Wariacje na temat bruschetty

Bruschetta to rodzaj przekąski pochodzącej z Włoch. Jest to grzanka, przygotowana z chleba lub bułki, posmarowana oliwą i roztartym czosnkiem. Najczęściej bruschettę podaje się ze świeżymi pomidorami i bazylią. Można ją jednak przyrządzać na wiele innych sposobów.
Bruschetta z serem pleśniowym, szynką i figami Bruschetta z serem pleśniowym, szynką i figami Fot. SHUTTERSTOCK, ZI3000

Bruschetta z serem pleśniowym, szynką i figami

pieczywo na zakwasie (po 2 kromki na osobę)
250 g sera pleśniowego
plastry szynki
świeże figi
kapary
liście tymianku


Kromki pieczywa grillujemy po 2 minuty z każdej strony, aż się przyrumienią. Układamy na nich plastry sera pleśniowego, szynki i fig. Każda bruschettę posypujemy kaparami. Dekorujemy listkami tymianku.

> Równie pyszne grzanki można przygotować także z ciemnego pieczywa z plastrami gruszki i orzechami włoskimi.

> Zamiast zwykłej szynki warto spróbować szynki parmeńskiej (prosciutto di Parma). Jest to surowa podsuszona szynka, wytwarzana tradycyjnymi metodami we włoskiej Parmie. Wyróżnia się charakterystycznym łagodnym smakiem. Najlepiej przed położeniem jej na grzankach pokroić ją w paski, inaczej będzie się ciągnąć.

Zdjęcie Altom KOMPLET DO PRZYPRAW 2 ELEMENTOWY PRESIDENT LINE Zdjęcie Invotis Komplet 2 pojemników ceramicznych do soli i pieprzu TASTY LOVE Zdjęcie Wojdrew Komplet 20 przypraw 00569/O
Altom KOMPLET DO PRZYPRAW 2... Invotis Komplet 2 pojemnikó... Wojdrew Komplet 20 przypraw...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Bruschetta z warzywami Bruschetta z warzywami MARCIN KLABAN

Bruschetta z warzywami

czerwona papryka
4 marchewki  
kalafior romanesco
2 ząbki czosnku
czerwona cebula
3 łyżki oliwy
sól
pieprz
pęczek bazylii
pieczywo na zakwasie (po 2 kromki na osobę)
4 łyżki gotowego bazyliowego pesto


Paprykę kroimy w paski, marchewkę w słupki, a kalafiora dzielimy na różyczki. Drobno posiekany czosnek i pokrojoną w piórka cebulę szklimy na oliwie. Dorzucamy pokrojone warzywa i smażymy 10 minut, mają być al dente. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekaną bazylię. Kromki chleba  pieczemy na grillu po 2 minuty z każdej strony, aż się przyrumienią. Skrapiamy oliwą, smarujemy pesto i na każdą grzankę nakładamy porcję warzyw.

> Kalafior romanesco jest u nas jeszcze mało popularny. Warto go jednak spróbować ze względu na oryginalny kremowy smak, z lekko orzechową nutą.

Zdjęcie Fissler Profession zestaw noży z blokiem magnetycznym 8801503001 Zdjęcie Gerlach Zestaw noży kuchennych w bloku czarnym 5 szt. 993M Zdjęcie Swiss Hufeisen Komplet noży 6 elem
Fissler Profession zestaw n... Gerlach Zestaw noży kuchenn... Swiss Hufeisen Komplet noży...
Sprawdź ceny > Porównaj ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Grzanki z serem camembert, konfiturą z borówek i orzeszkami pistacjowymi Grzanki z serem camembert, konfiturą z borówek i orzeszkami pistacjowymi Fot. SHUTTERSTOCK, STOCKCREATIONS

Grzanki z serem camembert, konfiturą z borówek i orzeszkami pistacjowymi

bułeczki paluchy
2 łyżki oliwy
ser camembert dobrej jakości
konfitura z borówek lub z żurawin
orzeszki pistacjowe


Bułeczki kroimy wzdłuż na pół. Smarujemy przecięcia oliwą. Układamy płaską stronę na grillu i pieczemy po 3-4 minuty, aż się przyrumienią. Na grzankach kładziemy plastry sera oraz porcje konfitury. Posypujemy grubo posiekanymi orzechami pistacjowymi.

> Camembert to miękki ser podpuszczkowy. Najlepiej jadać go, gdy jest świeży. Powinien być sprężysty, mieć wewnątrz barwę kremową (a nie żółtą) i porowatą fakturę. Ostry zapach zgnilizny i żółty kolor świadczą o tym, że ser nie jest najświeższy.

Zdjęcie Ambition Vader 68922 Zdjęcie Kela De Luxe Chlebak 19210 Zdjęcie Wesco Single Grandy 235101-02
Ambition Vader 68922 Kela De Luxe Chlebak 19210 Wesco Single Grandy 235101-02
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Porównaj ceny >
źródło: Okazje.info
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.