po dużym strąku czerwonej i żółtej papryki
2 bakłażany
3 młodziutkie małe cukinie
10 pomidorków koktajlowych
1-2 opakowania tortilli
3 łyżki oliwy
Marynata:
ząbek czosnku
1/4 szklanki oliwy
4-5 łyżeczek octu balsamicznego
łyżeczka suszonego oregano
trochę świeżo zmielonego pieprzu
Czosnek obieramy, drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę, dodajemy do pozostałych składników marynaty, mieszamy. Warzywa dokładnie myjemy, osuszamy. Z papryki usuwamy ogonki i gniazda nasienne. Strąki kroimy na niezbyt duże kwadraty, bakłażany na półplastry, cukinie na duże kawałki, a pomidory na ćwiartki. Oczyszczone z pestek pomidory i pozostałe warzywa wkładamy do salaterki, zalewamy przygotowaną marynatą, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy przynajmniej na 25 minut. Następnie na przemian nabijamy kawałki warzyw na metalowe albo drewniane (namoczone) szpadki do szaszłyków. Tortille smarujemy z obu stron oliwą, krótko opiekamy, po czym zawijamy w rożki. Napełniamy tortille opieczonymi i ściągniętymi ze szpadek gorącymi warzywami. Zgrillowane warzywa możemy podać również w pokrojonej na 3-4 kawałki, wydrążonej w środku i opieczonej na ruszcie bagietce.
DANCOOK Grill ogrodowy 7500 | LANDMANN Grill składany Por... | LotusGrill G-GR-34, Zielony... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
8 kolb kukurydzy
2 łyżki oliwy
24 plasterków boczku
100 g miękkiego masła
szczypiorek
2 łyżki soku z limonki
2 łyżeczki drobnej soli morskiej
1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
szczypta pieprzu kajeńskiego
Kukurydze smarujemy oliwą, a następnie zawijamy w plastry boczku i owijamy folią aluminiową. Układamy na kratce grilla w dość gorącym miejscu i pieczemy, aż zmiękną, około 15-20 minut. W miseczce mieszamy rozpuszczone masło, szczypiorek, sok z limonki, sól morską, paprykę oraz pieprz kajeński. Gotowym sosem polewamy upieczone kolby kukurydzy.
> Do grillowania wybierajmy małe kolby. Warto również sprawdzić, czy ziarna są miękkie i soczyste. Kukurydze najlepiej przyrządzić tego samego dnia, gdyż z czasem traci smak. Kukurydza upiecze się szybciej, jeśli kolby przed grillowaniem podgotujemy przez 5-6 minut.
Chasseur Patelnia Grillowa ... | Happycall Patelnia grillowa... | Vogue Patelnia Grillowa-Kwa... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
4 pomidory
sól
pieprz biały
sok i skórka otarta z 1 cytryny
2 ząbki czosnku
łyżeczka cukru trzcinowego
4 łyżeczki oliwy
2 łyżeczki listków oregano
Pomidory myjemy, osuszamy i kroimy na połówki. Każdą połówkę oprószamy odrobiną soli i pieprzu, skrapiamy sokiem z cytryny. Posypujemy skórką cytrynową, posiekanym czosnkiem oraz cukrem trzcinowym ( po parę ziarenek na połówkę). Pomidory układamy na tacce do grillowania, polewamy odrobiną oliwy i grillujemy przez 5 minut na średnio gorącym grillu. Przed podaniem posypujemy oregano.
> Tak przygotowane pomidory możemy podawać jako samodzielne danie, z dodatkiem rukoli i grillowanego koziego sera, są także bardzo dobrym dodatkiem do ryb upieczonych na ruszcie.
Profeos Stół Miron | VidaXL Stolik barowy z krze... | VidaXL Stolik + Krzesła Mdf... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
2 cukinie
3 łyżki oliwy
zioła prowansalskie
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
ser feta
orzeszki piniowe
Umyte cukinie kroimy w podłużne plastry grubości 1-2 centymetrów. Oliwę mieszamy z wyciśniętym czosnkiem, ziołami, solą i pieprzem. Marynatą smarujemy plastry z obu stron. Rozgrzewamy grill do średniej temperatury. Pieczemy cukinię około 2 minuty z każdej strony, aż będzie miękka. Na zgrillowanych plastrach cukinii kładziemy porcję sera feta i zwijamy w roladki. Układamy je na talerzu i posypujemy prażonymi orzeszkami piniowymi
Gald Półka + przyprawy 12S ... | Gald Półka z przyprawami 8s... | Gald Przyprawnik obrotowy +... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
3 duże papryki przekrojone wzdłuż na połówki i oczyszczone z nasion
Farsz:
2 czerstwe kajzerki
oliwa
3/4 szklanki startej mozzarelli
3/4 szklanki obranych i posiekanych pomidorów
1/3 szklanki gorącej wody
2 łyżki posiekanych czarnych oliwek
2 łyżki stopionego masła
3/4 łyżeczki listków oregano
1-2 łyżeczki soli czosnkowej
Z bułek ścinamy skórkę i kroimy je w kostkę o boku około 5 mm. Skrapiamy pokrojony miąższ oliwą i rozsypujemy na tacce do grillowania. Podpiekamy na ruszcie na grzanki i studzimy. Robimy farsz. Mieszamy grzanki z wszystkimi pozostałymi składnikami. Napełniamy nadzieniem połówki papryk. Każdą układamy na folii aluminiowej, brzegi folii zaginamy, tak aby powstały miseczki otwarte u góry. Papryki w ?miseczkach? kładziemy na dość gorącym grillu i pieczemy do miękkości, 20-30 minut. Na ostatnie 10 minut grillowania każdą paprykę przykrywamy kawałkiem folii.
> Zamiast mozzarelli możemy użyć fety lub bryndzy.
Bambusowy kosz piknikowy | Reisenthel Kosz piknikowy C... | TORO Kosz piknikowy 40x28x18cm |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |