Makaron z dodatkami

Tuńczyk, oliwki, warzywa, twardy ser, najlepiej parmezan lub gruycre, no i oczywiście makaron. Koniecznie al dente. Oto recepta na pyszny obiad lub kolację.
Wstążki z tuńczykiem Wstążki z tuńczykiem BBS

Wstążki z tuńczykiem

500 g makaronu pełnoziarnistego wstążki
500 g pomidorów
cebula
pęczek pietruszki
1/2 łyżeczki oregano
sól
pieprz
2 puszki tuńczyka


Gotujemy makaron we wrzącej, lekko posolonej wodzie, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Pomidory obieramy, drobno kroimy, razem z cebulą wkładamy do rondla i dusimy, aż powstanie gęsty sos. Przyprawiamy oregano, solą i pieprzem. Wkładamy tuńczyka do sosu i mieszamy delikatnie, uważając, by pozostał w kawałkach. Następnie dodajemy makaron, całość ostrożnie mieszamy. Podajemy na gorąco, posypując posiekaną natką pietruszki.

PENSOFAL Garnek do makaronu PastaSi
w okazje.info
Muszelki z wołowiną i selerem naciowym Muszelki z wołowiną i selerem naciowym ŁUKASZ ZANDECKI

Muszelki z wołowiną i selerem naciowym

300 g polędwicy wołowej
pieprz
sól
3 łyżki sklarowanego masła lub oliwy
2 ząbki czosnku
cebula
3-4 łodygi selera naciowego
2 pomidory
po 1-2 łyżki kaparów i czarnych oliwek
czubata łyżka natki pietruszki
szczypta cynamonu
400 g makaronu conchiglie (muszelek)
150 g sera gruycre


Polędwicę kroimy na cienkie plastry, oprószamy pieprzem i krótko (ok. 1 min) obsmażamy z każdej strony na patelni grillowej, studzimy, kroimy na kawałki. W rondlu rozgrzewamy masło, obsmażamy na nim drobno posiekany czosnek. Dodajemy obraną, pokrojoną w piórka cebulę oraz oczyszczone z łykowatych włókien i pokrojone łodygi selera. Podsmażamy, mieszając. Dokładamy obrane i pokrojone w grubą kostkę pomidory i, mieszając, smażymy 5 minut. Wrzucamy polędwicę, kapary, pokrojone oliwki, natkę pietruszki i, podgrzewając, mieszamy. Doprawiamy szczyptą cynamonu, pieprzem i solą. Dodajemy ugotowany gorący makaron i szybko mieszamy. Na końcu posypujemy serem startym na dużych oczkach.

Kukurydziany po włosku Kukurydziany po włosku BBS

Kukurydziany po włosku

Makaron:
500 g mąki kukurydzianej
3-4 jajka

Dodatki:
cebula
2 ząbki czosnku
300 g fasolki szparagowej
200 g zielonych oliwek z papryką
1/2 pęczka bazylii
4 łyżki ricotty lub gęstej śmietany
łyżka zielonego marynowanego pieprzu
3 łyżki tartego parmezanu


Z mąki i jajek, ewentualnym z niewielką ilością wody, zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy je grubo i kroimy na paski. Gotujemy w lekko osolonym wrzątku, przelewamy zimną wodą. Do rondla wkładamy posiekane cebulę i czosnek, dodajemy fasolkę, pokrojone na plasterki oliwki i posiekaną bazylię, kilka listków zostawiamy do ozdoby. Dokładamy ricottę lub śmietanę, marynowany pieprz, mieszając, dusimy przez chwilę. Na koniec dodajemy kluski, wykładamy na talerz, posypujemy parmezanem i ozdabiamy bazylią.

Więcej o:
Komentarze (5)
Makaron z dodatkami
Zaloguj się
  • skoment

    Oceniono 24 razy 2

    Z polędwicą wołową? Sprawdźcie lepiej ile kosztuje. Już chyba ponad 80 zł za kg. Dziękuję za taki przepis.

  • dorotabezkota

    0

    Słusznie zatytułowano tekst dając makaron na pierwszym miejscu, a dopiero dalej dodatki. Nawet najlepsze dodatki nie ukryją kiepskiej jakości makaronu, który przecież jest podstawą dania. Najlepszy to Primo Gusto - prawdziwie włoski smak!

  • Daria Nowicka

    0

    Pyszne dania! Trzeba jednak pamiętać, że ich podstawa to dobrej jakości makaron. Ja zawsze wybieram Primo Gusto - to makarony z najwyższej półki jeśli chodzi o jakość. Zawsze świetnie smakują!

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX