Ryby prosto z rusztu

Ryby i owoce morza przyrządzone na grillu zyskują dymny smak i aromat. Dzięki temu smakują także tym, którzy za nimi na co dzień nie przepadają.
Dorsz z rusztu z majonezową salsą verde Dorsz z rusztu z majonezową salsą verde MARCIN KLABAN

Dorsz z rusztu z majonezową salsą verde

duża tusza dorsza (około 700 g)
sól morska i pieprz
4 łyżki oliwy
sok z 1/2 cytryny
3 ząbki czosnku
gałązka rozmarynu
3 fileciki anchois

Salsa verde:
3 czubate łyżki posiekanej natki pietruszki
czubata łyżka posiekanych liści mięty
3 łyżki kaparów
ząbek czosnku, obrany i posiekany
6 łyżek majonezu
łyżka musztardy Dijon
łyżka soku z cytryny
6 filetów anchois


Dorsza płuczemy i osuszamy, skórę nacinamy nożem. Oprószamy go solą oraz pieprzem. Smarujemy oliwą i sokiem z cytryny, a także przeciśniętymi przez praskę dwoma ząbkami czosnku. Do wnętrza ryby wsuwamy gałązkę rozmarynu, trzeci ząbek czosnku w całości i fileciki anchois. Następnie wkładamy rybę na godzinę do lodówki. Po tym czasie układamy dorsza na tacce do grillowania i umieszczamy w dość gorącym obszarze grilla. Pieczemy po 8-10 minut z każdej strony. Robimy salsę verde, mieszając jej składniki z roztartymi filetami anchois. Dorsza podajemy z salsą.

Zdjęcie Campingaz Ruszt do grillowania ryb 3-Fish Grid Zdjęcie Landmann GrillChef Grill Węglowy Okrągły 0662 Zdjęcie Landmann Opiekacz do ryb Exclusive 13430
Campingaz Ruszt do grillowa... Landmann GrillChef Grill Wę... Landmann Opiekacz do ryb Ex...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Okoń morski z cytryną Okoń morski z cytryną Fot. SHUTTERSTOCK, IGOR DUTINA

Okoń morski z cytryną

okoń morski o wadze 250-300 g (wypatroszony i oczyszczony)
cytryna
sól
pieprz
2 łyżki oliwy


Rybę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacinamy skórę w poprzek (dzięki temu skóra stanie się chrupka, a ryba bardziej aromatyczna). Do środka ryby wkładamy plasterki cytryny. Solimy i pieprzymy. Grillujemy lub pieczemy przez 5-8 minut z każdej strony. Przed podaniem polewamy odrobiną oliwy.

> Ryba upieczona na grillu w folii aluminiowej będzie bardziej soczysta.

> Do środka ryby możemy również włożyć świeże zioła ? miętę, macierzankę lub dziki czosnek.

Zdjęcie Dekoria Zestaw talerzy deserowych Lovely roses porcelana 4szt 19cm Zdjęcie Mondex Modny zestaw talerzy - 18cz HTTB1485 Zdjęcie Witeks Zestaw talerzy 6/18 Caterina
Dekoria Zestaw talerzy dese... Mondex Modny zestaw talerzy... Witeks Zestaw talerzy 6/18 ...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Krewetki w solnej skorupce Krewetki w solnej skorupce Fot. SHUTTERSTOCK, KOSTENKO MAXIM

Krewetki w solnej skorupce

1/2 szklanki oliwy
sok z 1 cytryny
2 posiekane ząbki czosnku
łyżeczka suszonego oregano
2 łyżki świeżej natki pietruszki  lub kolendry
500 g surowych krewetek  tygrysich bez głów
700 g soli morskiej


Prawie całą oliwę (zostawiamy kilka łyżek) mieszamy z sokiem z cytryny i 50 ml wrzątku. Dodajemy czosnek, oregano i listki natki, mieszamy i odstawiamy. Przygotowujemy krewetki. Nacinamy ich grzbiety i usuwamy ciemną część (jelito), ale nie zdejmujemy pancerzyków. Krewetki wkładamy do miski i zalewamy pozostawioną oliwą, a następnie zasypujemy solą, tak by ich pancerzyki się nią oblepiły. Grillujemy krewetki na tackach w dość gorącym miejscu grilla przez kilka minut. Przekładamy je z tacek na talerz i polewamy sosem z oregano i cytryny. Serwujemy z bagietką

> Krewetki tygrysie są na tyle duże, że można je przed grillowaniem nabić na patyczki i przygotować w formie szaszłyków. Wyglądają wówczas bardzo dekoracyjnie.

Zdjęcie STÓŁ OGRODOWY Z KRZESŁAMI 123138 Zdjęcie vidaXL Stół bistro i dwa krzesła z drewna tekowego 42001 Zdjęcie VidaXL Stolik i dwa krzesła 240096
STÓŁ OGRODOWY Z KRZESŁAMI 1... vidaXL Stół bistro i dwa kr... VidaXL Stolik i dwa krzesła...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Łosoś marynowany w herbacie Łosoś marynowany w herbacie Fot. SHUTTERSTOCK, JAG_CZ

Łosoś marynowany w herbacie

2 torebki herbaty assam
kawałek imbiru długości 5 cm
obrany ząbek czosnku
4 łyżki sosu sojowego
łyżka miodu akacjowego
4 kawałki łososia ze skórą
olej sezamowy
plastry cytryny i świeże zioła


Herbatę zalewamy 200 ml wrzątku i zostawiamy do naciągnięcia. Imbir bardzo drobno siekamy i dodajemy do herbaty, podobnie postępujemy z czosnkiem. Do naparu wlewamy sos sojowy oraz miód. Studzimy zalewę. Kawałki łososia zalewamy marynatą, przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na parę godzin. W czasie marynowania 2-3 razy obracamy filety. Wyjmujemy rybę z zalewy, układamy na tackach skórą do dołu, skrapiamy olejem sezamowym i umieszczamy w gorącej części grilla. Pieczemy po 4 minuty z każdej strony. Gotowe filety serwujemy z plasterkiem cytryny i ziołami.

> Napar herbaty w połączeniu z imbirem, czosnkiem i sosem sojowym tworzy oryginalną marynatę o orientalnym smaku.

Zdjęcie Campingaz Zestaw do grillowania Utensils Kit Textile Case Zdjęcie Cook&Co COOK zestaw do grillowania OPT16407 Zdjęcie Master Grill&Party Zestaw akcesoriów do grillowania FL-MG277
Campingaz Zestaw do grillow... Cook&Co COOK zestaw do gril... Master Grill&Party Zestaw a...
Porównaj ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Więcej o:
Copyright © Agora SA