Risotto na 3 sposoby

28.12.2016 11:55
Aksamitna konsystencja tej potrawy urzeka nawet najbardziej wybredne podniebienia. Przygotowanie jej nie zabiera wbrew pozorom dużo czasu. Nie wahajmy się zatem zbyt długo i biegnijmy do sklepu po ryż arborio. Bez niego bowiem o risotcie nie może być mowy.
1 Risotto z gorgonzolą i selerem naciowym Risotto z gorgonzolą i selerem naciowym SŁAWOMIR SMOLAREK

Risotto z gorgonzolą i selerem naciowym

3-4 obrane łodygi selera naciowego
2 szalotki
10 obranych orzechów włoskich (mała garść)
1 i 1/2 litra bulionu drobiowego
2 łyżki oliwy
łyżka masła
300 g ryżu, najlepiej arborio
125 ml białego wytrawnego wina (opcjonalnie)
80 g gorgonzoli
sól
pieprz


Łodygi selera kroimy w plastry średniej grubości . Szalotki obieramy i kroimy w drobną kostkę, orzechy prażymy na suchej patelni i grubo siekamy. Podgrzewamy bulion, żeby był gorący. W rondlu o grubym dnie rozgrzewamy oliwę i masło, przesmażamy na niej szalotki. Dodajemy selera i smażymy 5-6 minut. Do rondla wrzucamy ryż i smażymy, aż stanie się szklisty (uważamy, żeby go nie przypalić), dolewamy wino i odparowujemy. Partiami dolewamy bulion i mieszamy, aż prawie cały płyn się wchłonie. Po 20 minutach doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Dodajemy orzechy, posypujemy kawałkami gorgonzoli, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 2-3 minuty. Podajemy na gorąco.

Do przygotowania risotta używa się najczęściej ryżu arborio. Można go jednak zastąpić innym gatunkiem - carnaroli, który zawiera więcej skrobi, ma dłuższe ziarna i jest po ugotowaniu twardszy. Doskonale wchłania smak przypraw.

Zdjęcie Altom Valdinox rock Garnek z pokrywą 24 cm Zdjęcie AMBITION GARNEK CERAMICZNY Z POKRYWĄ 16CM NOX 34252 Zdjęcie Garnek z pokrywką; 16 cm; 2,0l Tescoma VISION
Altom Valdinox rock Garnek ... AMBITION GARNEK CERAMICZNY ... Garnek z pokrywką; 16 cm; 2...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
2 Risotto zapiekane z kurczakiem Risotto zapiekane z kurczakiem MARCIN URBAN

Risotto zapiekane z kurczakiem

2 filety z kurczaka
1 por
35 g sera typu parmezan
60 g masła
450 g ryżu arborio lub carnaroli
4 łyżki (60 ml) białego wina
1 i 1/4 l bulionu drobiowego
2 łyżki świeżego tymianku
sól
pieprz


Mięso czyścimy i kroimy w drobną kostkę, a pora w cienkie plasterki. Ser ścieramy na tarce. W garnku na średnim ogniu roztapiamy masło. Wrzucamy pokrojonego pora i mieszając, smażymy około 2 minut. Następnie dodajemy mięso i smażymy jeszcze 3 minuty. Wsypujemy ryż i mieszamy przez kolejną minutę. Wlewamy wino i bulion, zagotowujemy i odstawiamy. Całość przelewamy do naczynia do zapiekania, przykrywamy, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 150°C i zapiekamy przez 30 minut. Po 15 minutach dodajemy starty parmezan (odkładamy 1 łyżkę do posypania) i tymianek, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy pozostałym serem i listkami świeżego tymianku.

Zdjęcie BIO PLANET RYŻ ARBORIO RISOTTO BIO 500g Zdjęcie Riso Scotti Ryż do risotto 1kg Zdjęcie Ryż okragły pełnoziarnisty BIO 500g Bio Planet
BIO PLANET RYŻ ARBORIO RISO... Riso Scotti Ryż do risotto ... Ryż okragły pełnoziarnisty ...
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
3 Risotto ze szpinakiem Risotto ze szpinakiem ALEXANDER VAN BERGE

Risotto ze szpinakiem

120 g liści szpinaku
800 ml wywaru warzywnego
1 cebula
4 łyżki masła
1 ząbek czosnku
180 g ryżu na risotto (arborio lub carnaroli)
sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej


Szpinak myjemy i osuszamy. Zagotowujemy wywar, trzymamy go na małym ogniu. Posiekaną cebulę szklimy na połowie masła, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy się zeszkli, wsypujemy ryż. Smażymy, mieszając, a kiedy ziarenka zrobią się przezroczyste, wlewamy 100 ml bulionu. Gdy ryż wchłonie bulion, wlewamy następną porcję (cały czas mieszając), potem kolejną, aż ryż będzie ugotowany al dente. Łączymy liście szpinaku z risottem. Podgrzewamy jeszcze przez 5-8 minut, przyprawiamy do smaku. Topimy masło, przyprawiamy je gałką i polewamy risotto bezpośrednio przed podaniem.

Zdjęcie Brabantia Patelnia Vision 30000182 Zdjęcie Patelnia CAMRY CR 6689 Zdjęcie Tefal Patelnia C2100752
Brabantia Patelnia Vision 3... Patelnia CAMRY CR 6689 Tefal Patelnia C2100752
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Komentarze (2)
Risotto na 3 sposoby
Zaloguj się
  • t_78

    Oceniono 4 razy 2

    Czy w tym kraju istnieje przepis na coś smacznego bez smażenia...?!

  • zewszad_i_znikad

    Oceniono 10 razy 0

    Dlaczego z bulionem drobiowym? Oczywiście zawsze można zamienić na warzywny - do czego zachęcam - ale szkoda, że ciągle zakłada się mięsożerstwo wszystkich odbiorców...

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX