2 udka z kurczaka
2 nóżki (ze skórką)
skórka starta z 1 cytryny
sól i pieprz
oliwa
1 pęczek estragonu
6 moreli (bez pestek)
Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacieramy skórką cytrynową oraz solą i pieprzem. Na rozgrzaną patelnię z 4-5 łyżkami oliwy kładziemy kawałki kurczaka skórą do dołu. Smażymy po 5-7 min z każdej strony. Na koniec wrzucamy posiekany estragon oraz morele pokrojone na ćwiartki. Smażymy przez kolejne kilka minut, aby owoce puściły sok i powstał lekki sos.
BERLINGER HAUS Patelnia głę... | Fissler Patelnia Patelnia G... | Valdinox Patelnia Głęboka z... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
3 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
2 łyżki sosu rybnego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka drobno zmielonego czarnego pieprzu
szczypta pieprzu kajeńskiego
4 filety z piersi kurczaka
2 łyżki wytrawnego sherry
2 łyżki melasy lub miodu
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
200 g strączków groszku cukrowego (niekoniecznie)
cukier do smaku
Przygotowujemy marynatę: mieszamy w misce skórkę cytrynową, czosnek, sosy rybny i sojowy, pieprz czarny i kajeński. Piersi kurczaka kroimy w wąskie paski, wkładamy do marynaty, przykrywamy i odstawiamy na co najmniej 30 minut, a najlepiej na 2 godziny do lodówki. W czasie gdy kurczak się marynuje, robimy sos: mieszamy sherry z melasą lub miodem oraz sokiem cytrynowym. Ustawiamy wok lub szeroki rondel na dużym ogniu, wlewamy olej i bardzo mocno rozgrzewamy. Ostrożnie wkładamy kawałki kurczaka do oleju, szybko je podsmażamy. Dodajemy sos z sherry i smażymy, aż lekko zgęstnieje. Zestawiamy mięso z ognia. Groszek gotujemy w lekko osolonej wodzie z odrobiną cukru. Osączamy go i mieszamy z potrawą lub przekładamy do oddzielnej miseczki. Kurczaka podajemy z ryżem ugotowanym na sypko lub makaronem ryżowym albo sojowym.
ĆMIELÓW ROCOCO KLARA Serwis... | Duo Serwis Obiadowy Ritz Bi... | Karolina Serwis Obiadowy dl... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
1 duży kurczak (1,5-1,8 kg) podzielony na porcje
1-2 łyżki oliwy
1 grubo pokrojona cebula
8 ząbków czosnku, obranych i pokrojonych w cienkie plasterki
350 ml wytrawnego białego wina
2 listki laurowe y garść posiekanego oregano
250 g pomidorków cherry
400 g całych pomidorów z puszki w zalewie (można obrać, oczyścić z pestek i rozgotować świeże)
1 słoiczek (200-300 ml) czarnych oliwek bez pestek
sól do smaku
Kawałki kurczaka obsmażamy w rondlu na oliwie przez 7-8 minut, odwracając, aby równomiernie się przyrumieniły. Przekładamy na półmisek, a w tym samym rondlu szklimy przez 5 minut cebulę, dodajemy czosnek, smażymy jeszcze minutę lub dwie. Zalewamy winem, zagotowujemy, wkładamy kurczaka, gotujemy chwilę, aż część wina odparuje. Dodajemy pozostałe składniki, doprawiamy solą, przykrywamy i dusimy na małym ogniu do momentu, gdy kurczak będzie zupełnie miękki ? około godziny. Danie możemy podać z zieloną sałatą i świeżym pieczywem.
Eurofirany Obrus Helen Żółt... | Eurofirany Obrus Malmo krem... | Szykowny Dom Obrus Lniany E... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |