Obiad z klopsikami, zalewajką z grzybami i pysznym deserem

Połączenie ryby z krewetkami sprawi, że zwykłe klopsiki nabiorą charakteru odświętnego dania. Dodatki w postaci limonki i kolendry przydają potrawie egzotycznego smaku.
Klopsiki rybne Klopsiki rybne MARCIN KLABAN

Klopsiki rybne

200 g filetu z białej ryby
8 krewetek
por
papryczka chilli
pęczek kolendry
3 limonki
jajko
sól
pieprz
2 łyżki sezamu
3-4 łyżki oliwy


Rybę miksujemy w blenderze z obranymi krewetkami. Siekamy pora, chilli (pestki wyrzucamy, jeśli nie lubimy zbyt ostrych potraw) i kolendrę. Posiekane składniki dodajemy do masy rybnej, skrapiamy sokiem z jednej limonki, wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Zwilżonymi dłońmi formujemy kulki, lekko je spłaszczając. Posypujemy sezamem i smażymy na oliwie, po 2 minuty z każdej strony. Podajemy z cząstkami limonki.

Kolendra ma specyficzny smak i aromat. Jeśli nie jesteście jej fanami, użyjcie natki pietruszki.

Zalewajka z grzybami Zalewajka z grzybami BBS

Zalewajka z grzybami

1/2 pęczka włoszczyzny
5 grzybów suszonych
sól
listek laurowy
ziele angielskie
4 ziemniaki
szklanka żuru
3 łyżki gęstej śmietany
niewielka cebula
50 g słoniny


Gotujemy około 1 i 1/2 litra wywaru z warzyw i grzybów, dodając sól, listek laurowy i ziele angielskie. Przecedzamy, dodajemy grzyby pokrojone w paski i ziemniaki w kostkę. Gotujemy kilka minut, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie dodajemy żur i na końcu zabielamy śmietaną. Całość zagotowujemy, dodajemy przesmażoną na słoninie cebulę. W innych rejonach Polski zamiast grzybów dodaje się do zalewajki wędzoną kiełbasę i koperek.

Ryż na słodko z amaretto Ryż na słodko z amaretto MARCIN URBAN

Ryż na słodko z amaretto

4 łyżki słupków migdałowych (lub płatków, lub posiekanych blanszowanych migdałów)
1 litr mleka
2 łyżki cukru pudru
skórka otarta z pomarańczy
125 g (torebka) ryżu
łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 łyżki likieru amaretto
4 łyżeczki brązowego cukru


Migdały prażymy na suchej patelni, odstawiamy. W garnku zagotowujemy mleko z cukrem pudrem, skórką pomarańczową i ryżem. Gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż danie będzie kremowe, a ryż miękki - ok. 45 minut. Następnie dodajemy ekstrakt waniliowy i likier, zdejmujemy z ognia i rozkładamy do 4 małych kokilek lub płytkich foremek do zapiekania. Danie posypujemy migdałami i brązowym cukrem, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Zapiekamy, aż ryż się zrumieni i będzie złocisty. Podajemy na ciepło.

Tę potrawę można przygotować również na mleku kokosowym, dzięki temu ryż nabierze egzotycznego smaku i aromatu.

Sałatka ze smażonymi pieczarkami Sałatka ze smażonymi pieczarkami ŁUKASZ KOZYRA

Sałatka ze smażonymi pieczarkami

1 kg pieczarek
2 jajka
bułka tarta
cebula
3 ogórki konserwowe
olej do smażenia
sos vinegret
sól
pieprz


Pieczarki czyścimy, odcinamy i odrzucamy nóżki, kapelusze zanurzamy w roztrzepanych jajkach, panierujemy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju. Cebulę kroimy w krążki, ogórki konserwowe w plasterki. Do miski przekładamy lekko przestudzone pieczarki, dodajemy cebulę i ogórki. Posypujemy solą i świeżo mielonym pieprzem. Polewamy sosem vinegret.

Tarta czekoladowa z orzechowym karmelem Tarta czekoladowa z orzechowym karmelem PAULINA KOLONDRA

Tarta czekoladowa z orzechowym karmelem

Ciasto czekoladowe:
200 g pokruszonych herbatników czekoladowych
łyżka brązowego cukru
szczypta soli
100 g stopionego i ostudzonego masła

Słony karmel fistaszkowy:
czubata szklanka cukru
szklanka śmietanki kremówki (30%)
1/3 szklanki gęstej śmietanki tortowej (36%)
szklanka prażonych solonych orzeszków ziemnych

Mus z masłem orzechowym:
250 g kremowego serka typu Philadelphia
1/4 szklanki cukruy opakowanie cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
szczypta soli
1 i 1/4 szklanki masła orzechowego
szklanka śmietanki kremówki (30%)

Polewa:
200 g posiekanej dobrej gorzkiej czekolady (ok. 60% kakao)
szklanka śmietanki kremówki (30%)


Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Mieszamy składniki ciasta, wylepiamy nim formę na tartę, pieczemy 8-10 minut, studzimy. Robimy karmel. Cukier rozpuszczamy w 1/4 szklanki wody i podgrzewamy 10 minut, mieszając, aż masa zrobi się jasnozłota. Zdejmujemy z ognia i powoli wlewamy śmietankę. Ponownie podgrzewamy, mieszając, aż powstanie jednolita masa. Przelewamy do miski, mieszamy ze śmietanką tortową. Kiedy karmel wystygnie, wstawiamy go do lodówki, aby trochę zgęstniał (40-50 minut), a potem mieszamy z orzeszkami.
Robimy mus: ucieramy serek z cukrem, cukrem waniliowym i solą, dodajemy masło orzechowe i ucieramy dalej, aż składniki się połączą. Ubijamy śmietankę na sztywno, porcjami dodajemy do masy. Na ostudzony czekoladowy spód wylewamy karmel, a na nim rozsmarowujemy mus. Wstawiamy na 30 minut do lodówki. Robimy polewę, mieszając czekoladę z gorącą śmietanką. Wyjmujemy tartę z lodówki, wierzch pokrywamy
polewą. Ponownie wstawiamy do lodówki co najmniej na pół godziny, aby polewa całkowicie zastygła.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.