Lekkie i zdrowe desery na lato

Lekko, zdrowo, kolorowo! Letnim deserom naprawdę trudno się oprzeć. Kolor, zapach i smak owoców jest bowiem bardzo kuszący. Na szczęście można je jeść bez wyrzutów sumienia, gdyż są niskokaloryczne. Oczywiście pod warunkiem, że nie doprawimy ich dużą ilością cukru i śmietany.
Crumble Crumble Fot. ANNA PUSTYNNIKOVA, SHUTTERSTOCK

Crumble

125 g jeżyn
125 g porzeczek
100 g malin
6 brzoskwiń
1 cytryna
30 ml 12% śmietany
2 łyżki cukru (najlepiej kandyzowanego)
1 torebka cukru waniliowego

Na ciasto:
150 g mąki
80 g masła
80 g cukru (najlepiej kandyzowanego)
szczypta soli


Składniki ciasta mieszamy (masło kroimy na małe kawałki); całość siekamy nożem, aby otrzymać grudki ciasta. Brzoskwinie zanurzamy na 3 minuty we wrzątku, zdejmujemy skórkę, drylujemy, kroimy na plasterki, zraszamy sokiem wyciśniętym z cytryny. Cukier kandyzowany mieszamy z cukrem waniliowym. Owoce układamy warstwami w natłuszczonym naczyniu do zapiekania, każdą warstwę posypując mieszanką cukru. Przysypujemy grudkami ciasta (na 5 mm grubości). Pieczemy w 180°C przez 35 minut, aż ciasto będzie złociste. Serwujemy ciepłe, podając cukier kandyzowany i śmietanę.

> Do ciasta na kruszonkę i do owocowego nadzienia warto dodać cukru kandyzowanego. Dzięki temu crumble będzie miało lekko karmelowy smak.

Zdjęcie Nuova R2S 4 TALERZYKI DESEROWE Easy Life (463 HFR) Zdjęcie Nuova R2S Komplet: Talerze Deserowe R2s - Nostalgie - Maitres Chocolatiers Zdjęcie Rosendahl Grand Cru SOFT 4 Szt. 25169
Nuova R2S 4 TALERZYKI DESER... Nuova R2S Komplet: Talerze ... Rosendahl Grand Cru SOFT 4 ...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Deser z mascarpone i truskawek Deser z mascarpone i truskawek Fot. OLYINA, SHUTTERSTOCK

Deser z mascarpone i truskawek

400 g truskawek
2 łyżki soku z cytryny
do smaku cukier lub miód
2 łyżki pokrojonych w paski listków melisy
250 g serka mascarpone
listki mięty


Miksujemy 1/3 truskawek i mieszamy z resztą pokrojonych owoców. Dodajemy sok z cytryny, cukier lub miód do smaku oraz melisę. Mieszamy i wstawiamy na 20 minut do lodówki. Mascarpone mieszamy z odrobiną cukru lub miodu, przekładamy do szklanych pucharków ? po łyżeczce serka na każdą porcję. Na masę serową nakładamy porcję masy owocowej, a na wierzchu ? po łyżeczce pozostałego serka. Dekorujemy listkami mięty.

> Jeśli chcemy, aby deser był lżejszy, zamiast mascarpone użyjmy naturalnego serka homogenizowanego lub gęstego jogurtu greckiego.

> Liście melisy możemy zastąpić listkami mięty lub bazylii. Deser będzie równie smaczny.

Zdjęcie Arcoroc DIAMOND 770535 Zdjęcie Arcoroc Szkło Deserowe 58010 Zdjęcie Bormioli Rocco Ypsilon Pucharki 2 Szt 04739
Arcoroc DIAMOND 770535 Arcoroc Szkło Deserowe 58010 Bormioli Rocco Ypsilon Puch...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Błyskawiczna galaretka z malin Błyskawiczna galaretka z malin Fot. LOSANGELA, SHUTTERSTOCK

Błyskawiczna galaretka z malin

500 g malin
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
500 g cukru żelującego 2:1
100 ml czerwonego półwytrawnego wina


Przebrane, delikatnie opłukane maliny wsypujemy do rondla, wlewamy 3,5 szklanki wody i gotujemy 5 minut od chwili zawrzenia. Owoce przecedzamy, sprawdzamy objętość wywaru i jeśli jest go mniej niż 1 litr, dolewamy wrzącej wody. Wsypujemy cukier waniliowy, cukier żelujący i gotujemy 3 minuty. Dodajemy wino. Wyparzone słoiki napełniamy gorącą galaretką, odstawiamy do ostudzenia.

> Galaretkę trzeba przechowywać w lodówce. Najlepiej zjeść ją w ciągu 2-3 miesięcy. Smakuje wybornie sama, ale można ją również podawać do kruchych ciasteczek.

Zdjęcie Agnex Żelatyna 200g Zdjęcie Vitafarm Agar-agar 50g Zdjęcie Agnex Chia Szałwia Hiszpańska 250g
Agnex Żelatyna 200g Vitafarm Agar-agar 50g Agnex Chia Szałwia Hiszpańs...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Granita grejpfrutowo-truskawkowa Granita grejpfrutowo-truskawkowa Fot. LIV FRIIS-LARSEN, SHUTTERSTOCK

Granita grejpfrutowo-truskawkowa

3/4 szklanki cukru
200 g poziomek lub truskawek
3/4 szklanki soku z czerwonych grejpfrutów
2 i 1/4 szklanki zimnego białego wytrawnego wina musującego


Mieszamy cukier z 3/4 szklanki wody. Podgrzewamy, mieszając, aż cukier się rozpuści, studzimy. Miksujemy owoce, dodajemy do syropu. Wlewamy sok grejpfrutowy i wino musujące, masę przekładamy do metalowej miski, przykrywamy i wstawiamy na 6 godzin do zamrażarki. Mieszamy mniej więcej co godzinę, aby granita zamroziła się równomiernie.

> Deser można udekorować truskawkami posmarowanymi mascarpone, a potem zanurzonymi w mieszaninie cukru i skórki cytrynowej.

> Granita to tradycyjny deser włoski. Tam najczęściej jada się granitę o smaku pomarańczowym, cytrynowym, miętowym, migdałowym lub kawowym.

Zdjęcie Lafe BRW-003 Zdjęcie Hamilton Beach Blender z kruszarką do lodu Revolution 1200 1,8L 3 KM 15s HBS1200-CE Zdjęcie Stalgast Waring Commercial Profesjonalny blender 484110
Lafe BRW-003 Hamilton Beach Blender z kr... Stalgast Waring Commercial ...
Porównaj ceny > Sprawdź ceny > Porównaj ceny >
źródło: Okazje.info
Lody malinowo-pomarańczowe Lody malinowo-pomarańczowe NATALIA NOWAK - BRATEK

Lody malinowo-pomarańczowe

380 ml śmietanki 18% UHT
cienko obrana skórka z 2 pomarańczy
5 żółtek
150 g cukru
500 g malin (świeżych lub mrożonych)
380 ml śmietanki kremówki
1 łyżka soku pomarańczowego


Śmietankę podgrzewamy ze skórką pomarańczową, studzimy. Żółtka ucieramy z cukrem. Maliny miksujemy i przecieramy przez sito, odmierzamy 380 ml purée. Mieszamy je w misce z kremówką i sokiem pomarańczowym. Po wyjęciu kawałków skórki pomarańczowej ze śmietanki podgrzewamy ją i powoli zaparzamy nią kogel-mogel. Podgrzewamy masę, nie dopuszczając do zagotowania, szybko przelewamy przez sitko do kremówki z malinami. Studzimy, zamrażamy w maszynce do lodów.

> Lody warto podawać w zmrożonych pucharkach, które nie tylko pięknie wyglądają, ale dłużej utrzymują zimną temperaturę.

Zdjęcie Clatronic ICM 3594 Zdjęcie Tescoma Della Casa Maszynka do Robienia Lodów 643180.00 Zdjęcie Unold 48879 Ice Cream Maker
Clatronic ICM 3594 Tescoma Della Casa Maszynka... Unold 48879 Ice Cream Maker
Porównaj ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.