Grill wegetariański

Zdrowo i kolorowo Grillować można niemal wszystkie warzywa, zwłaszcza jeśli wcześniej zamarynuje się je w zalewie z odrobiną octu i ziołami. Aromatyczna marynata zmiękczy jarzyny i przyda im smaku. Potem wystarczy już tylko kilka minut na lekko rozgrzanym ruszcie.
Warzywa w rożkach z tortilli Warzywa w rożkach z tortilli BBS

Warzywa w rożkach z tortilli

po dużym strąku czerwonej i żółtej papryki
2 bakłażany
3 młodziutkie małe cukinie
10 pomidorków koktajlowych
1-2 opakowania tortilli  
3 łyżki oliwy

Marynata:
ząbek czosnku
1/4 szklanki oliwy
4-5 łyżeczek octu balsamicznego
łyżeczka suszonego oregano
trochę świeżo zmielonego pieprzu


Czosnek obieramy, drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę, dodajemy do pozostałych składników marynaty, mieszamy. Warzywa dokładnie myjemy, osuszamy. Z papryki usuwamy ogonki i gniazda nasienne. Strąki kroimy na niezbyt duże kwadraty, bakłażany na półplastry, cukinie na duże kawałki, a pomidory na ćwiartki. Oczyszczone z pestek pomidory i pozostałe warzywa wkładamy do salaterki, zalewamy przygotowaną marynatą, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy przynajmniej na 25 minut. Następnie na przemian nabijamy kawałki warzyw na metalowe albo drewniane (namoczone) szpadki do szaszłyków. Tortille smarujemy z obu stron oliwą, krótko opiekamy, po czym zawijamy w rożki. Napełniamy tortille opieczonymi i ściągniętymi ze szpadek gorącymi warzywami. Zgrillowane warzywa możemy podać również w pokrojonej na 3-4 kawałki, wydrążonej w środku i opieczonej na ruszcie bagietce.

Zdjęcie DANCOOK Grill ogrodowy 7500 Zdjęcie LANDMANN Grill składany Portago 11525 Zdjęcie LotusGrill G-GR-34, Zielony - Grill węglowy bezdymny
DANCOOK Grill ogrodowy 7500 LANDMANN Grill składany Por... LotusGrill G-GR-34, Zielony...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Grillowana kukurydza w boczku Grillowana kukurydza w boczku Fot. SHUTTERSTOCK, AFRICA STUDIO

Grillowana kukurydza w boczku

8 kolb kukurydzy
2 łyżki oliwy
24 plasterków boczku
100 g miękkiego masła
szczypiorek
2 łyżki soku z limonki
2 łyżeczki drobnej soli morskiej
1/2 łyżeczki mielonej słodkiej  papryki
szczypta pieprzu kajeńskiego


Kukurydze smarujemy oliwą, a następnie zawijamy w plastry boczku i owijamy folią aluminiową. Układamy na kratce grilla w dość gorącym miejscu i pieczemy, aż zmiękną, około 15-20 minut. W miseczce mieszamy rozpuszczone masło, szczypiorek, sok z limonki, sól morską, paprykę oraz pieprz kajeński. Gotowym sosem polewamy upieczone kolby kukurydzy.

> Do grillowania wybierajmy małe kolby. Warto również sprawdzić, czy ziarna są miękkie i soczyste. Kukurydze najlepiej przyrządzić tego samego dnia, gdyż z czasem traci smak. Kukurydza upiecze się szybciej, jeśli kolby przed grillowaniem podgotujemy przez 5-6 minut.

Zdjęcie Chasseur Patelnia Grillowa Panini 3380-12 21cm Zdjęcie Happycall Patelnia grillowa Diamond Zdjęcie Vogue Patelnia Grillowa-Kwadratowa
Chasseur Patelnia Grillowa ... Happycall Patelnia grillowa... Vogue Patelnia Grillowa-Kwa...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Cytrynowe pomidory Cytrynowe pomidory Fot. SHUTTERSTOCK, ZI3000

Cytrynowe pomidory

4 pomidory
sól
pieprz biały
sok i skórka otarta z 1 cytryny
2 ząbki czosnku
łyżeczka cukru trzcinowego
4 łyżeczki oliwy
2 łyżeczki listków oregano


Pomidory myjemy, osuszamy i kroimy na połówki. Każdą połówkę oprószamy odrobiną soli i pieprzu, skrapiamy sokiem z cytryny. Posypujemy skórką cytrynową, posiekanym czosnkiem oraz cukrem trzcinowym ( po parę ziarenek na połówkę). Pomidory układamy na tacce do grillowania, polewamy odrobiną oliwy i grillujemy przez 5 minut na średnio gorącym grillu. Przed podaniem posypujemy oregano.

> Tak przygotowane pomidory możemy podawać jako samodzielne danie, z dodatkiem rukoli i grillowanego koziego sera, są także bardzo dobrym dodatkiem do ryb upieczonych na ruszcie.

Zdjęcie Profeos Stół Miron Zdjęcie VidaXL Stolik barowy z krzesłami 160725 Zdjęcie VidaXL Stolik + Krzesła Mdf 243001
Profeos Stół Miron VidaXL Stolik barowy z krze... VidaXL Stolik + Krzesła Mdf...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Roladki z grillowanej cukinii z fetą Roladki z grillowanej cukinii z fetą Fot. SHUTTERSTOCK, LESYA DOLYUK

Roladki z grillowanej cukinii z fetą

2 cukinie
3 łyżki oliwy
zioła prowansalskie
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
ser feta
orzeszki piniowe


Umyte cukinie kroimy w podłużne plastry grubości 1-2 centymetrów. Oliwę mieszamy  z wyciśniętym czosnkiem, ziołami, solą i pieprzem. Marynatą smarujemy plastry z obu stron. Rozgrzewamy grill do średniej temperatury. Pieczemy cukinię około 2 minuty z każdej strony, aż będzie miękka. Na zgrillowanych plastrach cukinii kładziemy porcję sera feta i zwijamy w roladki. Układamy je na talerzu i posypujemy prażonymi orzeszkami piniowymi

Zdjęcie Gald Półka + przyprawy 12S 5904006098311 Zdjęcie Gald Półka z przyprawami 8szt 9830 Zdjęcie Gald Przyprawnik obrotowy + przyprawy 16LS 5904006098694
Gald Półka + przyprawy 12S ... Gald Półka z przyprawami 8s... Gald Przyprawnik obrotowy +...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Papryki faszerowane mozzarellą Papryki faszerowane mozzarellą Fot. SHUTTERSTOCK, STOCKCREATIONS

Papryki faszerowane mozzarellą

3 duże papryki przekrojone wzdłuż na połówki i oczyszczone z nasion

Farsz:
2 czerstwe kajzerki
oliwa
3/4 szklanki startej mozzarelli
3/4 szklanki obranych i posiekanych pomidorów
1/3 szklanki gorącej wody
2 łyżki posiekanych czarnych oliwek
2 łyżki stopionego masła
3/4 łyżeczki listków oregano
1-2 łyżeczki soli czosnkowej


Z bułek ścinamy skórkę i kroimy je w kostkę o boku około 5 mm. Skrapiamy pokrojony miąższ oliwą i rozsypujemy na tacce do grillowania. Podpiekamy na ruszcie na grzanki i studzimy. Robimy farsz. Mieszamy grzanki z wszystkimi pozostałymi składnikami. Napełniamy nadzieniem połówki papryk. Każdą układamy na folii aluminiowej, brzegi folii zaginamy, tak aby powstały miseczki otwarte u góry. Papryki w ?miseczkach? kładziemy na dość gorącym grillu i pieczemy do miękkości, 20-30 minut. Na ostatnie 10 minut grillowania  każdą paprykę przykrywamy kawałkiem folii.

> Zamiast mozzarelli możemy użyć fety lub bryndzy.

Zdjęcie Bambusowy kosz piknikowy Zdjęcie Reisenthel Kosz piknikowy Carrybag 2 funky dots BL3048 Zdjęcie TORO Kosz piknikowy 40x28x18cm
Bambusowy kosz piknikowy Reisenthel Kosz piknikowy C... TORO Kosz piknikowy 40x28x18cm
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Więcej o:
Komentarze (2)
Grill wegetariański
Zaloguj się
  • Ela Maniek

    Oceniono 4 razy 4

    A boczek to przepraszam na drzewach rośnie? Czy na polu się zbiera?

  • Weronika Wera

    0

    Dania wegetariańskie z grilla są dobre, ale ja chyba wolę kawałek mięsa :) Nie ma to jak karkówka z grilla, do tego pyszny ostry chrzan. Najlepszy moim zdaniem jest ten marki Krakus, bo mimo kremowej konsystencji, wiórki chrzanu są wyczuwalne.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

POPULARNE
NAJNOWSZE