Dżemy dobrze przyprawione

W lipcu namawialiśmy was do przygotowania przetworów z typowo letnich owoców. Dziś zachęcamy do sięgnięcia po te wczesnojesienne. Z nich również wyczarujecie same pyszności.
Dżem gruszkowo-malinowy ze świeżym majerankiem Dżem gruszkowo-malinowy ze świeżym majerankiem KASIA MARCINKIEWICZ

Dżem gruszkowo-malinowy ze świeżym majerankiem

2 kg gruszek
szczypta kardamonu
kilka kropli zimnej wody
3 pojemniki malin
garść liści świeżego majeranku


Gruszki obieramy, kroimy na cząstki, usuwając gniazda nasienne. Wrzucamy do garnka i dusimy pod przykryciem ze szczyptą kardamonu i odrobiną wody. Po około 25 minutach dodajemy umyte maliny i smażymy, aż dżem zgęstnieje (odparuje woda z malin). Pod koniec dodajemy listki majeranku, zagotowujemy.
Przekładamy dżem do gorących wyparzonych słoików, szczelnie zakręcamy, pasteryzujemy.

Zdjęcie Walden Farms Galaretka Dżem Zero Kalorii 340g Zdjęcie Emsa Scandic pojemnik do dżemu i miodu 242021600 Zdjęcie MSC - Słoiczek na dżem
Walden Farms Galaretka Dżem... Emsa Scandic pojemnik do dż... MSC - Słoiczek na dżem
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Dżem z jabłek z rozmarynem i czerwonym pieprzem Dżem z jabłek z rozmarynem i czerwonym pieprzem KASIA MARCINKIEWICZ

Dżem z jabłek z rozmarynem i czerwonym pieprzem

1 kg słodkich jabłek
1 kg kwaśnych jabłek
garść igiełek świeżego rozmarynu
kieliszek ziarenek czerwonego pieprzu


Jabłka obieramy, kroimy na cząstki, usuwając gniazda nasienne. Wrzucamy do garnka jabłka słodkie, czerwony pieprz, wlewamy kieliszek zimnej wody i dodajemy jabłka kwaśne. Dusimy pod przykryciem, aż owoce rozpadną się na pulpę. Pod koniec dodajemy igiełki rozmarynu i mieszamy. Przekładamy do gorących wyparzonych słoików, szczelnie zakręcamy, pasteryzujemy.

Zdjęcie BIOWIN Słoje do przetworów SZK6300A Zdjęcie Vacu Vin biały 6884260 Zdjęcie ZEAL Gumka do weków P27
BIOWIN Słoje do przetworów ... Vacu Vin biały 6884260 ZEAL Gumka do weków P27
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Dżem z mirabelek z gruszkami i czosnkiem Dżem z mirabelek z gruszkami i czosnkiem KASIA MARCINKIEWICZ

Dżem z mirabelek z gruszkami i czosnkiem

2 kg dojrzałych gruszek
2 łyżki brązowego cukru (jeśli gruszki nie były wystarczająco słodkie)
5 ząbków czosnku
1 łyżka zimnej wody
1 kg mirabelek


Gruszki obieramy, kroimy na cząstki, usuwając gniazda nasienne. Smażymy (najlepiej w żeliwnym garnku) pod przykryciem przez 20 minut. Można dosłodzić brązowym cukrem. Następnie dodajemy czosnek i zimną wodę, wydrylowane mirabelki i, smażymy około 2 godzin na małym ogniu, tak by odparowała woda a dżem zgęstniał. Przekładamy go do gorących wyparzonych słoików, szczelnie zakręcamy, pasteryzujemy.

Zdjęcie Tala 10A00139 Zdjęcie TALA Termometr do przetworów RETRO 1960/4102 Zdjęcie Westmark 12452260
Tala zestaw do weków TALA Termometr do przetworów Westmark lejek kuchenny
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej o:
Copyright © Agora SA