pieczywo na zakwasie (po 2 kromki na osobę)
250 g sera pleśniowego
plastry szynki
świeże figi
kapary
liście tymianku
Kromki pieczywa grillujemy po 2 minuty z każdej strony, aż się przyrumienią. Układamy na nich plastry sera pleśniowego, szynki i fig. Każda bruschettę posypujemy kaparami. Dekorujemy listkami tymianku.
> Równie pyszne grzanki można przygotować także z ciemnego pieczywa z plastrami gruszki i orzechami włoskimi.
> Zamiast zwykłej szynki warto spróbować szynki parmeńskiej (prosciutto di Parma). Jest to surowa podsuszona szynka, wytwarzana tradycyjnymi metodami we włoskiej Parmie. Wyróżnia się charakterystycznym łagodnym smakiem. Najlepiej przed położeniem jej na grzankach pokroić ją w paski, inaczej będzie się ciągnąć.
Altom KOMPLET DO PRZYPRAW 2... | Invotis Komplet 2 pojemnikó... | Wojdrew Komplet 20 przypraw... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
czerwona papryka
4 marchewki
kalafior romanesco
2 ząbki czosnku
czerwona cebula
3 łyżki oliwy
sól
pieprz
pęczek bazylii
pieczywo na zakwasie (po 2 kromki na osobę)
4 łyżki gotowego bazyliowego pesto
Paprykę kroimy w paski, marchewkę w słupki, a kalafiora dzielimy na różyczki. Drobno posiekany czosnek i pokrojoną w piórka cebulę szklimy na oliwie. Dorzucamy pokrojone warzywa i smażymy 10 minut, mają być al dente. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekaną bazylię. Kromki chleba pieczemy na grillu po 2 minuty z każdej strony, aż się przyrumienią. Skrapiamy oliwą, smarujemy pesto i na każdą grzankę nakładamy porcję warzyw.
> Kalafior romanesco jest u nas jeszcze mało popularny. Warto go jednak spróbować ze względu na oryginalny kremowy smak, z lekko orzechową nutą.
Fissler Profession zestaw n... | Gerlach Zestaw noży kuchenn... | Swiss Hufeisen Komplet noży... |
Sprawdź ceny > | Porównaj ceny > | Sprawdź ceny > |
bułeczki paluchy
2 łyżki oliwy
ser camembert dobrej jakości
konfitura z borówek lub z żurawin
orzeszki pistacjowe
Bułeczki kroimy wzdłuż na pół. Smarujemy przecięcia oliwą. Układamy płaską stronę na grillu i pieczemy po 3-4 minuty, aż się przyrumienią. Na grzankach kładziemy plastry sera oraz porcje konfitury. Posypujemy grubo posiekanymi orzechami pistacjowymi.
> Camembert to miękki ser podpuszczkowy. Najlepiej jadać go, gdy jest świeży. Powinien być sprężysty, mieć wewnątrz barwę kremową (a nie żółtą) i porowatą fakturę. Ostry zapach zgnilizny i żółty kolor świadczą o tym, że ser nie jest najświeższy.
Ambition Vader 68922 | Kela De Luxe Chlebak 19210 | Wesco Single Grandy 235101-02 |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Porównaj ceny > |