodkiej śmietanki 18%
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
200 g kiszonej kapusty
5 ziemniaków
kawałek selera
biała część pora
marchewka
2 kostki wywaru warzywnego
pieprz
sól
szczypta tymianku
Pieczarki obieramy, kroimy, smażymy na oleju. Dodajemy pokrojoną drobno cebulę i posiekany czosnek, smażymy, aż sos odparuje. Dodajemy 2 łyżki śmietanki, łyżkę natki i, mieszając, jeszcze chwilę smażymy. Kapustę podlewamy odrobiną wody, chwilę dusimy. Obrane ziemniaki kroimy w kostkę, selera w słupki, a marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach; wszystko wrzucamy do garnka. Dodajemy drobno pokrojonego pora, wlewamy 8 szklanek wody i zagotowujemy. Wkładamy kostki rosołowe i pieczarki w śmietanie. Gotujemy na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Dodajemy kapustę z rondla, pozostałą śmietanę, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Zagotowujemy i posypujemy resztą natki pietruszki.

Pierogi ruskie inaczej
1 kg ziemniaków
250 g twarogu
duża cebula
olej do smażenia
opakowanie kwadratowych suchych wafli
jajko
1/2 szklanki bułki tartej
sól
pieprz
Ziemniaki gotujemy z dodatkiem szczypty soli, odcedzamy i ubijamy tłuczkiem. Twaróg mielemy lub przeciskamy przez praskę. Cebulę drobno kroimy i szklimy na oleju, mieszamy z ziemniakami i twarogiem. Doprawiamy masę solą i pieprzem. Rozsmarowujemy na waflach, chwilę odczekujemy, po czym każdy wafel wraz z nadzieniem rolujemy. Powstałe roladki kroimy na grube plastry. Panierujemy kotleciki w rozkłóconym jajku i w bułce tartej, smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju.
Dobrze znany farsz do pierogów ruskich z białego sera, ziemniaków i smażonej cebuli można również użyć do naleśników, a także, jak w proponowanym przepisie, do przełożenia wafli.

Ogórek z melonem
dojrzały melon
ogórek wężowy
opakowanie borówek amerykańskich
cytryna
6 gałązek świeżej mięty
250 ml jogurtu naturalnego
sól
szczypta cukru
pieprz
kilka gałązek świeżej kolendry do dekoracji
Kroimy melon w kawałki, ścinamy skórkę, z miąższu wydrążamy kulki łyżeczką (lub kroimy w kostkę). Ogórek myjemy, ścinamy cienkie paski obieraczką do warzyw. Borówki płuczemy i osączamy na sicie. Cytrynę sparzamy, ścieramy skórkę, wyciskamy sok. Mieszamy razem melon, ogórek i borówki, skrapiamy sokiem z cytryny. Miętę płuczemy i osuszamy. Obrywamy listki i kroimy je w cienkie paski. Mieszamy jogurt z miętą i skórką z cytryny. Dodajemy sporą szczyptę soli, trochę cukru i pieprzu do smaku, Mieszamy i polewamy sosem ogórek z melonem. Ozdabiamy listkami kolendry.

Sorbet melonowy
2 dojrzałe melony miodowe
sok z cytryny
łyżka miodu
10 łyżek cukru
150 ml wody mineralnej
150 ml campari lub wytrawnego porto
kilka listków melisy lub mięty
Melony myjemy, obieramy, kroimy na nieduże kawałki, usuwając pestki i miksujemy. Pod koniec miksowania dodajemy świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Do garnuszka wkładamy miód, dodajemy cukier i wodę mineralną, gotujemy 3 minuty na małym ogniu, po czym studzimy, starannie mieszamy z musem melonowym i wstawiamy na godzinę do lodówki. Schłodzoną masę przecieramy przez sitko, ponownie miksujemy, powoli dolewając alkohol. Następnie wstawiamy na 4 godziny do zamrażalnika. Co jakiś czas energicznie mieszamy rózgą lub widelcem. Gdy masa się zamarznie, siekamy ją drobno, przekładamy do oziębionych pucharków albo połówek wydrążonego melona. Dekorujemy melisą lub miętą.