Piknikowe przepisy

Olsztyn Green Festival już za nami. Zagrali najlepsi muzycy, nakarmiły najlepsze food trucki, było też wiele innych atrakcji i niespodzianek. Poniżej propozycje dań, które możesz przygotować na piknik lub drugie śniadanie, a wśród nich przepis Gwiazdy Festiwalu.
Club sandwich w wersji light Club sandwich w wersji light ARKADIUSZ SCICHOCKI

Club sandwich w wersji light

na 4 porcje

400 g piersi z kurczaka
sól
pieprz
oliwa z oliwek
12 kromek pełnoziarnistego chleba tostowego
4 liście sałaty lodowej
2 obrane pomidory
1/2 świeżego obranego ogórka
8 plasterków chudej szynki
4 jajka
8 czarnych oliwek
wykałaczki


Przygotuj pierś z kurczaka: mięso oczyść, opłucz pod zimną wodą, skrop oliwą i dopraw solą oraz pieprzem, a następnie obsmaż na mocno rozgrzanej patelni z obu stron. Gdy mięso będzie obsmażone, wstaw je piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na ok. 12 minut. W tym czasie chleb tostowy opiecz w tosterze na złoty kolor, szynkę podsmaż na niewielkiej ilości oliwy, usmaż jajka sadzone, a pomidory i ogórka pokrój w plastry.
Upieczone mięso też pokrój w plastry.
Przygotuj kanapkę: pierwszą chrupiącą kromkę skrop oliwą, ułóż liść sałaty, pomidora, pierś z kurczaka i przykryj kolejną kromką chleba. Na tę warstwę połóż ogórek, podsmażoną szynkę oraz jajko sadzone i przykryj trzecim tostem. Kanapkę przekrój po przekątnej na pół, zepnij warstwy wykałaczkami ozdobionymi oliwkami, skrop oliwą, oprósz świeżo mielonym czarnym pieprzem i podawaj.

Rostbef Rostbef Fot. Brent Hofacker, Shutterstock

Kanapka Magdy Navarrete

chleb żytni na zakwasie,
4 cienkie plastry rostbefu
oliwa truflowa
listki rukoli i ulubionej sałaty
pomidorki koktajlowe
sól

"Majonez" z kaszy:
40 g kaszy jaglanej,
pasta tahini (pasta sezamowa)
1/2 szklanki (125 ml) wody
sok z 1/2 cytryny
1 ząbek czosnku


Przygotuj "majonez" z kaszy: zblenduj ugotowaną kaszę z dwoma łyżkami pasty tahini, wodą, sokiem z cytryny i rozgniecionym ząbkiem czosnku. Całość przybiera zaskakującą, kremową konsystencję i stanowi superzastępcę zwykłego majonezu.
Kromki chleba opiecz na grillu. Następnie ugrilluj plastry rostbefu bardzo szybko na półkrwisto i dopraw solą. Połowę kromek posmaruj "majonezem" z kaszy, ułóż na nich ciepłe mięso, skrop oliwą truflową, dodaj sporo rukoli i sałaty, a także świeżego pomidora, przykryj kromką chleba i... smacznego!

Zamiast oliwy truflowej możesz użyć dowolnej smakowej - do oliwy włóż np. papryczkę chili, czosnek lub zioła na kilka dni. Oliwa nabiera cudownego smaku!

Tarteletki z bakłażanem Tarteletki z bakłażanem MARCIN URBAN

Tarteletki z bakłażanem

opakowanie gotowego ciasta francuskiego
1 bakłażan
1 gomółka mozzarelli
oliwa z oliwek
gotowy sos pesto
50 g orzeszków pinii
1 żółtko


Bakłażan pokrój w plastry o grubości 1 cm. Mozzarellę pokrój w jak najcieńsze plastry. Z ciasta wykrój koła o średnicy większej szklanki. Na patelni na oliwie usmaż plastry bakłażana i odsącz je na ręczniku papierowym. Na każdym kółku ciasta ułóż po 2 plasterki bakłażana tak, aby zachodziły na siebie, a dookoła pozostał brzeg ciasta o szerokości 1,5-2-cm. Na bakłażanach ułóż plasterki sera i posmaruj sosem pesto. Skrop oliwą i posyp orzeszkami. Brzegi ciasta posmaruj rozmąconym żółtkiem. Tarteletki piecz 15 minut w piecu rozgrzanym do 200 st. C.

Burgerki drobiowe z warzywami

6 sztuk

1 pierś kurczaka
4 łyżeczki ugotowanej kaszy jęczmiennej
6 bułeczek pełnoziarnistych
1 zielona cukinia
2 łyżki majonezu
sól
pieprz
2 pomidory
listki roszponki
olej do smażenia


Mięso oczyść, umyj, osusz papierowym ręcznikiem i dokładnie posiekaj. Dopraw solą i pieprzem, dodaj ugotowaną kaszę i dokładnie wyrób, aż masa będzie się kleiła. Uformuj małe kotleciki i usmaż na patelni.
Umytą cukinię pokrój w plastry i usmaż na patelni na rozgrzanym oleju na złoty kolor, dopraw solą
i pieprzem. Pomidory pokrój w plasterki. Bułeczki lekko przypiecz w piekarniku, gdy ostygną, przekrój na połówki i posmaruj je majonezem. Na każdej dolnej części ułóż plaster pomidora, listki roszponki, burgerka, plaster cukinii i przykryj górną połówką.

Szaszłyczki z kurczaka i sera haloumi Szaszłyczki z kurczaka i sera haloumi ARKADIUSZ ŚCICHOCKI

Szaszłyczki z kurczaka i sera haloumi

250 g sera haloumi (można zastąpić oscypkiem)
400 g piersi kurczaka
1 pęczek oregano
1 łyżka oliwy
1 łyżka soku z cytryny
sól
pieprz
kawałki cytryny do podania


24 patyczki do szaszłyczków lub wykałaczki namocz w zimnej wodzie. Ser i kurczaka pokrój w kostkę o bokach ok. 2 cm. Na przygotowane wykałaczki nadziewaj najpierw listek oregano, następnie ser, kolejny listek i na końcu kawałek kurczaka. W ten sposób przygotuj wszystkie szaszłyczki. W małej miseczce wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem i skrop przygotowane szaszłyki. Smaż na teflonowej patelni około 2 minut z każdej strony, aż kurczak będzie usmażony. Podawaj z ósemkami cytryny.

Sałatka makaronowa z kurczakiem i cukinią Sałatka makaronowa z kurczakiem i cukinią ARKADIUSZ ŚCICHOCKI

Sałatka makaronowa z kurczakiem i cukinią

450 g piersi z kurczaka
2 nieduże cukinie
1 cebula
pęczek bazylii
80 g masła
150 g czarnych oliwek bez pestek
60 g tartego parmezanu
sól
pieprz
makaron fusilli (świderki)


Mięso pokrój w plasterki i zrumień na połowie masła. Następnie zdejmij z patelni, oprósz solą i pieprzem. Na patelnię dodaj pozostałą część masła i pokrojoną w piórka cebulę. Mieszaj, aż cebula się zeszkli, a następnie dodaj pokrojone w plasterki cukinie. Całość smaż, aż cukinia zmięknie, ale będzie wciąż chrupiąca.
Dodaj oliwki i wymieszaj sos. Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku według instrukcji na opakowaniu i odcedź. Świderki podawaj z sosem posypane tartym parmezanem.

Szaszłyki z drobiu w płatkach kukurydzianych Szaszłyki z drobiu w płatkach kukurydzianych ARKADIUSZ ŚCICHOCKI

Szaszłyki z drobiu w płatkach kukurydzianych

10 sztuk

2 piersi kurczaka
3 łyżki mąki pszennej
5 łyżek pokruszonych płatków kukurydzianych
2 jajka
1-2 łyżki oliwy
szczypta pieprzu
10 szpadek drewnianych do szaszłyków
oliwa do smażenia


Piersi kurczaka oczyść, umyj, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w paski. Nadziej je na drewniane szpadki do szaszłyków i dopraw delikatnie pieprzem, a następnie panieruj w mące, rozmąconym jaju i płatkach kukurydzianych. Tak przygotowane szaszłyki smaż na patelni, używając bardzo małej ilości oliwy.

Do szaszłyków drobiowych w płatkach kukurydzianych doskonale będzie pasował sos jogurtowy z dodatkiem szpinaku i sera feta.

Tortille z grillowanym kurczakiem Tortille z grillowanym kurczakiem ARKADIUSZ ŚCICHOCKI

Tortille z grillowanym kurczakiem

dla 4 osób

4 średniej wielkości ciabatty (lub 4 tortille)
2 małe filety z kurczaka
100 g pieczarek
1 cebulka dymka ze szczypiorkiem
8 plasterków suszonych pomidorów
1 łyżka octu balsamicznego
kilkanaście listków świeżego szpinaku
oliwa z pierwszego tłoczenia
sól
pieprz


Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki. Cebulę ze szczypiorem umyj i pokrój w plasterki. Na patelni na  niewielkiej ilości oliwy podsmaż cebulę ze szczypiorem, dodaj pieczarki i ocet balsamiczny. Smaż, aż płyn odparuje, dopraw solą i pieprzem, odstaw. Suszone pomidory odsącz z oliwy i pokrój w paski, szpinak oczyść, umyj i osusz. Mięso oczyść, umyj, osusz i usmaż na patelni grillowej (lub opiecz na grillu), następnie pokrój w plastry.
Ciabatty przekrój na pół, dolne połówki posmaruj łyżeczką oliwy (opcjonalnie), ułóż warstwy pieczarek, pomidorów, przełóż listkami szpinaku i dodaj kurczaka, dopraw świeżo mielonym pieprzem i przykryj górną częścią bułek. Jeśli używasz tortilli, wszystkie składniki rozłóż na plackach, a następnie zwiń je w rulon, przekrój na ukos i zawiń w pergamin.

Kanapki z tuńczykiem na ostro Kanapki z tuńczykiem na ostro ARKADIUSZ ŚCICHOCKI

Kanapki z tuńczykiem na ostro

dla 4 osób

1 długa bagietka (lub 4 małe)
2 puszki tuńczyka w oleju
3-4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
1 łyżeczka harissy (ostrej arabskiej pasty z papryczek, opcjonalnie)
3 pomidory malinowe
1 nieduży ogórek
1/2 średniej cebuli
4 jajka ugotowane na twardo
sól
4 garście dobrych oliwek z zalewy


Przygotuj sałatkę: pomidory sparz, obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne, miąższ pokrój w niewielką kostkę i odciśnij z soku. Ogórka obierz, pokrój w kostkę, dopraw solą i odstaw na 10 minut, żeby puścił sok. Cebulę obierz i drobno pokrój. Pomidory wymieszaj z odciśniętym z soku ogórkiem i cebulą, sałatkę odstaw (w razie potrzeby odciśnij sok).
Przygotuj kanapki: Bagietkę podziel na 4 części, każdą natnij wzdłuż (ale nie przekrawaj do końca) i posmaruj oliwą, na to rozsmaruj niewielką ilość harissy (uważaj, jest naprawdę ostra!). Następnie do kanapek dodaj odsączonego tuńczyka, sałatkę warzywną i pokrojone w plasterki jajko. Kanapkę lekko ściśnij i zawiń w papier, dorzucając garść oliwek.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.