Potrawy z grzybami

Grzyby kryją w sobie piąty smak - umami. Może dlatego właśnie tak bardzo lubimy potrawy z nimi w roli głównej?
Kurki z kurczakiem na szpinaku Kurki z kurczakiem na szpinaku BOGDAN BIAŁY

Kurki z kurczakiem na szpinaku

3 czerwone cebule
50 ml oliwy
200 ml czerwonego wina
100 ml octu balsamicznego
100 g cukru
1/2 kg młodego szpinaku
100 g czarnych jagód
200 g kurek
1/2 kg wędzonej piersi kurczaka

Sos:
1 awokado
3 ząbki czosnku
50 ml oliwy
sok z 1 limonki
sól i pieprz do smaku


Składniki sosu miksujemy na jednolitą masę, doprawiamy solą i pieprzem. Cebulę kroimy w piórka i smażymy 4 minuty na oliwie. Wlewamy wino i ocet, wsypujemy cukier. Gotujemy przez 30 minut, mieszając od czasu do czasu. Gdy cebula zmięknie, a płyn częściowo odparuje, zestawiamy z ognia do ostygnięcia. Szpinak myjemy, osuszamy, obcinamy łodygi. Liście szpinaku mieszamy z sosem i wykładamy na talerz. Posypujemy jagodami oraz umytymi, osuszonymi i podsmażonymi kurkami. Dodajemy karmelizowaną cebulę. Grillujemy plastry wędzonego kurczaka i kładziemy na sałacie.

Zdjęcie Duo Komplet 18 częściowy obiadowy HEMINGWAY kwadrat Zdjęcie CHODZIEŻ KAMELIA Serwis obiadowy 44/12 C000 3031-C000-K0-2-43 Zdjęcie LUMINARC TRIANON WHITE Serwis obiadowy i kawowy 66/12
Duo Komplet 18 częściowy ob... CHODZIEŻ KAMELIA Serwis obi... LUMINARC TRIANON WHITE Serw...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Zupa kurkowa z koprem włoskim i suszonymi pomidorami Zupa kurkowa z koprem włoskim i suszonymi pomidorami BOGDAN BIAŁY

Zupa kurkowa z koprem włoskim i suszonymi pomidorami

po 2 średnie marchewki i pietruszki
1 seler naciowy
1 koper włoski
1 cebula
2 ząbki czosnku
100 ml oliwy
1/2 kg kurek
1 l bulionu grzybowego
100 g suszonych pomidorów
sól i pieprz
200 ml śmietany 30%
natka pietruszki


Warzywa kroimy w kostkę, cebulę i czosnek siekamy. Podsmażamy na oliwie 7 minut. Dodajemy umyte kurki i smażymy 2 minuty. Zalewamy bulionem grzybowym, dodajemy suszone pomidory i gotujemy 30 min. Gdy warzywa są miękkie, doprawiamy je solą i pieprzem, wlewamy śmietanę. Zupę podajemy posypaną natką.

Zdjęcie Blender ADLER AD 4604 Zdjęcie Blender TEFAL HB 850 Zdjęcie Blender Lafe BRW-003
Blender ADLER AD 4604 Blender TEFAL HB 850 Blender Lafe BRW-003
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Lazania z grzybami Lazania z grzybami NATALIA NOWAK - BRATEK

Lazania z grzybami

Nadzienie:
30 g suszonych podgrzybków
450 g mieszanych grzybów świeżych: borowików, podgrzybków, boczniaków, brązowych pieczarek
30 g masła
oliwa
sól i pieprz
2 łyżki posiekanego lubczyku
300 g szynki parmeńskiej
180 g świeżo tartego parmezanu

Sos beszamelowy:
1 l mleka 3,2%
1/2 cebuli
2 liście laurowe
2 gałązki lubczyku
1 łyżeczka ziaren pieprzu
50 g masła
60 g mąki pszennej
200 ml śmietanki kremówki
sól i pieprz

Oraz:
350 g ciasta makaronowego pokrojonego w płaty 10x15 cm
masło do posmarowania formy
oliwa


Suszone podgrzybki zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 2 godziny. Świeże grzyby kroimy w plastry. Na dużej patelni rozgrzewamy masło i odrobinę oliwy, podsmażamy świeże grzyby, doprawiamy solą i pieprzem. Odciskamy namoczone podgrzybki, grubo siekamy, dodajemy do świeżych grzybów, smażymy 3 minuty, aż z patelni odparuje płyn. Mieszamy z lubczykiem i porwaną na kawałki szynką.
Robimy sos beszamelowy: zagotowujemy mleko z cebulą, liśćmi laurowymi, lubczykiem i pieprzem. Odstawiamy na pół godziny, cedzimy. W rondlu roztapiamy masło, mieszamy z mąką i smażymy 2 minuty, uważając, by się nie przyrumieniło. Zdejmujemy z ognia i, ciągle mieszając, dodajemy mleko. Stawiamy rondel na małym ogniu i podgrzewamy 3 minuty, nadal mieszając. Wlewamy śmietankę i podgrzewamy, dalej mieszając, aż sos zacznie gęstnieć.
Nie doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy solą i pieprzem. Makaron obgotowujemy 2 minuty w osolonej wodzie (partiami po 3 płaty). Smarujemy masłem naczynie żaroodporne (najlepiej o wymiarach 20x30 cm). Dno pokrywamy odrobiną beszamelu, układamy warstwę makaronu i kolejno porcje: beszamelu, nadzienia i parmezanu.
Przykrywamy makaronem i powtarzamy warstwy, aż skończą się składniki. Na wierzchu powinien być parmezan. Pieczemy 25 minut w 200°C. Kroimy, skrapiamy oliwą.

Warto wiedzieć:
Lazania to dość ciężkie danie. Mała porcja raz na jakiś czas nie zaszkodzi, ale lepiej nie jadać jej na co dzień.

Klasyczną lazanię robi się z mięsem mielonym i sosem pomidorowym. Jest to jedno z ulubionych dań włoskiej kuchni.

Własnoręcznie uzbierane grzyby trzeba jak najprędzej oczyścić. Z kapeluszy zdejmujemy liście i patyczki, usuwamy piasek. Najlepiej to zrobić, używając małego pędzelka.

Jeśli grzybobranie będzie bardzo udane, część grzybów można pokroić i ususzyć, a cześć obgotować, dobrze odsączyć, włożyć do torebek i zamrozić.

Zdjęcie Termisil Naczynie żaroodporne LAZANIA Zdjęcie Eva Solo Naczynie żaroodporne 0011796 Zdjęcie Bolesławiec Naczynie Żaroodporne Gu-278
Termisil Naczynie żaroodpor... Eva Solo Naczynie żaroodpor... Bolesławiec Naczynie Żarood...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Muszle z grzybami i tuńczykiem Muszle z grzybami i tuńczykiem MARCIN KLABAN

Muszle z grzybami i tuńczykiem

14-16 muszli makaronu conchiglioni
1/2 cebuli
oliwa do smażenia
1/2 papryki pomarańczowej
garść dorodnych grzybów leśnych
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
sól i pieprz
garść startego parmezanu


Makaron gotujemy al dente. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oliwie. Wrzucamy pokrojone paprykę i grzyby, dusimy 20-30 minut. Dodajemy tuńczyka, doprawiamy solą i pieprzem. Powstałym nadzieniem wypełniamy muszle makaronu. Podajemy z parmezanem.

Ugotowany makaron najlepiej przełożyć na talerz (otworem do dołu) wyłożony ręcznikiem papierowym i odstawić do przestudzenia. Jeżeli gotujemy makaron wcześniej, kiedy wystygnie, przykrywamy go folią, aby nie wysechł.

Zdjęcie Ambition Zestaw Garnków Nox 8el 34257 Zdjęcie Altom Tobias Komplet Garnków Nierdzewnych 10el Zdjęcie Florina Komplet garnków Stokrotka 3el 0K0810
Ambition Zestaw Garnków Nox... Altom Tobias Komplet Garnkó... Florina Komplet garnków Sto...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Gulasz z kurek Gulasz z kurek FOT. LISOVSKAYA NATALIA, SHUTTERSTOCK

Gulasz z kurek

1 kg oczyszczonych kurek
3 łyżki oliwy
sól, pieprz
2 duże plastry boczku pokrojone w drobną kostkę
6 posiekanych szalotek
1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
2 łyżki octu z czerwonego wina
2 szklanki bulionu z kurczaka lub cielęcego
1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
2 łyżki masła
szczypiorek, natka lub tymianek do posypania


Rozgrzewamy piekarnik do 230°C. Grzyby mieszamy z oliwą, solimy i pieprzymy. Rozkładamy na blasze i pieczemy 15 minut. W dużym rondlu wysmażamy boczek, a na wytopionym tłuszczu szklimy szalotki (10-15 minut). Wlewamy wino i ocet, gotujemy, aż sos się zredukuje i zgęstnieje. Wlewamy bulion, gotujemy, aż odparuje o połowę. Siekamy 1/3 grzybów, wrzucamy do garnka razem z tymiankiem. Po 4-5 minutach wkładamy pozostałe grzyby (w całości) oraz dodajemy, po kawałeczku, zimne masło, stale mieszając, aż sos zrobi się lśniący. Posypujemy zieleniną i podajemy.

Zdjęcie Chodzież Serwis obiadowy Gloria 101001844 Zdjęcie ĆMIELÓW ROCOCO KLARA Serwis obiadowy 81/24 0001 Zdjęcie VERONI LUCYNKA SQUARE Serwis obiadowy 41/12 7248
Chodzież Serwis obiadowy Gl... ĆMIELÓW ROCOCO KLARA Serwis... VERONI LUCYNKA SQUARE Serwi...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Salceson z grzybów Salceson z grzybów JAROSŁAW MADEJSKI

Salceson z grzybów

15 g żelatyny
500 g grzybów leśnych (mogą być kurki, koźlaki, gąski, podgrzybki)
2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju
300 ml rosołu drobiowego
1 liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
kilka ziaren jałowca
sól, pieprz
2 łyżki posiekanej natki pietruszki


Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie. Grzyby i posiekany czosnek podsmażamy na oleju, zalewamy rosołem. Gotujemy do miękkości (ok. 15 minut) razem z przyprawami, pod koniec dodajemy natkę. W małej ilości gorącego rosołu rozpuszczamy żelatynę i dodajemy do potrawy. Odstawiamy do przestudzenia. Z okrągłej plastikowej butelki (np. po wodzie mineralnej) ścinamy górę, a do pozostałej części wlewamy galaretę schłodzoną do temperatury pokojowej. Odstawiamy na noc do lodówki. Przed podaniem rozcinamy nożyczkami plastikową powłokę butelki i ostrożnie wyjmujemy "salceson". Podajemy pokrojony w cienkie plastry.

Zdjęcie Curver Miska kuchenna komplet 3szt 3411 Zdjęcie Tadar Miska WYSOKA 75123 Zdjęcie THERMOHAUSER Miska kuchenna nierdzewna 1,3 l śr.20cm do mikrofali
Curver Miska kuchenna kompl... Tadar Miska WYSOKA 75123 THERMOHAUSER Miska kuchenna...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Borowiki zapiekane z boczkiem Borowiki zapiekane z boczkiem ŁUKASZ KOZYRA

Borowiki zapiekane z boczkiem

2-3 ząbki czosnku
1 kg borowików
pęczek tymianku
sól i pieprz
tyle plasterków cienko krojonego surowego wędzonego boczku, ile jest borowików
sok z cytryny


Czosnek obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Borowiki starannie czyścimy. W nóżkach robimy dwa podłużne nacięcia, do których wpychamy gałązki tymianku, plasterki czosnku i małe kawałki boczku. Posypujemy solą i pieprzem i owijamy w cienkie plastry boczku. Pieczemy przez 15 minut na ruszcie lub w maksymalnie rozgrzanym piekarniku. Przed podaniem skrapiamy grzyby sokiem z cytryny.

Zdjęcie Kuchenprofi - Naczynie - Forma do Zapiekania Prostokątna - Fioletowa Zdjęcie Roemertopf Naczynie do pieczenia chleba Pane 24905 Zdjęcie Vialli Design Naczynie do zapiekania małe brązowe LIVIO
Kuchenprofi - Naczynie - Fo... Roemertopf Naczynie do piec... Vialli Design Naczynie do z...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej o:
Copyright © Agora SA