Serowe pasty do kanapek

Pasty, smarówki, awanturki to dobry pomysł na urozmaicenie kanapek. Można je również wykorzystać jako farsz do pierogów i naleśników, a także słodkich wypieków.
Pasta z kurczakiem i kaparami Pasta z kurczakiem i kaparami AGATA JAKUBOWSKA

Pasta z kurczakiem i kaparami

1/2 kg piersi kurczaka
łyżka oliwy
sól
świeżo mielony pieprz
2-3 dymki
250 g serka kremowego
bagietka
kapary


Umyte i osuszone piersi kurczaka kroimy w kostkę. Dusimy na oliwie, na małym ogniu, uważając, żeby się nie zrumieniły. Doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy do ostudzenia. Miksujemy uduszone piersi z drobno pokrojoną dymką (2-3 cebulki). Dodajemy serek kremowy i mieszamy. Bagietkę kroimy na kromki, smarujemy pastą, dekorujemy kaparami.

Kromki bagietki można przed posmarowaniem pastą podpiec w gorącym piekarniku. Ciepłe i chrupiące będą jeszcze smaczniejsze.

Zdjęcie Foremki BABECZKI BAWARSKIE Zdjęcie Meliconi Rękawice kuchenne 65500162195BA Zdjęcie Practic 09731
Foremki BABECZKI BAWARSKIE Meliconi Rękawice kuchenne ... Practic 09731
Sprawdź ceny Sprawdź ceny Sprawdź ceny
Pasta serowa z żurawinami i pomarańczą Pasta serowa z żurawinami i pomarańczą ANDRZEJ KRASOWSKI

Pasta serowa z żurawinami i pomarańczą

pomarańcza
100 g suszonych żurawin
120 g serka kremowego


Pomarańczę obieramy, dzielimy na cząstki, zdejmujemy białe błonki. Większą część owocu miksujemy. Wsypujemy żurawiny i miksujemy dalej. Dodajemy serek i mieszamy. Pozostałe cząstki pomarańczy kroimy na drobne kawałki i dodajemy do pasty. Gotową pastą smarujemy grzanki z razowego chleba albo nadziewamy nią ptysie lub kruche babeczki.

Suszoną żurawinę przed połączeniem z pomarańczą warto namoczyć w soku pomarańczowym lub w gorącej wodzie. Będzie wówczas bardziej miękka

źródło: Okazje.info
Zdjęcie Maxwell & Williams Miseczka na Konfitury Dżem Zdjęcie Joseph Joseph 100 Collection 95010 Zdjęcie CLATRONIC UM 3561
Maxwell & Williams Miseczka... Joseph Joseph 100 Collectio... CLATRONIC UM 3561
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Pasta do kanapek Pasta do kanapek ANDRZEJ KRASOWSKI

Pasta serowa z pieczoną papryką

3 strąki czerwonej papryki
ząbek czosnku
1/2 kostki sera feta
120 g serka kremowego
papryka w proszku
sok z cytryny
sól
pieprz


Paprykę myjemy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C. Pieczemy, aż skórka ze wszystkich stron sczernieje (kilka razy obracamy). Gorące strąki wkładamy do torebki foliowej i szczelnie zakręcamy. Kiedy ostygną, obieramy ze skórki, kroimy i oczyszczamy z pestek. Przeciskamy czosnek przez praskę lub drobniutko siekamy. Następnie miksujemy fetę i serek kremowy z papryką, czosnkiem, sokiem z cytryny i przyprawami.

Zdjęcie Altom Serwis Obiadowy YALTA 19el Zdjęcie BoLove ZESTAW OBIADOWY 2095 Zdjęcie Serwis obiadowy, porcelanowy 2810
Altom Serwis Obiadowy YALTA... BoLove ZESTAW OBIADOWY 2095 Serwis obiadowy, porcelanow...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej o: