Kolorowe dania na jesień

Barwy za oknem inspirują do przyrządzania kolorowych dań. Coraz częściej też na naszym stole pojawiać się będę potrawy rozgrzewające z dodatkiem imbiru, pieprzu i chilli.
Musaka z jagnięciną ze skorupką z fety Musaka z jagnięciną ze skorupką z fety LUKASZ FALKOWSKI

Musaka z jagnięciną ze skorupką z fety

1/2 kg mielonej jagnięciny
300 g mielonej wołowiny
oliwa do smażenia
2 ząbki czosnku
łyżka suszonego tymianku
cebula
marchew
pietruszka
kieliszek czerwonego wina
puszka pomidorów pelati
duży bakłażan
200 g sera feta (najlepiej oryginalnego greckiego)


Mięso podsmażamy na oliwie, dodajemy wyciśnięty czosnek, tymianek i pokrojone w drobną kostkę cebulę, marchew i pietruszkę. Zalewamy winem, dodajemy pomidory wraz z zalewą. Dusimy, aż warzywa będą półtwarde. Bakłażana kroimy na plastry o grubości 1 cm i smażymy na patelni grillowej z obydwu stron. Układamy go w formie do pieczenia, na to kładziemy warstwę mięsno-warzywną, a wierzch posypujemy pokruszoną fetą. Musakę zapiekamy 10 minut w temp. 180°C. Aby wierzch za bardzo się nie zrumienił, przykrywamy całość folią aluminiową.

W klasycznej wersji tej potrawy mięso z warzywami zapiekamy pod beszamelem, posypanym żółtym serem.

Zdjęcie Black Red White Keksówka, naczynie żaroodporne THK-016526 Zdjęcie Kuchenprofi - Naczynie - Forma do Zapiekania Prostokątna - Fioletowa Zdjęcie Maxwell & Williams Naczynie do pieczenia 31x23cm
Black Red White Keksówka, n... Kuchenprofi - Naczynie - Fo... Maxwell & Williams Naczynie...
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Pomidorowa z kiszoną kapustą i kluskami Pomidorowa z kiszoną kapustą i kluskami ŁUKASZ KOZYRA

Pomidorowa z kiszoną kapustą i kluskami

250 g kiszonej kapusty
3 łyżki oleju
puszka krojonych pomidorów
łyżka świeżej, lekko rozgniecionej żurawiny
6 przekrojonych na pół ząbków czosnku
2 listki laurowe
litr dowolnego bulionu
łyżeczka cząbru
szczypta tymianku
szczypta oregano
sól
pieprz
cukier do smaku

Kluski:
2 jajka
5 łyżek mąki pszennej
łyżka wody
sól


Drobno posiekaną kapustę podsmażamy na oleju. Przekładamy do garnka. Dodajemy pomidory, żurawinę, czosnek, listki laurowe. Gotujemy, uzupełniając bulionem. Doprawiamy ziołami, solą, pieprzem i cukrem. Przygotowujemy kluski. Roztrzepujemy jajka, dodajemy wodę, powoli dosypujemy mąkę, ucierając gęste, gładkie ciasto. Solimy. Wlewamy cienką strużką na wrzącą, osoloną wodę z odrobiną oliwy. Gdy kluski wypłyną, odcedzamy i układamy na talerzach. Uzupełniamy zupą.

Zdjęcie Duo Waza do zupy FALA Zdjęcie HENDI WAZA NA ZUPĘ Z POKRYWKĄ 434208 Zdjęcie LUBIANA Waza AFRODYTA 2,7 l 2664
Duo Waza do zupy FALA HENDI WAZA NA ZUPĘ Z POKRYW... LUBIANA Waza AFRODYTA 2,7 l...
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Wstążki z ogórków w sosie pomidorowo-kolendrowym Wstążki z ogórków w sosie pomidorowo-kolendrowym PAULINA KOLONDRA

Wstążki z ogórków w sosie pomidorowo-kolendrowym

2 duże ogórki ze skórą
łyżka soli
450 g dojrzałych pomidorów (bez skóry, pokrojonych w kostkę)
6 dymek (pokrojonych w cienkie plasterki)
ząbek czosnku (zblanszowany i zmiażdżony)
garść liści kolendry (drobno posiekanych)
łyżka octu z czerwonego wina
szczypta cukru
2 łyżki oliwy


Ogórki kroimy wzdłuż na cieniutkie paski, najlepiej obieraczką do warzyw. Posypujemy solą i odstawiamy na 15 minut. Przygotowujemy dressing: lekko rozgniatamy i mieszamy pozostałe składniki. Ogórki odciskamy, osuszamy na ręczniku papierowym, rozkładamy na talerzach i polewamy sosem.

Zdjęcie Koziol Obieraczka do warzyw Knut (oliwkowa) Zdjęcie Moha Ceramiczna obieraczka do warzyw M-4581 Zdjęcie MSC Obierak do warzyw
Koziol Obieraczka do warzyw... Moha Ceramiczna obieraczka ... MSC Obierak do warzyw
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Smażone ziemniaki z ostrym sosem Smażone ziemniaki z ostrym sosem BBS

Smażone ziemniaki z ostrym sosem

6 ziemniaków (najlepiej odmiany z czerwoną skórką)
sól
2 dojrzałe pomidory
1-2 grubo pokrojone papryki chilli
posiekany ząbek czosnku
1/4 szklanki oliwy
mała posiekana cebula
60-80 g pokruszonego miękkiego sera (może być kozi)


Ziemniaki szorujmy i kroimy w 2-3-centymetrową kostkę, gotujemy na półtwardo w lekko osolonej wodzie, odcedzamy. Miksujemy pomidory z chilli i czosnkiem, jeśli trzeba, dodajemy nieco wody. Rozgrzewamy oliwę w rondlu, szklimy cebulę. Dodajemy ziemniaki, smażymy, delikatnie odwracając, aby się nie przypaliły. Następnie polewamy sosem, zmniejszamy ogień, gotujemy jeszcze 10 minut. Przyprawiamy do smaku solą, posypujemy pokruszonym serem i podajemy.

Zdjęcie BERGNER KOMPLET PATELNI 127983 Zdjęcie Gerlach KOMPLET PATELNI CERAMICZNYCH 20/28 CM + POKRYWKI CONCEPT CERAMIC Z ODŁĄCZANĄ RĄCZKĄ 4 ELEMENTY Zdjęcie Mango-Media Zestaw garnków i patelni Bratmaxx Keramik 7-cz (8030)
BERGNER KOMPLET PATELNI 127983 Gerlach KOMPLET PATELNI CER... Mango-Media Zestaw garnków ...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Tort z ricotty na spodzie z pumpernikla na zimno Tort z ricotty na spodzie z pumpernikla na zimno PAULINA KOLONDRA

Tort z ricotty na spodzie z pumpernikla na zimno

Spód:
120 g mielonych orzechów laskowych
200 g pumpernikla
150 g gorzkiej czekolady (70 lub 85% kakao)
łyżka oleju z orzechów laskowych

Masa:
2 jajka
100 g cukru
2 łyżki soku z cytryny
łyżeczka startej skórki cytrynowej
5 listków żelatyny
500 g ricotty
300 g śmietanki kremówki
szczypta soli
opakowanie cukru waniliowego

Wierzch:
500 g moreli lub brzoskwiń w syropie
30 g posiekanych niesolonych pistacji


Orzechy prażymy na patelni i przesypujemy do miseczki. Na tej samej patelni podsmażamy starty na tarce pumpernikiel. Czekoladę roztapiamy, mieszamy z orzechami i pumperniklem. Tortownicę smarujemy olejem, rozkładamy na dnie masę czekoladowo-orzechową. Czekamy, aż zastygnie. Robimy masę serową. Ucieramy żółtka z cukrem oraz sokiem i skórką z cytryny. Namaczamy i odciskamy żelatynę, dodajemy ją do masy żółtkowej i mieszamy, aż cała się rozpuści. Ricottę przecieramy przez sitko, dodajemy do masy. Ubijamy śmietankę z cukrem waniliowym oraz - oddzielnie białka ze szczyptą soli. Bitą śmietanę i pianę z białek łączymy z masą serową. Rozsmarowujemy na czekoladowym spodzie i wstawiamy do lodówki co najmniej na 1,5 godziny. Osączone pokrojone owoce układamy na wierzchu tortu. Posypujemy pistacjami.

Zdjęcie FLORINA KOMPLET TALERZY 6/18 DMUCHAWEC Zdjęcie Lubiana Komplet talerzy Victoria Zdjęcie Villa & Tavola Róża Komplet talerzy 6/18
FLORINA KOMPLET TALERZY 6/1... Lubiana Komplet talerzy Vic... Villa & Tavola Róża Komplet...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.