Dania w try miga. Naprawdę szybka kuchnia

Jeśli chcemy przygotować coś na szybko, sięgnijmy po produkty, które ułatwią nam to zadanie: kuskus, tortille, ciasto francuskie albo polędwicę wołową, którą w minutę zmienimy w krwiste befsztyki.
Tortilla z grillowanym kurczakiem Tortilla z grillowanym kurczakiem ŁUKASZ ZANDECKI

Tortilla z grillowanym kurczakiem

1 pierś kurczaka
sól
pieprz
1 puszka cieciorki
sok z cytryny
3 łyżki oliwy
4 tortille
4 garście rukoli


Pierś kroimy w paski (około 1,5 cm szerokości), rozbijamy na płaskie kotleciki, solimy i pieprzymy. Grillujemy na patelni, aż mięso się przyrumieni. Ugniatamy widelcem osączoną cieciorkę, sok z cytryny, oliwę, przyprawiamy solą i pieprzem. Tortille podgrzewamy na suchej patelni, a następnie smarujemy je pastą z cieciorki, na wierzchu układamy grillowanego kurczaka i listki rukoli, całość zawijamy.

Kawałki piersi kurczaka można grillować na ruszcie w piekarniku (najlepiej z termoobiegiem z opcją grillowania) w temperaturze 175°C. Trwa to zazwyczaj ok. 30 minut. W czasie pieczenia kawałki mięsa trzeba obrócić na drugą stronę.

Grillowane mięso kurczaka będzie delikatne i soczyste, jeśli się je wcześniej zamarynuje. W misce mieszamy oliwę, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz, zioła i cytrynę pokrojoną na cienkie plasterki. Mięso zanurzamy w marynacie i wkładamy do lodówki na około 2 godziny.

Zdjęcie Lauson ASM 108 Zdjęcie Esperanza EKG004 Zdjęcie Severin PG 2785
Lauson ASM 108 Esperanza EKG004 Severin PG 2785
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Ślimaczki z ciasta francuskiego z nadzieniem z pesto Ślimaczki z ciasta francuskiego z nadzieniem z pesto BOGDAN BIAŁY

Ślimaczki z ciasta francuskiego z nadzieniem z pesto

opakowanie ciasta francuskiego
jajko
garść rukoli
1/2 szklanki pesto (zielonego lub czerwonego, sycylijskiego)
2-3 łyżki startego parmezanu


Rozmrażamy ciasto, sklejamy jego płaty roztrzepanym jajkiem, tak aby powstał duży kwadrat. Grubo kroimy rukolę. Ciasto smarujemy pesto, z jednej strony pozostawiając wolny brzeg o szerokości 1 cm. Posypujemy rukolą. Zwijamy, zaczynając od strony pokrytej pesto, wolny brzeg smarujemy jajkiem i sklejamy rulon. Kroimy go w ślimaczki o szerokości 1,5 cm. Układamy na blasze wyścielonej pergaminem, smarujemy resztą jajka i posypujemy parmezanem. Pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 200 st.C.

Zdjęcie Blender Camry CR 4612 Zdjęcie Blender Clatronic SMS 3455 Zdjęcie Blender MPM MBL-13
Blender Camry CR 4612 Blender Clatronic SMS 3455 Blender MPM MBL-13
Porównaj ceny > Porównaj ceny > Porównaj ceny >
źródło: Okazje.info
Buritto z jajecznicą z chorizo Buritto z jajecznicą z chorizo MARCIN KLABAN

Buritto z jajecznicą z chorizo

2 ząbki czosnku
2 cebule
3 łyżki oliwy
200 g chorizo
papryczka chilli
200 g czerwonej fasoli z puszki
4 tortille kukurydziane
dojrzałe awokado
limonka
5 jajek
sól
pieprz
garść startego sera żółtego (może być cheddar)
mały pęczek kolendry


Posiekany czosnek i cebulę szklimy na oliwie. Chorizo kroimy w kostkę, chilli siekamy (usuwamy pestki, jeśli nie lubimy zbyt ostrych potraw), fasolę odcedzamy i płuczemy. Przygotowane składniki mieszamy z cebulą i czosnkiem na patelni, podsmażamy 3 minuty. Podgrzewamy tortille w piekarniku (2-3 minuty w 180°C). W tym czasie rozcinamy na pół awokado, wyjmujemy pestkę, oddzielamy miąższ od skóry, kroimy w cienkie plasterki i skrapiamy sokiem z ćwiartki limonki. Na patelnię z chorizo i fasolą wbijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy starty ser i mieszamy, aż jajka się zetną, ale w dalszym ciągu pozostaną kremowe. Na koniec wrzucamy połowę posiekanej kolendry. Nakładamy porcję jajecznicy z chorizo na każdą ciepłą tortillę, układamy na niej plasterki awokado, posypujemy resztą kolendry i skrapiamy pozostałym sokiem z limonki.

Zdjęcie Gerlach Patelnia Grilowa Vitality 28cm Zdjęcie Fissler Patelnia Patelnia Głęboka Spezial Asia 28cm Zdjęcie Skeepshult Patelnia Grillowa Walnut 0028v 28cm
Gerlach Patelnia Grilowa Vi... Fissler Patelnia Patelnia G... Skeepshult Patelnia Grillow...
Porównaj ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Orientalna sałatka z kuskusem Orientalna sałatka z kuskusem Fot. DIGIVIC, SHUTTERSTOCK

Orientalna sałatka z kuskusem

szklanka kuskusu
łyżeczka kminu rzymskiego
sól
awokado
łyżka soku z cytryny
pół żółtej i pół czerwonej papryki
pomidorki koktajlowe
szczypta soli i pieprzu
2 łyżki oliwy


Kuskus zalewamy podwójną ilością osolonego wrzątku. Zostawiamy na 5 minut, aby spęczniał. W tym czasie prażymy na suchej patelni kmin rzymski, aż zacznie pachnieć. Przekładamy uprażone ziarna kminu do moździerza i ucieramy. Awokado obieramy, usuwamy pestkę i kroimy w paski, skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Paprykę kroimy w cienkie paski, pomidorki w ćwiartki. Ostudzony kuskus mieszamy z warzywami i przyprawami, polewamy oliwą i skrapiamy sokiem z cytryny. Dokładnie mieszamy.

Zdjęcie Alessi Mała miseczka Colombina Zdjęcie Koziol Miseczka Aroma Zdjęcie Leonardo Miseczka Optic 049441
Alessi Mała miseczka Colomb... Koziol Miseczka Aroma Leonardo Miseczka Optic 049441
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Porównaj ceny >
źródło: Okazje.info
Stek z polędwicy wołowej Stek z polędwicy wołowej Fot. B. AND E. DUDZINSCY, SHUTTERSTOCK

Stek z polędwicy wołowej

800 g polędwicy wołowej
100 ml oleju
1/4 kostki masła
2 łyżki soli
pieprz

Do dekoracji:
gałązka rozmarynu
ziarna pieprzu


Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i czyścimy z błon. Ostrym nożem kroimy na porcje o grubości 4-5 cm.
Na patelni rozgrzewamy olej z masłem. Steki smażymy od 1 do 6 minut z każdej strony ? na początku w bardzo wysokiej temperaturze, później zmniejszamy ogień. Stopień wysmażenia sprawdzamy, naciskając befsztyk palcem, im większy stawia opór, tym mocniej jest wysmażony. Tuż przed podaniem befsztyk oprószamy solą i pieprzem i ozdabiamy gałązką rozmarynu i ziarnami pieprzu.


Jak zrobić dobry stek Polędwica musi być najwyższej jakości. Mięso na steki nie może być jaskrawoczerwone, takie jest za świeże i skurczy się na patelni, powinno być marmurkowate, koloru brązowoczerwonego (zazwyczaj oznacza to, że było przechowywane w chłodni przez ok. 14 dni). Mięso należy pokroić na równe kawałki. Steków z polędwicy nie należy nigdy rozbijać, można je lekko rozgnieść dłonią. Solą i pieprzem oprószamy je tuż przed podaniem.

4 rodzaje steków: (dla steku o wadze 200 g)
bleu ? prawie surowy; smażony około minuty z każdej strony
rare ? krwisty; smażony po 2 minuty z każdej strony,
medium ? średni; smażony po 4 minuty z każdej strony,
welldone ? dobrze wysmażony; po 6 minut z każdej strony.

Zdjęcie Ambition Serwis obiadowy LORDENE 63130 Zdjęcie KAROLINA LOREL ECRU Serwis obiadowy 42/12 0000 Zdjęcie Karolina Serwis Obiadowy dla 12os Hiruni 200010613
Ambition Serwis obiadowy LO... KAROLINA LOREL ECRU Serwis ... Karolina Serwis Obiadowy dl...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Więcej o:
Komentarze (1)
Dania w try miga. Naprawdę szybka kuchnia
Zaloguj się
  • Daria Nowicka

    0

    Gdy mam mało czasu i chcę przygotować coś na szybko sięgam po pesto od Primo Gusto - jest zrobione ze świeżych, zdrowych składników najwyższej jakości, a przygotowanie obiadu trwa kilka minut. Poza tym zawsze wiem, że danie będzie pyszne.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX