Ciepłe dania na przyjęcie

Imprezy zasiadane to w karnawale rzadkość. Goście zazwyczaj krążą po domu, gawędząc lub podrygując przy muzyce. Z tego względu lepiej przygotować dla nich ciepłe dania jednogarnkowe, które można nałożyć do małej miseczki i jeść na stojąco.
Risotto z grzybami i drobiowymi żołądkami Risotto z grzybami i drobiowymi żołądkami ŁUKASZ KOZYRA

Risotto z grzybami i drobiowymi żołądkami

200 g żołądków drobiowych (najlepiej gęsich)
1/2 pęczka włoszczyzny
szalotka
oliwa
150 g ryżu arborio
1/2 kieliszka białego wina
250 g podgrzybków mrożonych
masło
sól
pieprz
1-2 ząbki czosnku


Żołądki gotujemy z włoszczyzną, aż będą miękkie. Wywar (około 2 szklanek) cedzimy, użyjemy go później do zrobienia risotta. Szklimy szalotkę na oliwie, dodajemy ryż, mieszamy przez minutę, wlewamy wino, a kiedy odparuje, dodajemy chochlę wrzącego wywaru, mieszamy, aż zostanie wchłonięty, potem następną itd. Smażymy na maśle pokrojone dość grubo podgrzybki, soląc je na samym początku i dodając posiekany czosnek, gdy zaczną wchłaniać wypuszczoną wodę. Tniemy żołądki na plasterki i lekko posypujemy pieprzem. Kiedy ryż jest prawie gotowy, dodajemy żołądki i grzyby, mieszamy, zdejmujemy z ognia i przykrywamy, a po dwóch minutach podajemy.

Zdjęcie Garnek Guzzanti GZ 183 Zdjęcie TEFAL RK102811 Zdjęcie TRISTAR RK6129
Garnek Guzzanti GZ 183 TEFAL RK102811 TRISTAR RK6129
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Pęczotto Pęczotto JUNONA LAMCHA - GRYNBERG

Pęczotto

szklanka pęczaku
4 średnie pomidory lub gałązka pomidorów truskawkowych
ogórek wężowy
duży pęczek pietruszki
pęczek mięty
pęczek kolendry
2 ząbki czosnku
duża czerwona cebula
1/4 szklanki oliwy
1/4 szklanki soku z cytryny
łyżeczka kuminu
sól
pieprz świeżo mielony
prażony sezam do posypania


Pęczak gotujemy w dwóch szklankach wody. Gdy kasza się gotuje, kroimy w kostkę pomidory (truskawkowe na ćwiartki) i ogórka. Siekamy zioła. W misce mieszamy drobno posiekane warzywa, zioła, rozgnieciony czosnek, drobno poszatkowaną cebulę, dodajemy oliwę i sok z cytryny. Przestudzoną, ale jeszcze ciepłą kaszę mieszamy z przygotowanym sosem, dodajemy przyprawy, przekładamy do mniejszych miseczek, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na godzinę lub dłużej. Przed podaniem każdą porcję wykładamy na talerz, posypujemy uprażonym sezamem i ewentualnie skrapiamy sokiem z cytryny.

Zdjęcie Kasza jaglana BIO 400g Bio Planet Zdjęcie PROBIO Kasza Bulgur 500g Zdjęcie SYMBIO Kasza jęczmienna 400g
Kasza jaglana BIO 400g Bio ... PROBIO Kasza Bulgur 500g SYMBIO Kasza jęczmienna 400g
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Gulasz ziemniaczany z papryką Gulasz ziemniaczany z papryką MARCIN URBAN

Gulasz ziemniaczany z papryką

1 kg ziemniaków
czerwona papryka
2 zielone papryki
2 gałązki szałwii
cebula
2 łyżki roztopionego masła
250 g kiszonej kapusty
2 łyżki koncentratu pomidorowego
150 ml wywaru warzywnego
330 ml soku pomidorowego
100 ml wytrawnego czerwonego wina
sól
biały pieprz


Ziemniaki obieramy i kroimy w grube słupki. Papryki myjemy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w paski. Szałwię myjemy i siekamy, a cebulę w krążki. W dużym garnku na rozgrzanym maśle szklimy cebulę, dodajemy ziemniaki, paprykę, kapustę kiszoną, koncentrat pomidorowy i szałwię. Całość mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i dusimy około 5 minut. Następnie dolewamy wywar, sok pomidorowy i wino. Doprawiamy solą, pieprzem i dusimy pod przykryciem na małym ogniu jeszcze 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i podgrzewamy do momentu, aż gulasz odparuje. Na koniec ewentualnie raz jeszcze doprawiamy solą i pieprzem.

Zdjęcie Stellar EASY Głęboka Patelnia Żeliwna 24 cm z Pokrywką - Czarna Zdjęcie Świat AGD Patelnia głęboka EXCLUSIVE 22359 28cm Zdjęcie Tescoma Głęboka patelnia teflonowa Premium śr.24
Stellar EASY Głęboka Pateln... Świat AGD Patelnia głęboka ... Tescoma Głęboka patelnia te...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Chilli con carne Chilli con carne MARCIN KIEŁBIEWSKI

Chilli con carne

6 papryczek chilli
1 kg wołowiny
łyżka oliwy
2 liście laurowe
łyżka mielonego kminku
2 ząbki czosnku
cebula
2 łyżeczki oregano
2 łyżki papryki w proszku
łyżeczka cukru
gruba sól
świeżo zmielony czarny pieprz

Do dekoracji:
krakersy


Chilli kroimy w paski, usuwamy nasiona. Zalewamy dwiema filiżankami wrzątku i zostawiamy na 30 minut. Po tym czasie odlewamy wodę i zachowujemy ją. Wołowinę kroimy w centymetrową kostkę i obsmażamy na brązowy kolor na rozgrzanej oliwie. Wlewamy wodę, w której moczyło się chilli, i zagotowujemy. Wrzucamy liście laurowe i gotujemy na małym ogniu przez godzinę. W tym czasie miksujemy resztę składników, włączając chilli, z połową filiżanki wody. Powstałe purée dodajemy do mięsa i gotujemy na małym ogniu przez pół godziny, podlewając wodą w razie potrzeby.

Zdjęcie Emalia Olkusz Komplet garnków FLOX 3 (6 el.) 56048 Zdjęcie Komplet garnków Fissler 1612804 Zdjęcie WMF Komplet Garnków Bueno Induction 05/8900/4290
Emalia Olkusz Komplet garnk... Komplet garnków Fissler 161... WMF Komplet Garnków Bueno I...
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Sałatka z soczewicy i granatów Sałatka z soczewicy i granatów ARKADIUSZ ŚCICHOCKI

Sałatka z soczewicy i granatów

350 g zielonej soczewicy
2 owoce granatu
pęczek dymki
pęczek posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz

Zielony sos:
zielona papryka
2 ząbki czosnku
łyżeczka startego imbiru
pęczek zielonej pietruszki
łyżeczka ziół prowansalskich
łyżeczka musztardy z Dijon
sok z cytryny
4-5 łyżek oliwy


Soczewicę zalewamy zimną wodą, zagotowujemy, odcedzamy. Powtórnie zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu przez 7-9 minut (powinna być twardawa). Odcedzamy i odstawiamy do ostudzenia. Owoce granatu przecinamy na pół i nad salaterką wyjmujemy czerwone pestki, tak by nie utracić soku (najlepiej to zrobić, opukując owoc drewnianą łyżką). Dodajemy ostudzoną soczewicę, posiekaną dymkę i natkę, przyprawiamy solą i pieprzem. Robimy sos: paprykę kroimy w kostkę i wraz z resztą składników (oprócz oliwy) wkładamy do malaksera. Podczas miksowania wlewamy powoli oliwę, aż sos stanie się kremowy i jedwabisty. Dodajemy go do sałatki na godzinę przed podaniem, dokładnie mieszamy, wkładamy do lodówki. Sałatkę podajemy po schłodzeniu.

Zdjęcie LUMINARC SALATERKA 20 CM COSMOS Zdjęcie LUMINARC SALATERKA ARCADE 23 CM Zdjęcie Pasabahce Salaterka TOSCANA 22cm
LUMINARC SALATERKA 20 CM CO... LUMINARC SALATERKA ARCADE 2... Pasabahce Salaterka TOSCANA...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.