Przekąski z warzyw

13.09.2017 12:51
Idziemy na targ! Dzieci warto zabierać na targ pełen świeżych jarzyn i owoców - wybierać i wkładać do koszyka dojrzałe, pachnące pomidory, ogórki, paprykę... przemycając przy okazji garść informacji o witaminach, minerałach, jednym słowem o zaletach jedzenia warzyw.
1

Pasta z awokado

dojrzałe awokado
sok z połowy cytryny
pół opakowania jogurtu naturalnego lub twarożku naturalnego
2 dymki
sól

Przekrawamy awokado. Wyjmujemy pestkę i delikatnie wybieramy miąższ. Staramy się nie uszkodzić skórki ? powstanie z niej efektowna miseczka. Miąższ skrapiamy sokiem z cytryny i rozgniatamy widelcem na grudkowatą masę. Dodajemy jogurt i bardzo drobno pokrojoną dymkę wraz ze   szczypiorkiem. Doprawiamy solą i dokładnie mieszamy. Podajemy z grzankami, z kukurydzianymi nachosami lub pokrojonymi na trójkąty i podpieczonymi na patelni tortillami.

Awokado, zwane inaczej smaczliwką, warto wprowadzić do rodzinnego menu ? jest bowiem cennym
źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych.

2  ARKADIUSZ ŚCICHOCKI

Pieczone frytki

5 dużych marchewek
5 dużych ziemniaków (około kilograma)
2 łyżki oliwy
sól
pieprz
2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Marchewki obieramy, ziemniaki szorujemy i osuszamy. Ziemniaki kroimy w grube plastry, a każdy plaster w grube frytki. Marchewki tniemy wzdłuż na cztery części. Rozkładamy warzywa pojedynczą warstwą na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200° C i pieczemy 30 minut. Gotowe pieczone warzywa
posypujemy solą, pieprzem i posiekaną pietruszką.

Domowe frytki są nie tylko dużo smaczniejsze od sklepowych, ale również dużo zdrowsze.

3

Sałatka z kaszą jaglaną

1 szklanka (ok. 210 g) suchej kaszy jaglanej
1 łyżka (ok. 15 g) masła
1 marchewka
1 zielona papryka
1 czerwona papryka
1 cukinia
2 łyżki (30 ml) oliwy
6 suszonych pomidorów w oleju
2 cebulki dymki ze szczypiorem
1 łyżka ulubionych ziół (kolendra, natka pietruszki,  koperek)
1 łyżka łagodnego ajwaru
sól

Kaszę płuczemy kilka razy w zimnej wodzie i odsączamy. Dolewamy 2 i 1/2 szklanki (625 ml) wody i dodajemy masło, by ziarenka się nie posklejały. Gotujemy pod przykryciem, aż wchłonie
wodę. Zestawiamy z ognia. Warzywa myjemy, osuszamy, marchewkę obieramy, z papryk usuwamy gniazda nasienne. Wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę. W rondlu rozgrzewamy
oliwę i smażymy warzywa, zaczynając od najtwardszego, wrzucamy marchewkę, cebulę, paprykę, na końcu cukinię, drobno pokrojone suszone pomidory i szczypior. Warzywa powinny pozostać chrupiące.  W misce mieszamy ciepłe warzywa z kaszą i ajwarem, doprawiamy solą i dodajemy posiekane zioła. Sałatka smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Jaglotto z warzywami to najlepszy sposób, aby oswoić się ze smakiem kaszy jaglanej, która nie wszystkim od razu przypada do gustu.

4

Babeczki z porami

2 pory (białe części) pokrojone na plasterki
100 ml oleju (i trochę do smażenia)
3 jajka
100 ml mleka
1,5 szklanki mąki
łyżeczka suszonych drożdży
200 g tartego żółtego sera
3 łyżki posiekanego koperku, sól i pieprz
ew. 100 g szynki pokrojonej w kostkę

Nagrzewamy piekarnik do 200°C. Pory dusimy na odrobinie oleju, aż zmiękną. Foremki smarujemy tłuszczem. Jajka ubijamy w dużej misce. Dodajemy mleko, olej, przesianą mąkę i drożdże.
Mieszamy, aż składniki się połączą. Na koniec dodajemy starty ser, koperek, ewentualnie szynkę i przestudzone pory. Mieszamy. Doprawiamy i łyżką wkładamy do przygotowanych foremek.
Pieczemy 20-25 minut, aż babeczki lekko zbrązowieją.

Wytrawne babeczki smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można je zjeść na drugie śniadanie, a także zabrać w pojemniku na wycieczkę

Skomentuj:
Przekąski z warzyw
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX