Jak zachęcić dzieci do jedzenia warzyw?

O tym, czy będziemy coś jeść z apetytem, decyduje nie tylko kolor. A dzieci często nie lubią zielonego na talerzu. Zachęćmy je również smakiem potrawy i ciekawym sposobem podania.
Babeczki brokułowe Babeczki brokułowe ANDRZEJ KRASOWSKI

Babeczki brokułowe

1/2 kg brokułów
4 jajka
szklanka kremówki
sól
gałka muszkatołowa
łyżka masła
3 łyżki tartego parmezanu


Brokuły gotujemy do miękkości, dzielimy na małe cząstki. Jajka roztrzepujemy ze śmietanką, mieszamy z brokułami, doprawiamy solą i gałką muszkatołową. Foremki do muffinów smarujemy masłem i wysypujemy parmezanem. Następnie wlewamy masę do foremek. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C i pieczemy około 20 minut. Wbity w środek nóż po wyjęciu powinien pozostać czysty (babeczki mogą się delikatnie trząść - zetną się do końca w czasie stygnięcia). Wyjmujemy z piekarnika, studzimy, okrawamy wokół brzegu i wyjmujemy z foremek. Podajemy na sucho albo z jogurtowym lub pomidorowym sosem.

Zdjęcie ARTYKUŁY AGD H FORMA NA 12 MUFFINEK Z POKRYWA Zdjęcie Forma MUFFINKI Zdjęcie Kaiser MuffinWorld 646206
ARTYKUŁY AGD H FORMA NA 12 ... Forma MUFFINKI Kaiser MuffinWorld 646206
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Pomidory nadziewane pieczarkami Pomidory nadziewane pieczarkami BBS

Pomidory nadziewane pieczarkami

6 dużych dojrzałych pomidorów
2 łyżki oliwy
4 szalotki
500 g pieczarek
1/4 szklanki białego wytrawnego wina
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 łyżki bułki tartej
świeżo zmielony czarny pieprz
sól


Pomidory myjemy, przekrawamy w poprzek na pół, wypukłości lekko ścinamy, żeby połówki się nie przewracały. Na rozgrzanej w rondlu łyżce oliwy obsmażamy drobno posiekane szalotki i pieczarki, solimy i smażymy na dużym ogniu. Gdy sok, który puszczą pieczarki, całkiem się zredukuje, wlewamy wino i, mieszając, podgrzewamy, aż prawie zupełnie wyparuje. Następnie wsypujemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy i doprawiamy farsz do smaku świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Łyżeczką wydrążamy pomidory i delikatnie oprószamy je solą. Napełniamy każdy pomidorowy pucharek nadzieniem pieczarkowym,
formując na wierzchu małe kopczyki. Ustawiamy pomidory w żaroodpornym naczyniu, posypujemy z wierzchu tartą bułką, skrapiamy resztą oliwy i pieczemy około 30 minut w temperaturze 175°C.

Zdjęcie Black Red White Naczynie żaroodporne z pokrywą THK-052637 Zdjęcie Kuchenprofi - Naczynie - Forma do Zapiekania Prostokątna - Fioletowa Zdjęcie Vialli Design Naczynie do zapiekania owalne duże zielone LIVIO
Black Red White Naczynie ża... Kuchenprofi - Naczynie - Fo... Vialli Design Naczynie do z...
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Placek z zielonego groszku Placek z zielonego groszku BBS

Placek z zielonego groszku

3 łyżki masła
cebula pokrojona w kostkę
1/2 kg mrożonego zielonego groszku
1/2 szklanki bulionu
300 g serka kremowego Twój Smak, Toska lub Philadelphia
3 jajka
4 łyżki świeżo startego parmezanu
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
2 łyżki posiekanej świeżej mięty
bułka tarta
sól
pieprz


W garnku rozpuszczamy 3 łyżki masła, dodajemy cebulę i groszek, chwilę smażymy. Dodajemy bulion,  gotujemy, aż groszek zmięknie, a płyn odparuje całkowicie. Część groszku odkładamy, resztę miksujemy razem z kremowym serkiem, żółtkami i parmezanem, dodajemy zioła, doprawiamy. Wsypujemy pozostały groszek. Następnie ubijamy pianę z białek, mieszamy z masą serową. Formę do pieczenia (o średnicy 25 cm) smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą i wypełniamy masą. Wstawiamy do nagrzanego do temperatury 200°C piekarnika na 30 minut.

Zdjęcie AMBITION FORMA NA TARTE 26 CM 74825 Zdjęcie Lurch FlexiForm forma na tartę 28 cm Zdjęcie Lurch Silikonowa forma na tartę ze szklanym dnem FlexiForm
AMBITION FORMA NA TARTE 26 ... Lurch FlexiForm forma na ta... Lurch Silikonowa forma na t...
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej o:
Komentarze (10)
Jak zachęcić dzieci do jedzenia warzyw?
Zaloguj się
  • Oceniono 39 razy 25

    Pomidory, grzyby i BIAŁE WINO - tak, to jest najlepszy sposób, aby zachęcić dzieci do jedzenia warzyw. Ze szklaneczką koniaku warzywa będą smakowały im lepiej. Najlepiej serwować dzieciom te przepisy już w przedszkolu.

  • zewszad_i_znikad

    Oceniono 9 razy 5

    Nie jestem dzieckiem, ale bardzo lubię warzywa i chętnie wypróbuję przepisy. Wino to nie problem, zawsze usuwam takie rzeczy z przepisów, bo moje kubki smakowe i alkohol są niekompatybilne; gorzej, że nie mam i nigdy nie miałam foremek do ciastek...

  • ciotka_ltd

    Oceniono 19 razy 5

    zadne grzyby, w tym i pieczarki, nie sa wskazane dla dzieci. i nie chodzi o zatrucia, ale o fakt, ze wszelkie grzybki sa ciezkostrwane , a poza smakiem nic wartosciowego w nich nie ma.

  • zewszad_i_znikad

    Oceniono 2 razy 0

    Jeszcze coś:
    Czy można nafaszerować i zapiec OBRANE pomidory, czy taka "miseczka" z pomidora nie przetrwa pieczenia bez skórki? Nie znoszę pomidorów ze skórką, nie będę ich jadła i tyle, a takie zapiekane chętnie bym sobie przyrządziła...

    Co do meritum: "A dzieci często nie lubią zielonego na talerzu" - e tam. To ma niewiele wspólnego z kolorem. Dzieci (podobno) nie lubią warzyw, bo w większości domów od małego uczą się, że obiad = mięcho.

  • dorov

    Oceniono 3 razy -3

    Pyszne leczo. Przepis na stronie: bułka z chlebem.pl

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

POPULARNE
NAJNOWSZE