Bakłażan na 5 sposobów

Tylko dojrzały! Niedojrzały bakłażan może zaszkodzić. Dlatego warto przed zakupem nacisnąć go, aby sprawdzić, czy miąższ ugina się pod naporem palca. Jeśli tak się dzieje, warzywo jest dojrzałe. Bakłażana można przechowywać, najlepiej w folii, ale nie dłużej niż 2-3 dni.
Musaka Musaka HLPHOTO / SHUTTERSTOCK.COM

Musaka

2 duże bakłażany
1 duża cebula
1 łyżka oliwy
500 g mielonej wołowiny
1 ząbek czosnku
łyżka ziół prowansalskich
sól i pieprz
2 łyżki koncentratu pomidorowego

Sos beszamelowy:
20 g masła
40 g mąki
500 ml mleka
szczypta tartej gałki muszkatołowej
sól, pieprz


Bakłażany myjemy, kroimy wzdłuż na plastry, posypujemy solą kuchenną i zostawiamy na sitku 30 minut. Po tym czasie spłukujemy je wodą i osuszamy. Nagrzewamy teflonową patelnię i obsmażamy na niej płaty bakłażanów po obu stronach bez tłuszczu. Odstawiamy. Cebulę kroimy na piórka i smażymy najpierw bez tłuszczu, a po 3 minutach dodajemy oliwę i smażymy, aż się zezłoci. Dodajemy do niej mięso i mieszamy dokładnie widelcem, aby nie powstały grudki. Dorzucamy rozgnieciony czosnek, zioła, sól i pieprz i dusimy 15 minut. Pod koniec duszenia doprawiamy przecierem pomidorowym i mieszamy. Przygotowujemy beszamel.
Żaroodporne naczynie obkładamy plastrami bakłażanów, wykładamy na nie usmażone mięso, potrawę polewamy sosem beszamelowym. Zapiekamy 30 minut w 180°C.

Tarta z bakłażanem Tarta z bakłażanem MSHEV / SHUTTERSTOCK.COM

Tarta z bakłażanem

Kruche ciasto:
125 g mąki
szczypta soli
75 g schłodzonego masła
1 łyżeczka świeżego lub suszonego oregano
2 łyżki zimnej wody

Farsz:
4 czerwone cebule
oliwa do smażenia
3 pomidory
3 bakłażany
2 łyżeczki oliwy
1 kulka mozzarelli
sól, pieprz


Robimy ciasto. Do malaksera przesiewamy mąkę i sól, dodajemy pokrojone na kawałki masło, miksujemy, aż ciasto zacznie przypominać zacierki. Przekładamy do dużej miski, dodajemy oregano i wlewamy niewielką ilość zimnej wody (najpierw jedną łyżkę, jeśli ciasto będzie zbyt sypkie - drugą). Zagniatamy ciasto, wykładamy na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkowujemy, nadając mu kształt koła. Przekładamy do formy na tartę i wypełniamy wnętrze. Wałkiem dociskamy ciasto wokół krawędzi i usuwamy jego nadmiar. Do środka wkładamy arkusz pergaminu, obciążamy suszoną fasolą i schładzamy w lodówce przez 30 minut. Pieczemy w temp. 190°C przez 10 minut, następnie usuwamy fasolki i pergamin. Wstawiamy do piekarnika jeszcze na 5 minut.
W tym czasie robimy farsz. Cebule kroimy w plasterki i lekko podsmażamy na oliwie (nie rumienimy). Pomidory kroimy w plastry, bakłażany - na podłużne plasterki. Razem z cebulą wykładamy na ciasto. Na wierzchu układamy cienko pokrojoną mozzarellę.
Zapiekamy przez 10 minut. Przed podaniem studzimy.

Kawior z bakłażanów Kawior z bakłażanów GORBENKO OLENA / SHUTTERSTOCK.COM

Kawior z bakłażanów

3 bakłażany
2 łyżki posiekanej cebuli
2 duże mięsiste pomidory (obrane ze skórki, wypestkowane i pokrojone w kostkę)
1 mała łyżeczka natki pietruszki
3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
2 łyżeczki soku z cytryny
sól, pieprz
chlebek oliwkowy lub focaccia jako dodatek


Bakłażany przekrawamy na pół, grillujemy przez 10 minut, następnie miksujemy na purée, łączymy z resztą składników, doprawiamy. Podajemy na zimno z pieczywem.

Potrawa pochodzi z kuchni żydowskiej, ale największą popularność zdobyła w Rosji.

Marynowane plastry bakłażana Marynowane plastry bakłażana EDITH FRINCU / SHUTTERSTOCK.COM

Marynowane plastry bakłażana

5 bakłażanów
1/2 dużego pęczka natki pietruszki
1/2 pęczka bazylii
2 ząbki czosnku
oliwa
1 łyżka octu winnego
sól do smaku


Bakłażany myjemy, kroimy na dość grube plastry i grillujemy z obu stron. Układamy plastry na dużym półmisku, lekko solimy. Posypujemy mieszanką drobno posiekanych ziół i czosnku, polewamy obficie oliwą, skrapiamy octem i odstawiamy w chłodne miejsce do momentu podania.

Plastry bakłażana warto przed grillowaniem posypać solą i odstawić na kilka minut, aby puściły sok, który potem należy spłukać. W ten sposób pozbywamy się obecnej w warzywie goryczki.

Ruloniki z grillowanych bakłażanów Ruloniki z grillowanych bakłażanów SARSMIS / SHUTTERSTOCK.COM

Ruloniki z grillowanych bakłażanów

1/2 kg bakłażanów
1/4 szklanki oliwy
100 g startej twardej fety
125 g serka śmietankowego
4 łyżki świeżej bazylii
sól, pieprz


Bakłażany kroimy w cienkie plastry i solimy. Bakłażana zostawiamy na sicie, a po około 30 minutach płuczemy pod bieżącą wodą i osączamy. Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem. Kładziemy na nim plastry bakłażanów, smarujemy je oliwą i pieczemy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C, aż zaczną lekko brązowieć. Fetę ścieramy na tarce i mieszamy z serkiem śmietankowym, dodajemy drobno posiekaną bazylię.
Doprawiamy solą i pieprzem, na koniec dodając około 2 łyżek oliwy. Serową masą smarujemy plastry warzyw, zwijamy je w rulonik i podajemy jako pyszną przystawkę.

Bakłażana można również wypełnić innym farszem, np. mielonym mięsem ze szpinakiem lub mozzarellą z drobno pokrojonymi oliwkami.

Więcej o:
Copyright © Agora SA