Sycący obiad z pieczenią w piwie

Wieprzowinę najlepiej przed pieczeniem natrzeć ziołami. Pasują do niej majeranek, tymianek, rozmaryn, kminek i cząber. W proponowanym przepisie do mięsa dodajemy piwo. Jego smak nie jest wyczuwalny w potrawie, ale dzięki niemu mięso jest bardziej kruche.
Pieczeń wieprzowa w piwie z gruszkami i borówkami Pieczeń wieprzowa w piwie z gruszkami i borówkami ŁUKASZ KOZYRA

Pieczeń wieprzowa w piwie z gruszkami i borówkami

1 kg szynki lub łopatki wieprzowej
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
tymianek
2 łyżki miodu
cebula
2 łyżki oleju
szklanka jasnego piwa
4-5 gruszek
cytryna
3-4 łyżki żurawin lub borówek


Mięso myjemy, osuszamy, nacieramy solą, pieprzem i tymiankiem. Formujemy pieczeń, związujemy nicią kuchenną, smarujemy miodem. Cebulę siekamy. W brytfannie rozgrzewamy olej, obsmażamy na nim mięso na rumiano. Dodajemy cebulę i tymianek, wlewamy piwo i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Pieczemy godzinę, często polewając najpierw piwem, a następnie sosem z pieczenia. Gruszki obieramy, kroimy na cząstki, skrapiamy sokiem z cytryny. W połowie czasu pieczenia dookoła mięsa układamy gruszki, posypujemy żurawinami. Pieczemy razem, aż mięso będzie miękkie.

Pod wpływem soli mięso twardnieje, lepiej zatem natrzeć je pieprzem i ziołami, a sól dodać pod koniec pieczenia.

Zupa z porów z serem brie Zupa z porów z serem brie MARCIN URBAN

Zupa z porów z serem brie

1/2 kg porów
2 łyżki masła
250 g ziemniaków
ząbek czosnku
1/2 kieliszka białego wina
300 ml wywaru z warzyw (lub chudego rosołu z kurczaka)
200 ml mleka
200 g sera brie i kilka plastrów do dekoracji
3 łyżki kremowej śmietanki
pęczek bazylii


Pory obieramy, myjemy i kroimy w cienkie plasterki (tylko jasne części). W garnku rozpuszczamy masło, wkładamy pory i smażymy, mieszając około 5 minut, aż zmiękną. Obrane ziemniaki kroimy w kostkę i dodajemy do podduszonych porów. Dodajemy też drobno posiekany czosnek i wino, dusimy kolejne 5 minut. Następnie wlewamy wywar i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek i gotujemy 20 minut. Wlewamy mleko, dodajemy pokrojony w kawałki ser brie. Mieszamy, aż ser się rozpuści. Dodajemy śmietankę i listki bazylii poszarpane na kawałki (zostawiamy trochę do dekoracji). Gorącą zupę rozlewamy na talerze. Ozdabiamy plastrem sera i kilkoma całymi listkami bazylii.

Muszle ze szpinakiem Muszle ze szpinakiem ŁUKASZ KOZYRA

Muszle ze szpinakiem

450 g szpinaku
3 cukinie pokrojone w plastry
4 ząbki posiekanego czosnku
400 ml wywaru warzywnego
220 g ricotty
80 g grubo posiekanych orzechów włoskich
30 g startego parmezanu
3 łyżki posiekanego majeranku
3 łyżki posiekanego szczypiorku
3 łyżki posiekanej bazylii
roztrzepane jajko
12 dużych muszli makaronowych ugotowanych al dente
60 g startego sera edamskiego
sól
pieprz


Do dużego rondla wkładamy opłukany szpinak. Przykrywamy, podgrzewamy 3 minuty na dużym ogniu, często potrząsając rondlem. Osączamy na sicie, studzimy. Do rondla wkładamy cukinię, połowę czosnku i wlewamy bulion. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 3 minuty. Dodajemy połowę ricotty, orzechy, 2 łyżki parmezanu. Solimy, pieprzymy do smaku i miksujemy. Ze szpinaku odciskamy resztę wody, grubo siekamy.
Mieszamy z ziołami, resztą czosnku, ricotty i jajkiem. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190°C. Ugotowane muszle nadziewamy farszem szpinakowym. Układamy w naczyniu żaroodpornym i polewamy sosem z cukinii. Posypujemy resztą parmezanu. Przykrywamy naczynie i pieczemy 30 minut. Gorącą zapiekankę posypujemy serem.

Muszle lub cannelloni, makaron w kształcie rurek, można również nadziać mięsem mielonym i zapiec z sosem pomidorowym lub beszamelowym.

Słodka sałatka z ogórków Słodka sałatka z ogórków BBS

Słodka sałatka z ogórków

2 kg ogórków
około 1 kg cukru
2 łyżeczki gorczycy
łyżeczka soli
4 łyżki mocnego (10%) octu
kawałek korzenia chrzanu
2-3 łyżki nasion kopru


Ogórki myjemy, osuszamy, cienko obieramy i kroimy w plasterki. Przekładamy do głębokiej salaterki, wsypujemy cukier, gorczycę, sól, po czym dokładnie wszystko mieszamy i odstawiamy na kilka godzin (najlepiej na noc). Następnie wlewamy ocet i dobrze mieszamy. Do umytych, wyparzonych słoików wkładamy chrzan i nasiona kopru, wlewamy ogórki z zalewą. Szczelnie zakręcamy i wstawiamy słoiki do piekarnika.
Pasteryzujemy około 60 minut w temperaturze 85°C. Sałatkę można jeść od razu po przygotowaniu.

Tarta z figami i kozim serem Tarta z figami i kozim serem MARCIN URBAN

Tarta z figami i kozim serem

Ciasto:
220 g mąki
100 g masła
jajko
2 łyżki miodu
1/2 łyżeczki świeżego posiekanego rozmarynu
szczypta soli

Nadzienie:
200 g miękkiego koziego sera (twarożku)
jajko
200 ml śmietany 18%
sól
pieprz
4 świeże figi


Zagniatamy ciasto z podanych składników i wstawiamy je do lodówki co najmniej na 40 minut. Rozwałkowujemy schłodzone ciasto i wykładamy nim posmarowaną masłem i obsypaną mąką formę do tarty. Przygotowujemy nadzienie. Mieszamy ser, jajko i śmietanę, doprawiając solą i pieprzem. Wylewamy masę na ciasto. Figi myjemy, kroimy na połówki i układamy na serowej masie. Pieczemy 30 minut w 180°C.

Więcej o:
POPULARNE
NAJNOWSZE