Kolorowe sałatki

Przygotowując sałatkę, można puścić wodze kulinarnej fantazji i przyrządzić ją z tego, co jest akurat pod ręką. Trochę zielonych liści, paski kolorowych warzyw, szczypta przypraw, kropla cytryny, łyżka oliwy - i już pyszne danie gotowe.
Sałatka z rzodkiewek Sałatka z rzodkiewek MARTA DYMEK

Sałatka z rzodkiewek

3 pęczki rzodkiewek
kawałek (4 cm) imbiru
kawałek (2 cm) papryczki chilli oczyszczonej z pestek
2 łyżeczki cukru trzcinowego
sok z limonki
2 łyżeczki sosu sojowego
sól
świeża mięta i kolendra

Oraz:
1/4 szklanki orzechów arachidowych
łyżeczka cukru trzcinowego


Orzechy arachidowe wysypujemy na rozgrzaną patelnię i prażymy przez 30 sekund. Następnie posypujemy je cukrem trzcinowym. Kiedy cukier zacznie się topić i oblepi orzeszki, patelnię zdejmujemy z ognia i odstawiamy. Gdy orzechy wystygną, rozgniatamy je na mniejsze kawałki w moździerzu. Oczyszczone rzodkiewki kroimy na cieniutkie plasterki, wkładamy do sporej miski. Imbir i chilli siekamy, dodajemy do rzodkiewek razem z cukrem, sokiem z limonki, sosem sojowym oraz szczyptą soli.
Wszystko mieszamy, ugniatając rzodkiewki, tak aby puściły jak najwięcej soku, który ma się połączyć z przyprawami. Posypujemy grubo posiekanymi ziołami oraz prażonymi orzeszkami.

Zdjęcie EDWANEX Salaterka 17cm Zdjęcie KROSNO Salaterka 15cm 19229501520000000 Zdjęcie Salaterka 230 Victoria dek. 3830
EDWANEX Salaterka 17cm KROSNO Salaterka 15cm 19229... Salaterka 230 Victoria dek....
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Sałatka ziemniaczana z pesto Sałatka ziemniaczana z pesto BOGDAN BIAŁY

Sałatka ziemniaczana z pesto

600 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach i obranych
200 ml bulionu warzywnego
2 łyżeczki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki pesto (najlepiej domowej roboty)
3 łyżki jasnego octu balsamicznego
łyżka posiekanych świeżych ziół (np. tymianek, estragon, oregano)
sól
pieprz
główka radicchio
garść rukoli lub roszponki
2 łyżki orzeszków piniowych


Ziemniaki kroimy w plasterki, wkładamy do miski. Robimy zalewę: gorący bulion mieszamy z oliwą, sokiem z cytryny, pesto, octem i ziołami. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Polewamy ziemniaki, ostrożnie mieszamy, odstawiamy na 4 godziny do lodówki. Radicchio kroimy w paski, dodajemy razem z rukolą lub roszponką do ziemniaków, mieszamy delikatnie, aby nie pokruszyć ziemniaków. Jeśli trzeba, jeszcze raz przyprawiamy do smaku. Orzeszki piniowe rumienimy na suchej patelni, posypujemy nimi sałatkę bezpośrednio przed podaniem.

Zdjęcie GERLACH Komplet 5 szt. noży kuchennych 963A w bloku Zdjęcie Gerpol Komplet noży ELEGANCE Zdjęcie MELCHERS Komplet noży w drewnianym pudełku 0301116
GERLACH Komplet 5 szt. noży... Gerpol Komplet noży ELEGANCE MELCHERS Komplet noży w dre...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Sałatka z rukolą, grzankami i jajkiem sadzonym Sałatka z rukolą, grzankami i jajkiem sadzonym BOGDAN BIAA,Y

Sałatka z rukolą, grzankami i jajkiem sadzonym

2 garście rukoli
2 plasterki chudego boczku
1 kromka chleba razowego
2 plastry suszonych pomidorów w oleju
jajko

Sos:
1 łyżka oliwy
1/2 łyżki soku z cytryny
sól
pieprz


Rukolę myjemy i osuszamy. Układamy na talerzu. Boczek kroimy w cienkie paski i rumienimy na patelni. Kromkę chleba kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię, na której rumieniliśmy boczek, i chwile smażymy, aż powstaną grzanki. Pomidory kroimy na mniejsze kawałki. W dużej misce łączymy składniki sałatki. Przygotowujemy sos, mieszając wszystkie składniki. Sałatkę polewamy sosem i podajemy z grzankami.

Zdjęcie Duo Serwis obiadowy PORTO 50915 Zdjęcie Luminarc Komplet obiadowy diwali night and day 18 elem. OPT5444 Zdjęcie Royal Crown Derby Arboretum Serwis Obiadowy ARBOR09993
Duo Serwis obiadowy PORTO 5... Luminarc Komplet obiadowy d... Royal Crown Derby Arboretum...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Sałatka z pieczonych buraków z orzechami włoskimi i komosą Sałatka z pieczonych buraków z orzechami włoskimi i komosą SLAWOMIR SMOLAREK

Sałatka z pieczonych buraków z orzechami włoskimi i komosą

1-2 buraki
szklanka (ok. 180 g) komosy ryżowej (quinoa)
1/2 szklanki (40 g) orzechów włoskich
1/2 łyżki świeżego tymianku lub oregano

Sos:
4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
2 łyżeczki ostrej musztardy
sok z 1/2 cytryny
sól
pieprz


Buraki myjemy, zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do piekarnika z włączonym termoobiegiem rozgrzanego do 180 st. C. Pieczemy około 1-1,5 godziny (w zależności od wielkości buraka), aż będzie tak miękki, jak ugotowany ziemniak (sprawdzamy, nakłuwając go widelcem). Wyjmujemy, studzimy, obieramy i kroimy w małą kostkę. Komosę gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 12-15 minut, odcedzamy i studzimy. Orzechy prażymy na suchej patelni, studzimy i grubo siekamy. Przygotowujemy sos, dokładnie mieszając wszystkie składniki. W misce mieszamy komosę z burakami, orzechami i ziołami oraz sosem.

Zdjęcie AMBITION Tarka Nyomi Zdjęcie Lurch VARIO tarka 00010012 Zdjęcie Microplane Tarka wielofunkcyjna Cube
AMBITION Tarka Nyomi Lurch VARIO tarka 00010012 Microplane Tarka wielofunkc...
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej o: