Przysmaki z kurczaka

Białe mięso jest zdrowe i lekkie. Idealnie nadaje się do przygotowania obiadów w ciepłe dni. Smak delikatnego mięsa drobiowego najlepiej podkręcić świeżymi ziołami: tymiankiem, estragonem lub oregano, lub wyrazistymi dodatkami. W tej roli latem sprawdzą się znakomicie sezonowe owoce, na przykład morele lub świeże warzywa.
Kurczak z morelami i estragonem Kurczak z morelami i estragonem MARCIN KLABAN

Kurczak z morelami i estragonem

2 udka z kurczaka
2 nóżki (ze skórką)
skórka starta z 1 cytryny
sól i pieprz
oliwa
1 pęczek estragonu
6 moreli (bez pestek)


Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacieramy skórką cytrynową oraz solą i pieprzem. Na rozgrzaną patelnię z 4-5 łyżkami oliwy kładziemy kawałki kurczaka skórą do dołu. Smażymy po 5-7 min z każdej strony. Na koniec wrzucamy posiekany estragon oraz morele pokrojone na ćwiartki. Smażymy przez kolejne kilka minut, aby owoce puściły sok i powstał lekki sos.

Zdjęcie BERLINGER HAUS Patelnia głęboka METALLIC LINE 24cm BH-1259 Zdjęcie Fissler Patelnia Patelnia Głęboka Spezial Asia 28cm Zdjęcie Valdinox Patelnia Głęboka z Pokrywą Szklaną 28cm
BERLINGER HAUS Patelnia głę... Fissler Patelnia Patelnia G... Valdinox Patelnia Głęboka z...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Kurczak z groszkiem Kurczak z groszkiem ARKADIUSZ SCICHOCKI

Kurczak z groszkiem

1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
3 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
2 łyżki sosu rybnego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka drobno zmielonego czarnego pieprzu
szczypta pieprzu kajeńskiego
4 filety z piersi kurczaka
2 łyżki wytrawnego sherry
2 łyżki melasy lub miodu
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
200 g strączków groszku cukrowego (niekoniecznie)
cukier do smaku


Przygotowujemy marynatę: mieszamy w misce skórkę cytrynową, czosnek, sosy rybny i sojowy, pieprz czarny i kajeński. Piersi kurczaka kroimy w wąskie paski, wkładamy do marynaty, przykrywamy i odstawiamy na co najmniej 30 minut, a najlepiej na 2 godziny do lodówki. W czasie gdy kurczak się marynuje, robimy sos: mieszamy sherry z melasą lub miodem oraz sokiem cytrynowym. Ustawiamy wok lub szeroki rondel na dużym ogniu, wlewamy olej i bardzo mocno rozgrzewamy. Ostrożnie wkładamy kawałki kurczaka do oleju, szybko je podsmażamy. Dodajemy sos z sherry i smażymy, aż lekko zgęstnieje. Zestawiamy mięso z ognia. Groszek gotujemy w lekko osolonej wodzie z odrobiną cukru. Osączamy go i mieszamy z potrawą lub przekładamy do oddzielnej miseczki. Kurczaka podajemy z ryżem ugotowanym na sypko lub makaronem ryżowym albo sojowym.

Zdjęcie ĆMIELÓW ROCOCO KLARA Serwis obiadowy 57/12 0001 Zdjęcie Duo Serwis Obiadowy Ritz Biały 6/18el Zdjęcie Karolina Serwis Obiadowy dla 12os Hiruni 200010613
ĆMIELÓW ROCOCO KLARA Serwis... Duo Serwis Obiadowy Ritz Bi... Karolina Serwis Obiadowy dl...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Kurczak cacciatore Kurczak cacciatore MAŁGORZATA DZIĘGIELEWSKA

Kurczak cacciatore

1 duży kurczak (1,5-1,8 kg) podzielony na porcje
1-2 łyżki oliwy
1 grubo pokrojona cebula
8 ząbków czosnku, obranych i pokrojonych w cienkie plasterki
350 ml wytrawnego białego wina
2 listki laurowe y garść posiekanego oregano
250 g pomidorków cherry
400 g całych pomidorów z puszki w zalewie (można obrać, oczyścić z pestek i rozgotować świeże)
1 słoiczek (200-300 ml) czarnych oliwek bez pestek
sól do smaku


Kawałki kurczaka obsmażamy w rondlu na oliwie przez 7-8 minut, odwracając, aby równomiernie się przyrumieniły. Przekładamy na półmisek, a w tym samym rondlu szklimy przez 5 minut cebulę, dodajemy czosnek, smażymy jeszcze minutę lub dwie. Zalewamy winem, zagotowujemy, wkładamy kurczaka, gotujemy chwilę, aż część wina odparuje. Dodajemy pozostałe składniki, doprawiamy solą, przykrywamy i dusimy na małym ogniu do momentu, gdy kurczak będzie zupełnie miękki ? około godziny. Danie możemy podać z zieloną sałatą i świeżym pieczywem.

Zdjęcie Eurofirany Obrus Helen Żółty 110x160 Zdjęcie Eurofirany Obrus Malmo kremowo kolorowy 85x85 Zdjęcie Szykowny Dom Obrus Lniany Ecru z Wypustką O-2
Eurofirany Obrus Helen Żółt... Eurofirany Obrus Malmo krem... Szykowny Dom Obrus Lniany E...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Więcej o:
Komentarze (2)
Przysmaki z kurczaka
Zaloguj się
  • vald

    Oceniono 4 razy 4

    Tiaa. Skórka starta z cytryny z całą tablicą Mendelejewa środków konserwujących, których nawet mycie nie wywabi.
    Na głowę upadliście?

  • carolina_reaper

    Oceniono 1 raz 1

    Niestety ale z tych kurczakow jakie sa ogolnodostepne nie da sie nic wyczarowac, chcesz poznac smak prawdziwego kurczaka to go sobie sam wyhoduj.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX