Kotlety mielone inaczej

Kotlety mielone to jedna z tych potraw, które często pojawiają się na stole. Lubią je zazwyczaj wszyscy domownicy. Miejmy nadzieję, że nie będą mieli nic przeciwko temu, aby trochę poeksperymentować i przygotować mielone w nieco innej wersji.
Kotlety mielone z marchewką i czerwoną soczewicą Kotlety mielone z marchewką i czerwoną soczewicą TATIANA VORONA/SHUTTERSTOCK.COM

Kotlety mielone z marchewką i czerwoną soczewicą

1 duża cebula
3 łyżki oleju
2 średnie marchewki
3 łyżki kaszy manny
2-3 łyżki czerwonej soczewicy
po 1/2 łyżeczki cynamonu i tymianku
szczypta mielonych goździków
300 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
1 duże jajko
bułka tarta zmieszana z kaszą manną (w proporcji 3:2) i przyprawiona cynamonem (do panierowania)
tłuszcz do smażenia
sól, pieprz


Posiekaną cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy startą marchew, kaszę i soczewicę, wlewamy nieco wody, dodajemy przyprawy i dusimy do miękkości. Następnie przykrywamy, aby warzywa i kasza wchłonęły całą wodę. Gdy przestygną, dodajemy je do mięsa. Wbijamy jajko i wyrabiamy. Formujemy kotlety, obtaczamy w panierce i smażymy.

Kotlety mielone z kalafiorem i kapustą pekińską Kotlety mielone z kalafiorem i kapustą pekińską KIIAN OKSANA/SHUTTERSTOCK.COM

Kotlety mielone z kalafiorem i kapustą pekińską

1 kalafior
100 g kapusty pekińskiej
300 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
1 jajko
3 łyżki tartej bułki
3 łyżki prażonych pestek dyni
1 łyżeczka kminku
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
sól, pieprz
bułka tarta do panierowania
tłuszcz do smażenia


Kalafiora gotujemy, a następnie lekko rozgniatamy widelcem. Kapustę kroimy na paseczki. Mieszamy z mięsem, jajkiem, bułką, pestkami dyni i przyprawami. Formujemy kotlety, panierujemy je w bułce i smażymy.

Kotlety mielone z cukinią i szczypiorkiem Kotlety mielone z cukinią i szczypiorkiem OLGA MARKOVA/SHUTTERSTOCK.COM

Kotlety mielone z cukinią i szczypiorkiem

2 cukinie
1 pęczek szczypiorku
300 g mielonego mięsa z indyka
1 duże jajko
1 czerstwa kajzerka, wcześniej namoczona w mleku
sól, pieprz
1 łyżeczka ziół prowansalskich
dymka
2 łyżki masła
bułka tarta do panierowania
tłuszcz do smażenia


Cukinie ścieramy na tarce o grubych oczkach, mieszamy z posiekanym szczypiorkiem. Dodajemy do mięsa razem z jajkiem i kajzerką. Przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Posiekaną dymkę podsmażamy na maśle. Dodajemy do masy, mieszamy. Formujemy małe kotlety, panierujemy w bułce i smażymy.

Suszone zioła można również zastąpić świeżymi. Najlepiej sprawdzą się listki tymianku i oregano.

Więcej o:
POPULARNE
NAJNOWSZE