Zupa na lato

Chłodniki i inne lekkie zupy jarzynowe mogą latem zastąpić obiad. Gdy na zewnątrz jest gorąco, mało kto ma ochotę na duży, dwudaniowy posiłek . Chłodna zupa krem lub porządnie schłodzony chłodnik dodadzą siły i przyniosą orzeźwienie w porze lunchu.
Zupa z bobem i salsą ze szczypioru Zupa z bobem i salsą ze szczypioru MARTA DYMEK

Zupa z bobem i salsą ze szczypioru

Salsa z grillowanego szczypioru:
2 pęczki szczypioru
60-80 ml oliwy
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta soli

Zupa:
800 g bobu
2 litry wody
1 por (tylko biała i jasnozielona część)
2 łodygi selera naciowego
kilka łyżek oleju
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
1/3 łyżeczki chilli
1/3 łyżeczki nasion kolendry
1/3 łyżeczki zmielonego kuminu
spora szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
2-3 duże ziemniaki
1 ząbek czosnku
sól i czarny pieprz


Najpierw robimy salsę: rozgrzewamy suchą patelnię grillową, kładziemy na niej w jednej warstwie łodygi szczypioru z jednego pęczka. Grillujemy minutę, odwracamy, grillujemy 30 sekund. Zdejmujemy z patelni, studzimy, siekamy razem ze świeżym szczypiorem (powinna powstać pasta). Mieszamy z oliwą, sokiem z cytryny i solą, wstawiamy do lodówki.
Robimy zupę:
bób myjemy i gotujemy przez kilka minut w lekko osolonej wodzie. Pora i selera czyścimy, kroimy w plastry. Bób odcedzamy, zachowując wodę, w której się gotował. Na dnie dużego garnka rozgrzewamy kilka łyżek oleju, dodajemy pora i selera oraz przyprawy. Smażymy na małym ogniu około 10 minut. W tym czasie obieramy ziemniaki, kroimy je w kostkę i dodajemy do warzyw. Smażymy, mieszając, następne 5 minut. Na koniec dodajemy posiekany czosnek i smażymy z warzywami kolejną minutę. Wlewamy około 1,5 litra wywaru z bobu. Gotujemy 20 minut. Odlewamy szklankę zupy i miksujemy ją. Ponownie wlewamy do garnka, dodajemy ugotowany bób. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z salsą ze szczypiorku.

Zdjęcie Chasseur Patelnia grillowa kwadratowa Classic, soczysta wiśnia Zdjęcie SKEPPSHULT Patelnia grillowa 0129 Zdjęcie STALGAST Patelnia grillowa 43280
Chasseur Patelnia grillowa SKEPPSHULT Patelnia grillow... STALGAST Patelnia grillowa ...
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Chłodnik ogórkowo-cukiniowy z kozim serem Chłodnik ogórkowo-cukiniowy z kozim serem LUKASZ FALKOWSKI

Chłodnik ogórkowo-cukiniowy z kozim serem

1 duża cukinia
1 duży ogórek
1 pęczek mięty
1 pęczek bazylii
300 ml naturalnego jogurtu
300 ml jogurtu greckiego
kawałek koziego sera
oliwa


Cukinię i ogórka (wraz ze skórką) zalewamy wodą, gdy zawrze gotujemy jeszcze 5 minut. Studzimy, miksujemy, dodajemy posiekane zioła oraz jogurty i ponownie miksujemy na gładką masę. Jeżeli zupa będzie za gęsta lub zbyt płynna, dodajemy więcej jogurtu naturalnego lub greckiego. Krem schładzamy w lodówce przez 2 godziny.

Chłodnik ogórkowy najlepiej posypać pokruszonym kozim serem i polać odrobiną oliwy.

Zdjęcie Blender Adler AD 4610 Zdjęcie Blender Bugatti Vela Zdjęcie Blender SENCOR SHB 4360
Blender Adler AD 4610 Blender Bugatti Vela Blender SENCOR SHB 4360
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Chłodnik z buraków Chłodnik z buraków ARKADIUSZ SCICHOCKI

Chłodnik z buraków

2-3 buraki
3 jajka
1 ogórek wężowy
1 pęczek szczypiorku
1 szklanka kwaśnej śmietany
3 szklanki kefiru lub zsiadłego mleka
2 łyżki soku z cytryny
sól i pieprz


Dokładnie myjemy buraki i gotujemy je (lub pieczemy) w łupinkach. Kroimy w paski. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy, kroimy w ósemki. Ogórka myjemy, kroimy ze skórką w kostkę. Mieszamy śmietanę z kefirem lub zsiadłym mlekiem, przyprawiamy sokiem cytrynowym, solą i pieprzem, dodajemy posiekany szczypiorek, buraczki oraz ogórki. Mieszamy, przykrywamy i wstawiamy do lodówki. Podajemy z cząstkami jajek na twardo.

Do każdej porcji chłodnika można przed podaniem wrzucić kostkę lodu.

Zdjęcie Chasseur Garnek Modern 5,5 litra 3224-01 Zdjęcie LAMART Garnki LT 1009 Zdjęcie TEFAL Garnki INGENIO L3219902
Chasseur Garnek Modern 5,5 ... LAMART Garnki LT 1009 TEFAL Garnki INGENIO L3219902
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.