Śliwka w głównej roli

W Polsce największą popularnością cieszą się węgierki, renklody, mirabelki i uleny. Robimy z nich kompoty, powidła i desery, pieczemy z nimi ciasta. Warto pamiętać, że doskonale sprawdzają się też w wersji wytrawnej, np. ze schabem czy boczkiem.
1 Wieprzowina ze śliwkami Wieprzowina ze śliwkami BOGDAN BIAŁY

Wieprzowina ze śliwkami

3 łyżki masła
1,5 kg wieprzowiny bez kości (najlepiej szynki)
szklanka wytrawnego białego wina
1/2 szklanki octu winnego
4 listki laurowe
20 ziaren pieprzu
20 jagód jałowca
200 g suszonych wędzonych śliwek
łyżka cukru
łyżka bułki tartej
łyżka cynamonu
łyżka soli


Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła i obsmażamy mięso z każdej strony. Przekładamy do garnka, zalewamy winem wymieszanym z octem. Dodajemy liście laurowe, pieprz, jagody jałowca i śliwki. Dusimy pod przykryciem przez 30 minut, aż śliwki zmiękną. Zdejmujemy z ognia, wyławiamy śliwki, mięso wyjmujemy i trzymamy w cieple. Śliwki przecieramy przez sito. Na patelni rozgrzewamy resztę masła i podsmażamy śliwki z cukrem i bułką tartą. Dodajemy cynamon, doprawiamy solą i rozprowadzamy wywarem z gotowania szynki. Mięso kroimy w plastry i podajemy z sosem śliwkowym.

Zdjęcie Black Red White Keksówka, naczynie żaroodporne THK-016526 Zdjęcie Kuchenprofi - Naczynie - Forma do Zapiekania Prostokątna - Fioletowa Zdjęcie Roemertopf Naczynie do pieczenia chleba Pane 25005
Black Red White Keksówka, n... Kuchenprofi - Naczynie - Fo... Roemertopf Naczynie do piec...
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
2 Smażony kurczak w śliwkach Smażony kurczak w śliwkach BOGDAN BIAŁY

Smażony kurczak w śliwkach

plaster boczku
500 g mięsa z udek kurczaka
2 cebule
ząbek czosnku
200 g śliwek
2 łyżki powideł śliwkowych
1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
szklanka rosołu
łyżka cukru


Boczek siekamy i podsmażamy na patelni, aby wytopił się tłuszcz. Wrzucamy mięso z kurczaka, cebule pokrojone w piórka i posiekany czosnek. Smażymy 5 minut. Dodajemy przekrojone na połówki śliwki, bez pestek, i powidła, zalewamy winem i rosołem. Słodzimy i gotujemy na małym ogniu przez 20 minut, aż mięso i owoce zmiękną. Jeśli sos jest zbyt wodnisty, można go zagęścić mąką.

Zdjęcie Silit Tao wok 0081280211 Zdjęcie Silit Wok Selara 0081413401 Zdjęcie Tefal WOK C6781952
Silit Tao wok 0081280211 Silit Wok Selara 0081413401 Tefal WOK C6781952
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
3 Pierogi z suszonymi śliwkami Pierogi z suszonymi śliwkami MARCIN URBAN

Pierogi z suszonymi śliwkami

Ciasto:
2 szklanki mąki
jajko
3/4 szklanki wody
szczypta soli

Farsz:
300 g suszonych śliwek bez pestek
150 g posiekanych orzechów laskowych
miód (do smaku)

Oraz:
1/2 łyżeczki cukru waniliowego (z prawdziwą wanilią)
100 g masła


Z mąki, jajka i wody zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulę i przykrywamy ściereczką. Śliwki zalewamy ciepłą wodą, odstawiamy na 10 minut, a następnie odcedzamy i skrapiamy miodem.. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką i wycinamy szklanką krążki. Na każdym układamy po śliwce i zlepiamy brzegi. Gotujemy pierogi we wrzącej osolonej wodzie, aż wypłyną. W rondelku topimy masło, dodajemy cukier waniliowy. Pierogi podajemy polane słodkim masłem.

Śliwki można suszyć samodzielnie ? nadają się do tego wyłącznie bardzo dojrzałe węgierki.

Zdjęcie Black Red White Wałek do ciasta THK-053156 Zdjęcie Lekue Wałek do ciasta 0200800Z01 Zdjęcie Wałek do ciasta nieprzywierający
Black Red White Wałek do ci... Lekue Wałek do ciasta 02008... Wałek do ciasta nieprzywier...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
4 Ser faszerowany śliwkami Ser faszerowany śliwkami BOGDAN BIAŁY

Ser faszerowany śliwkami

jajko
4 niezbyt dojrzałe serki camembert
1/2 szklanki bułki tartej
2 łyżki oliwy
2 łyżki masła
ząbek czosnku
500 g śliwek
łyżeczka oregano
sól
pieprz


Jajko roztrzepujemy. W serkach nacinamy kieszonki, obtaczamy je w jajku, a następnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy serki z obu stron. Czosnek przeciskamy przez praskę, śliwki przekrawamy na pół i wyjmujemy pestki. Połówki owoców mieszamy z czosnkiem, oregano, odrobiną soli i pieprzu. Nadziewamy śliwkowym farszem krążki sera. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy serki jeszcze 5 minut. Od razu podajemy.

Zdjęcie Creative Tops TALERZE - Katie Alice Cupcake Couture Zdjęcie Duo Talerze PORTO 50516 Zdjęcie HK Living Talerze drewniane 6 szt HAP1061
Creative Tops TALERZE - Kat... Duo Talerze PORTO 50516 HK Living Talerze drewniane...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
5 Zupa śliwkowa Zupa śliwkowa BOGDAN BIAŁY

Zupa śliwkowa

500 g śliwek
1,5 l rosołu drobiowego
3 goździki
3 łyżki cukru
łyżeczka mielonego cynamonu
1/2 szklanki śmietany 18%
biały chleb na grzanki


Śliwki rozcinamy i wyjmujemy pestki. Owoce zalewamy rosołem, wrzucamy goździki, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy około 20 minut, aż śliwki zmiękną. Odcedzamy (lecz nie wylewamy wywaru), przecieramy owoce przez sito i dodajemy z powrotem do wywaru. Doprawiamy cynamonem i gotujemy jeszcze około 5 minut. Łączymy ze śmietaną. Podajemy z grzankami.

W ciemnych odmianach śliwek znajdują się polifenole, cenne związki o właściwościach przeciwnowotworowych.

Zdjęcie Blender ACME BA200 Zdjęcie Blender BOTTI HB0102 Zdjęcie Blender CAMRY CR 4050
Blender ACME BA200 Blender BOTTI HB0102 Blender CAMRY CR 4050
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Komentarze (1)
Śliwka w głównej roli
Zaloguj się
  • starzec63

    0

    Co z orzechami laskowymi?

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX