Jarmuż - jak to jeść?

Podobno cały Nowy Jork pije teraz koktajle z jarmużu. Okazuje się jednak, że moda na to warzywo zapanowała nie tylko za oceanem. U nas również coraz częściej można napić się szejków z liśćmi jarmużu. Najzdrowszy jest spożywany na surowo. Można go również blanszować, dodawać do sałatek, a także przygotowywać z niego czipsy. Spróbujcie koniecznie!
Zupa z jarmużu i zielonego groszku Zupa z jarmużu i zielonego groszku Fot. IGOR DUTINA, SHUTTERSTOCK

Zupa z jarmużu i zielonego groszku

2 łyżki oliwy
cebula
ząbek czosnku
1,5 litra wywaru z warzyw
450 g zielonego groszku (mrożonego lub świeżego)
łyżeczka curry w proszku
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
1/3 łyżeczki pieprzu
250 g jarmużu
400 ml mleka kokosowego w puszce


Na oliwie szklimy posiekaną cebulę, dodajemy posiekany czosnek i chwilę smażymy. Wlewamy wywar i zagotowujemy.
Dodajemy groszek (mrożony wcześniej rozmrażamy) i gotujemy około 5 minut, aż zmięknie. Wsypujemy przyprawy. Jarmuż płuczemy, usuwamy twarde łodygi. Wrzucamy do zupy, mieszamy i gotujemy chwilę na małym ogniu. Gdy zupa nieco przestygnie miksujemy ją, dodając stopniowo mleko kokosowe. Doprawiamy do smaku.

Zdjęcie Blender AMICA BA 3011 Zdjęcie Blender Bosch MSM 64010 Zdjęcie Blender CAMRY CR 4050
Blender AMICA BA 3011 Blender Bosch MSM 64010 Blender CAMRY CR 4050
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Czipsy z jarmużu Czipsy z jarmużu Fot. ANNA HOYCHUK, SHUTTERSTOCK

Czipsy z jarmużu

200 g jarmużu
sok z 1/2 cytryny
łyżka oliwy
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
sól


Jarmuż myjemy i osuszamy, doprawiamy sokiem z cytryny, oliwą, pieprzem i solą. Dokładnie mieszamy. Następnie rozkładamy liście na pergaminie i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 150°C przez około 10-12 minut.

Zielony szejk z jarmużem Zielony szejk z jarmużem Fot. ALENAKOGOTKOVA, SHUTTERSTOCK

Zielony szejk z jarmużem

3 kiwi
2 garście jarmużu
szklanka soku jabłkowego przecierowego


Kiwi obieramy, kroimy w ćwiartki, wrzucamy do miksera, dodajemy obrane, umyte i pozbawione twardych łodyg liście jarmużu, wlewamy sok jabłkowy. Miksujemy na dużych obrotach około 3-5 minut. Podajemy od razu.

Zielone szejki zawierają mnóstwo chlorofilu, barwnika roślin zielonych, który ma cenne właściwości prozdrowotne.


Liście jarmużu sprzedawane w pęczkach trzeba bardzo dokładnie wypłukać ? gromadzi się bowiem w nich sporo piasku. Można również kupić jarmuż paczkowany, który zazwyczaj jest już umyty. Z osuszonych liści trzeba usunąć twarde końcówki łodygi.

Jarmuż jest jedną z najzdrowszych roślin jadalnych. Ma najwyższą gęstość odżywczą w skali ANDI, która klasyfikuje produkty spożywcze pod względem ilości składników odżywczych na jednostkę kalorii. Indeks ten został opracowany przez dr. Joela Fuhrmana.

W liściach tego warzywa jest całe bogactwo witamin, m.in.: A, K, C oraz z grupy B, i minerałów: potas, wapń, żelazo, magnez. Jarmuż zawiera także przeciwutleniacze i cenny sulforafan ? związek fitochemiczny, który stymuluje wytwarzanie przez organizm enzymów o właściwościach przeciwzapalnych i przeciwnowotworowych.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.