Salsa z grillowanego szczypioru:
2 pęczki szczypioru
60-80 ml oliwy
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta soli
Zupa:
800 g bobu
2 litry wody
1 por (tylko biała i jasnozielona część)
2 łodygi selera naciowego
kilka łyżek oleju
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
1/3 łyżeczki chilli
1/3 łyżeczki nasion kolendry
1/3 łyżeczki zmielonego kuminu
spora szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
2-3 duże ziemniaki
1 ząbek czosnku
sól i czarny pieprz
Najpierw robimy salsę: rozgrzewamy suchą patelnię grillową, kładziemy na niej w jednej warstwie łodygi szczypioru z jednego pęczka. Grillujemy minutę, odwracamy, grillujemy 30 sekund. Zdejmujemy z patelni, studzimy, siekamy razem ze świeżym szczypiorem (powinna powstać pasta). Mieszamy z oliwą, sokiem z cytryny i solą, wstawiamy do lodówki.
Robimy zupę: bób myjemy i gotujemy przez kilka minut w lekko osolonej wodzie. Pora i selera czyścimy, kroimy w plastry. Bób odcedzamy, zachowując wodę, w której się gotował. Na dnie dużego garnka rozgrzewamy kilka łyżek oleju, dodajemy pora i selera oraz przyprawy. Smażymy na małym ogniu około 10 minut. W tym czasie obieramy ziemniaki, kroimy je w kostkę i dodajemy do warzyw. Smażymy, mieszając, następne 5 minut. Na koniec dodajemy posiekany czosnek i smażymy z warzywami kolejną minutę. Wlewamy około 1,5 litra wywaru z bobu. Gotujemy 20 minut. Odlewamy szklankę zupy i miksujemy ją. Ponownie wlewamy do garnka, dodajemy ugotowany bób. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z salsą ze szczypiorku.
Chasseur Patelnia grillowa | SKEPPSHULT Patelnia grillow... | STALGAST Patelnia grillowa ... |
Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? |
1 duża cukinia
1 duży ogórek
1 pęczek mięty
1 pęczek bazylii
300 ml naturalnego jogurtu
300 ml jogurtu greckiego
kawałek koziego sera
oliwa
Cukinię i ogórka (wraz ze skórką) zalewamy wodą, gdy zawrze gotujemy jeszcze 5 minut. Studzimy, miksujemy, dodajemy posiekane zioła oraz jogurty i ponownie miksujemy na gładką masę. Jeżeli zupa będzie za gęsta lub zbyt płynna, dodajemy więcej jogurtu naturalnego lub greckiego. Krem schładzamy w lodówce przez 2 godziny.
Chłodnik ogórkowy najlepiej posypać pokruszonym kozim serem i polać odrobiną oliwy.
Blender Adler AD 4610 | Blender Bugatti Vela | Blender SENCOR SHB 4360 |
Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? |
2-3 buraki
3 jajka
1 ogórek wężowy
1 pęczek szczypiorku
1 szklanka kwaśnej śmietany
3 szklanki kefiru lub zsiadłego mleka
2 łyżki soku z cytryny
sól i pieprz
Dokładnie myjemy buraki i gotujemy je (lub pieczemy) w łupinkach. Kroimy w paski. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy, kroimy w ósemki. Ogórka myjemy, kroimy ze skórką w kostkę. Mieszamy śmietanę z kefirem lub zsiadłym mlekiem, przyprawiamy sokiem cytrynowym, solą i pieprzem, dodajemy posiekany szczypiorek, buraczki oraz ogórki. Mieszamy, przykrywamy i wstawiamy do lodówki. Podajemy z cząstkami jajek na twardo.
Do każdej porcji chłodnika można przed podaniem wrzucić kostkę lodu.
Chasseur Garnek Modern 5,5 ... | LAMART Garnki LT 1009 | TEFAL Garnki INGENIO L3219902 |
Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? |