Dorsz na trzy sposoby

W Portugalii, Chorwacji, a także w Brazylii dorsz jest podstawowym składnikiem potraw. W angielskim daniu fish and chips również używa się głównie dorsza. My także jedzmy go częściej.
1 Dorsz w jogurcie z szafranem Dorsz w jogurcie z szafranem ŁUKASZ KOZYRA

Dorsz w jogurcie z szafranem

1 kg filetów z dorsza
2 łyżeczki słodkiej papryki
sól
sok z limonki
350 g jogurtu naturalnego
łyżeczka ostrej papryki
łyżeczka nitek szafranu
czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
ząbek czosnku
kilka liści bazylii (najlepiej tajskiej)


porwanych na drobne kawałki Filety posypujemy słodką papryką i solą, skrapiamy sokiem z limonki. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na parę godzin. Jogurt mieszamy z ostrą papryką i szafranem. Podgrzewamy w rondlu o grubym dnie. Dodajemy mąkę i mieszamy, aż powstanie gładki sos. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, lekko solimy. Wkładamy rybę do sosu i gotujemy na małym ogniu przez 5-7 minut. Posypujemy dorsza liśćmi bazylii i podajemy z ryżem.

Delikatne białe mięso tej ryby jest neutralne w smaku. Jeśli chcemy, aby danie było bardziej wyraziste, wybierzmy dodatki o zdecydowanym smaku.

Zdjęcie Lubiana Komplet talerzy Victoria Zdjęcie Villa & Tavola Marco Polo Komplet talerzy 6/18 Zdjęcie Villa & Tavola Róża Komplet talerzy 6/18
Lubiana Komplet talerzy Vic... Villa & Tavola Marco Polo K... Villa & Tavola Róża Komplet...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
2 Dorsz z białym winie Dorsz z białym winie JACEK URA

Dorsz w białym winie

szklanka wytrawnego białego wina
1 kg filetów z dorsza
sól
pieprz
2 łyżki masła
łyżka mąki
150 g żółtego sera
sok i skórka starta z cytryny


Wino zagotowujemy. Filety posypujemy solą i pieprzem, wkładamy do garnka, zalewamy wrzącym winem i dusimy na małym ogniu 10 minut. Następnie wyjmujemy rybę łyżką cedzakową i przekładamy do wysmarowanego masłem żaroodpornego naczynia. Wywar studzimy. Łyżkę masła rozpuszczamy, dodajemy mąkę, zasmażamy. Porcjami, cały czas mieszając, wlewamy płyn, w którym dusił się dorsz, tak żeby powstał gęsty sos. Jeśli wywaru jest zbyt mało, dolewamy jeszcze trochę białego wina, ewentualnie mleka lub wody. Dodajemy sok i skórkę startą z cytryny, zagotowujemy. Zalewamy sosem rybę, zapiekamy 10 minut w 180°C, posypujemy tartym serem i pieczemy jeszcze 5 minut. Podajemy z ziemniakami purée i marynowanymi grzybkami.

Zdjęcie THK Czarne naczynie żaroodporne podłużne OPT4534 Zdjęcie THK Naczynie żaroodporne do pieczenia tarty OPT4529 Zdjęcie THK Podłużne naczynie żaroodporne szklane dł.28 OPT4525
THK Czarne naczynie żaroodp... THK Naczynie żaroodporne do... THK Podłużne naczynie żaroo...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
3 Dorsz w ostrym sosie Dorsz w ostrym sosie BBS

Dorsz w ostrym sosie

2 łyżki masła
łyżka mąki
1/2 szklanki wywaru warzywnego z kostki
mała cebula
sól
biały pieprz
chilli
curry
4 łyżki śmietany
2 łyżki oleju
250 g filetów z dorsza
sok z cytryny
natka pietruszki


Rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę, smażymy, mieszając, po chwili wlewamy wywar. Ścieramy obraną cebulę na tarce o drobnych oczkach, dodajemy do sosu, przyprawiamy solą, pieprzem, chilli i curry. Dodajemy śmietanę, podgrzewamy, ale nie gotujemy. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, układamy w nim rybę, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem, posypujemy chilli i polewamy sosem. Zapiekamy 25 minut w temperaturze 180°C. Na koniec posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.

Zdjęcie Komplet garnków Fissler Korfu 3311805 Zdjęcie Meyerhoff Komplet garnków 66598 Zdjęcie Tadar Komplet garnków STOKROTKI 76598
Komplet garnków Fissler Kor... Meyerhoff Komplet garnków 6... Tadar Komplet garnków STOKR...
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Komentarze (1)
Dorsz na trzy sposoby
Zaloguj się
  • margot452

    Oceniono 3 razy 1

    Tiaaa... "dorsz z białym winie" - to już i opcja "kopiuj-wklej" szwankuje?

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX